Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Wat is digitaal scrap-booking

Het maken van een digitaal plakboek.

Geschreven door User Fivehunderdfiftynine
Gepubliceerd op: 2 aug 2021
13
66
13
Vroeger maken we plakboeken met onze foto’s ontwikkeld van een rolletje van 36 stuks waar er dan jammer genoeg ook nog soms wel een paar van mislukte. We schreven er wat tekst bij en bewaarde zo onze vakantie herinneringen.

De komst van de digitale fotografie en het ontwikkelen van een ander soort plakboek heeft een nieuwe vorm doen ontstaan. Het scrapbook waarin je naast foto’s ook vakantie souvenirs zoals toegangskaartjes en wikkel van snoep of bonnetjes bij je foto plakt, een touwtje erbij of een labeltje en je pagina is klaar. Een nadeel van deze vorm van plakboek is dat je heel wat dikke plakboeken in je kast hebt liggen.

Dus ontstond ook het digitale plakboek.

Er zijn inmiddels talloze designers en winkels en forums online waar je digitale pakketjes kunt kopen of gratis downloaden met alle onderdelen die je nodig hebt om een digitaal plakboek te maken. Of in contact kunt komen met andere scrappers.

Zo een pakket scrap kit genaamd bevat achtergronden (papers). En onderdelen (elements) om aan je bewerking toe te voegen of je foto’s mee te bewerken. Men werkt zoals je ziet het meest met de Engelse taal in deze sets.
Preview Scrap kit Going Places van oscraps.com.
Preview Scrap kit Going Places van oscraps.com.
Met een programma als o.a. Photoshop, ACDSee of de freeware GIMP kun je dan je bewerking maken. Doordat je in die programma’s met meerdere lagen kunt werken kun je je bewerking goed opbouwen en dingen als schaduw en andere effecten toevoegen.

Een ander groot voordeel is dat je je foto zelf ook nog kunt bewerken. Zo kun je kleur en belichting bewerken en foto’s bijsnijden en vergroten of verkleinen of bewerken met een masker zoals in onderstaande bewerking.
Digitaal werken en de enorme keuze aan scrap kits geeft je tal van mogelijkheden en thema’s. Vakanties en geboortes, sport en spel. Fantasy kits waarmee je bijvoorbeeld je kinderen in de meest fantasievolle omgevingen kunt plaatsen met bijvoorbeeld eenhoorn en elfjes.

Nog een ander groot voordeel is dat je deze bewerkingen digitaal kunt bewaren en ze nemen dus niet zoveel ruimte in beslag. Bovendien kun je ze laten uitprinten als foto of op canvas of als achtergrond op je telefoon. De mogelijkheden zijn enorm.

Een mooie manier om je herinneringen visueel en decoratief te maken.
13
Geschreven door User Fivehunderdfiftynine
Gepubliceerd op: 2 aug 2021
13
66
13

Comments

 • 10 aug
 • 0
tja.......ik doe ook aan scrap-booking alleen niet digitaal. Ik ben dat met Kenia gaan doen. Komt geen eind aan je bent er mega lang mee bezig en het boek wordt maar dikker en dikker. Ik heb een kast vol scrap spullen. Paar honderd foto's moet het echt wel afmaken maar doe het met mijn andere foto's niet meer. Wel leuk inplakken etc.
zijn kleiner gaan wonen dus heb amper plaats nu ook dus het ligt al 7 jaar stil nu. Fred had een speciale kast voor mij gemaakt waar ik het papier mooi in kon sorteren. Maar ja die moest weg geen plek dat is me wel aan mijn hart gegaan.

Sinds we digitaal hebben en ik digitale fotoalbums maak blijven al die foto's maar liggen moet dat echt toch weer op gaan pakken. Reisverslagen afmaken kortom kan nog wel 20 jaar vooruit.hihi

 • 10 aug
0
 • 3 aug
 • 0
Ziet er erg leuk uit en heeft me interesse gewekt. Ik ben alleen digitaal nog niet zo handig.
 • 3 aug
0
 • 3 aug
 • 0
Ziet er leuk uit!
 • 3 aug
0
 • 3 aug
 • 0
Denk er vaak aan maar andere dingen vragen nog steeds meer aandacht maar wie weet later.
 • 3 aug
0
 • 3 aug
 • 0
Het ziet er wel heel leuk uit! Hmmm toch eens over nadenken of het wat voor me is. Ik ben überhaupt al blij als mn foto's in een album terecht komen 😉
 • 3 aug
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen