Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Wat is er mis met ons volk?!

Ik schaam me voor mijn medemens. Natuurlijk iedereen heeft recht om zijn eigen mening te vormen en ook om deze te uiten. Toch gaat het vaak veel te ver, draaien we door in ons gedachtegoed en durven we niet toe te geven als we fout zitten. Zeker nu in de corona tijd wordt er een spotlight gezet op de extreme gevallen.

Geschreven door Ivanne Santing
Geschreven op: 20 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
10
0
Afbeelding door Alex McCarthy via Unsplash
Er wordt overal geprotesteerd, wat in Nederland een grondrecht is – en eentje die er zeker moet blijven. Maar politici en media uitschelden, bedreigen en aanvallen is niet oké. Je mag me links noemen, maar de vrijheid van media is net zo goed een grondrecht in Nederland. We willen zo graag onze gedachten aan iedereen overbrengen en willen dat iedereen hetzelfde denkt als ons – of ‘de waarheid’ vertellen, wat dat dan ook mag zijn.

In de tijd dat we onze mening of ons punt proberen over te brengen vergeten we dat we het over mensen hebben. In de tijd dat jij je recht om te protesteren beoefent negeer je de rest van de wet. Bedreigen we mensen en kunnen politici niet meer alleen over straat. Ik kan niet de enige zijn die dit te ver vind gaan. En hoe harder jij schreeuwt en roept, hoe minder ik ga luisteren.

We kennen in de Nederlandse politiek veel verschillende bedreigingen waardoor de politici met beveiliging over straat moeten. Denk aan Geert Wilders, die al jaren lang alleen met beveiliging de straat op kan. Ik ben het niet met hem eens, helemaal niet zelfs. Maar het is ronduit belachelijk dat hij door zijn mening te geven niet meer alleen op straat kan lopen. Onze normen en waarden gooien we overboord als iemand iets anders vindt dan ons.

Het mooie aan de Nederlandse rechtstaat is dat er ruimte zou moeten zijn voor iedereen. Dat iedereen zijn of haar mening zou mogen geven, zonder dat anderen je met de dood bedreigen. En ja, en is zeker ruimte voor kritiek en vragen. Bedreigingen horen niet in dit rijtje. Als dit al bij rechts en links gebeurd, ‘doodnormale’ mensen die elkaar de hersens inslaan om een meningsverschil. Waar is dan het recht op vrijheid van meningsuiting?! Als we niet eens meer kunnen zeggen dat we het niet eens zijn met een uitspraak van de minister president. En dat we als volk zo gebrand zijn op ons eigen denken dat we vergeten om te luisteren naar de andere partij.

Wat we vergeten in al dit, is dat we samen het Nederlandse volk maken. Sterker nog, iedereen in Nederland is hier onderdeel van. Iedereen heeft het recht op zijn of haar eigen mening. Iedereen heeft recht op het uiten van deze mening, en iedereen heeft het recht om te protesteren als je het niet eens bent met een beleid – of als je ergens een licht op wil schijnen. Maar als je in dat proces de rest van de bevolking schaad en het onveilig maakt voor mensen om de straat op te gaan. Wat is het dan waard? Wat is die vrijheid waard als iedereen onderdrukt leeft? Wat is onze rechtstaat als je met de dood bedreigt wordt vanwege je mening?
0
Geschreven door Ivanne Santing
Geschreven op: 20 okt 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
10
0

Recente en relevant artikelen