Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Wat is een blog? En hoe werkt bloggen?

Iedereen praat over bloggen. Volgens SoftwareFindr, zijn er wel 500 miljoen blogs online. Maar wat is een blog nou? En hoe werkt bloggen? Heb je ooit deze vragen over nagedacht?

Geschreven door Julissa
Geschreven op: 1 feb 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
2
41
1
Afbeelding door Thought Catalog via Unsplash
Vroeg jij je af wat het echt is? Als ja, dan ben je op de goede plek terecht gekomen. In deze post zul je alles leren kennen over hoe men blogt in deze 101 handleiding. Wat het is en waar het voor wordt gebruikt. En nee, het gaat niet alleen over iemands leven maar ook interessante zaken die verschillende soorten mensen aantrekt!

Er is natuurlijk ook een van de belangrijkste vragen. Hoe verdient een beginner er geld mee?

Wat is een blog precies?

Simpel verwoord, het is een versie van een website. Een type website wat content organiseert in een vorm van een categorie en berichten. De berichten worden in omgekeerde chronologische volgorde weergegeven. Dit betekent dat je laatste bericht bovenaan komt te staan.

Een blog heeft ook pagina's (net zoals een website). Zo kan men dan uiteraard ook de berichten organiseren.

Pagina's worden gebruikt voor statische informatie waarvan de eigenaar verwacht dat men er regelmatig naar verwijst, zoals de "Over" of "Contact" pagina's.

Berichten kunnen daarentegen een kortere levensduur hebben. Berichten die enkele maanden of jaren geleden zijn geschreven, zijn mogelijk niet langer actueel. De inhoud evolueert in de loop van de tijd. Het is alsof je een tijdschrift of wekelijkse aflevering maakt.

De grenzen tussen bloggen en websites zijn duister... Hoewel alle blogs een soort website zijn, zullen niet alle websites er een hebben.

Hoe werkt bloggen?

Vergeleken met een typische website, werkt bloggen als een betere manier om grote hoeveelheden inhoud te presenteren en te organiseren. Een blogger zal regelmatig berichten plaatsen.

#1 Berichten

Het ideaalste is als er regelmatig berichten worden gepubliceerd en is het archief een overzicht van alle laatste berichten. De meest recente staat dan bovenaan de stapel.

#2 Categorieën

Berichten kunnen worden georganiseerd in categorieën om het makkelijker te maken voor de lezers om de berichten te kunnen vinden.

#3 Tags

Tags kunnen gebruikt worden om inhoud te verdelen. Het is ook voor de blogger zelf makkelijker om te beheren over blog berichten.

#4 Menu balk

Ook op een blog bestaat er een hoofdmenu en een footer menu (boven aan de pagina en onderaan). Boven in het menu staan er vaak kopjes als 'Hoofdpagina', 'Over', 'Contact', etc. Onderaan staat vaak nog extra informatie met klik links. Vaak zal er ook een kopje zijn waaronder de verschillende berichten zijn ingedeeld met voorheen genoemde tags.

Wat is het nut van een blog?

Het nut van een blog is voor iemand een uitlaatklep maar ook om in verschillende soorten onderwerpen te verdiepen. Als iemand bijvoorbeeld bepaalde informatie nodig heeft of iets over een hobby zoekt is het altijd goed en handig om een blog er over te lezen. Bij nieuwe onderwerpen leren kennen is het vaak het makkelijkste via een blog er over te kunnen lezen.

Hobby's

Wil iemand iets weten over naaimachine's en zelf proberen kleding te maken kunnen blogs die persoon heel goed verder helpen. Het zelfde geldt voor als iemand een hond wilt trainen en tips ervoor online zoekt. Buiten om dat kan men natuurlijk ook Google Ads op je blog zetten en er geld mee verdienen door de aantal kliks op je blog.

Er zijn veel mensen die graag schrijven over hun hobby en wat zij hebben gedaan in het weekend. Hun blogs zijn vaak vooral geschreven puur voor hun eigen plezier. Voor de mensen die bloggen over hun eigen hobby doen het wellicht graag ook om mede mensen te vinden die de zelfde hobby's leuk vinden. Zij houden hun focus vooral over hun eigen onderwerp op hun blog met hun berichten.

Zelf promotie

Ook zijn er een aantal die graag zelf promoten via blogs, zoals schrijvers die graag hun boeken aan een groter publiek willen tonen waarvan zij wellicht denken dat het hun goed helpt, en in de meeste gevallen is dit inderdaad ook een hele goede zelf promotie.

Om geld te verdienen

Zoals al voorheen verteld, het is mogelijk om geld te verdienen via deze manier. De blogger hoeft alleen Google Ads op hun blog te zetten en dit is vrij gemakkelijk via Google zelf. En zo komen er advertenties op je blog te staan. Het is vrij gemakkelijk om dit op je blog te krijgen, het lastigere deel van geld verdienen aan bloggen is het bekend maken van jou blogsite. Dit kan dan uiteindelijk weer door je blog te delen op social media en ook door met tags te werken. Door veel tags te gebruiken wordt via elk zoek woord die jij hebt opgegeven als tag op jou blog weergeven op google of andere online media's, zoals Pinterest.

Voor bedrijven

Het is ook een goede marktering optie voor bedrijven om promotie te maken voor hun eigen producten. Bijvoorbeeld ook om tips te geven over bijvoorbeeld het schoon houden van bepaalde sierraden die een bedrijf aanbiedt op hun webshop. Deze blog kunnen zij vervolgens dus verder linken naar hun website en hun producten verkopen.

Start met bloggen

Het starten met bloggen vraagt natuurlijk voor een aantal zaken. Het is als aller eerst om zo min mogelijk spelfouten te hebben in berichten. Het is natuurlijk niet fijn lezen als iets enorm slecht is geschreven.

Het zou vervolgens handig zijn om een onderwerp te kiezen waar je over wilt schrijven. Zoek een platform uit en zoek een domein naam die bij het onderwerp past waar je over gaat bloggen. Om een eigen blog live te zetten is het handig om voor een hosting aan te melden. Kies ook een thema van jou blog wat bij het onderwerp past. Schrijf nu je eerste bericht en start met bloggen en wellicht geld verdienen ermee.

Hopelijk heeft jullie dit gemotiveerd om een eigen blog te starten en ik wens jullie heel veel geluk en lieve groeten van mij!


2
Geschreven door Julissa
Geschreven op: 1 feb 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
2
41
1

Comments

  • 8 mei
  • 0
Wauw! Zeer uitgebreide uitleg, fijn

  • 8 mei
0

Recente en relevant artikelen