Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Wat is het toch fijn om student te zijn

De slaapkamer is donker. De blauwe gordijnen hangen nog nonchalant naar beneden. Een dun wit straaltje helder licht probeert langs de gordijnen te glippen de kamer in. Overal liggen kleren.

Geschreven door Bas van der Heide
Gepubliceerd op: 25 feb 2022
1
16
0
Afbeelding door Green Chameleon via Unsplash
De slaapkamer is donker. De blauwe gordijnen hangen nog nonchalant naar beneden. Een dun wit straaltje helder licht probeert langs de gordijnen te glippen de kamer in. Overal liggen kleren. Boeken versperren de weg. Het raam staat open en tegen de tijd dat het 8 uur is zijn er geluiden te horen. Geluiden van fietsende kinderen. De kinderen lachen en gieren. Papa en of mama fietst achter haar aan. Een levendig beeld dus op straat. Maar in het kamertje niet. Pas 5 voor 9 komt er beweging in het kamertje.
‘Shit weer verslapen’
De deken wordt weggeslagen en ik stap uit bed. Met een halve slaapkop doorzoek ik zo goed het kan in het donker naar een trui. Nog even plassen en mijn haar kammen. Daarna meteen laptop opstarten en beginnen met de les. Douchen en eten komt later wel.
Ik hoor het mijn vader nog zo zeggen: ‘‘Studeren is het beste wat er is. Als ik jou was zou ik genieten van je studententijd, het is immers het leukste wat er is. Die 4 jaar is zo over.”
Tot nu toe ben ik het niet met hem eens en vind ik het helemaal niet leuk.
Dit is mijn gemiddelde dag. Ik ben nu een half jaar student en dit is een beetje dag in dag uit hoe ik mijn schooldagen beleef. Waar ik eerst nog helemaal keurig voor mijn webcam ging zitten doe ik dit allang niet meer. Ik doe gewoon mee en als ik de camera aan moet zetten doe ik dit. Per slot van rekening ziet men alleen mijn bovenkant. Niemand die ziet dat ik nog in mijn pyjama zit.
Voor veel eerstejaars is dit de harde realiteit. Het academische jaar begon dan ook niet met intro-weken maar met log-in-je-eigen-teams-omgeving-weken. Heel spannend en heel erg leuk.
Daarna gewoon meteen 3 uur college en een stortvloed aan informatie. Soms denk ik dat docenten vergeten dat wij ons gedragen als volwassenen maar het lang nog niet zijn. 4 van de 5 dagen heb ik online les en mag ik een dagdeel naar school. En vaak moet ik ook op school achter mijn laptop zitten. Voor mij erg demotiverend. En waar je eerst nog een beetje kon lopen klieren kan dit nu niet meer. Online les is super efficiënt voor de docent maar een bak met stress voor de student. Voor de docent verandert er relatief niets. Alles is hetzelfde. Wie niet oplette let nu ook niet op. Plus voordeel is dat de docent er wel last van heeft in de fysieke lessen maar niet in de online lessen. Een win-win dus voor de docent maar niet voor de student. Ik merk dat ik na een dag Teams echt moe ben. Daarna moet ik ook nog huiswerk maken en voorbereiden voor de volgende colleges. Mijn klas zit gepropt op een formaat van mijn laptop en mijn hele kamer is niet meer mijn kamer. Mijn slaapkamer was eerst voor het relaxen en slapen maar nu het mijn woon, werk, eet, slaap, en huiskamer ineen. Bijkomend nadeel waar iedereen last van heeft die online les hebben is dat het thuis is. Nergens heb ik privacy want overal in huis er wel iemand. Behalve op mijn kamer.
Kortom: het is geweldig om nu te studeren, je hebt veel stress en alles is online. Je kan geen contacten leggen met nieuwe mensen dus je vriendengroep blijft relatief klein. De lessen zijn intensiever en je bent bang dingen te vragen. Want dan kom je weer dom en als stom over. Het is dus heel leuk om nu te studeren. De beste ervaring van je leven. Het is immers het leukste wat er is!
Maar dat wist je geloof ik toch al?
1
Geschreven door Bas van der Heide
Gepubliceerd op: 25 feb 2022
1
16
0

Recente en relevant artikelen