Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Wat is intuitive eating?

Misschien heb je wel eens van de term ‘intuitive eating’ gehoord maar weet je nog niet precies wat het inhoudt. Wellicht heb je er nog nooit wat van gehoord, of je weet al wel wat het is. Hoe dan ook zal ik het wat verder uitleggen in dit artikel.

Geschreven door Noa
Geschreven op: 30 dec 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
8
0
Afbeelding door Patricia Prudente via Unsplash
Misschien heb je wel eens van de term ‘intuitive eating’ gehoord maar weet je nog niet precies wat het inhoudt. Wellicht heb je er nog nooit wat van gehoord, of je weet al wel wat het is. Hoe dan ook zal ik het wat verder uitleggen in dit artikel. Intuitive eating, ook wel intuïtief eten, houdt kort door de bocht genomen gewoon in ‘eten op gevoel’.

Bij intuïtief eten eet je op basis van honger en verzadiging. Oftewel je eet wanneer je lichaam erom vraagt. Je zit niet vast aan bepaalde eetregels. Eetregels hebben de meeste mensen wel, of dit nou bewust of onbewust is. Voorbeelden van eetregels kunnen zijn dat je voor of na een bepaalde tijd niet meer mag eten. Dat je slechts een bepaalde hoeveelheid calorieën mag binnenkrijgen. Dat je eerst veel moet drinken voordat je eet. Dat je op basis van je beweging bepaalt hoeveel en wat je moet eten etc. Bij het eten op je gevoel heb je hier niet meer mee te maken. Eetregels probeer je zo veel mogelijk te vermijden en het liefst stop je er per direct mee. Een erg gezonde relatie met voeding leveren al die eetregels namelijk helaas niet voor je op.

Is intuïtief eten een dieet?
Nee, nee en nog is nee. We doen niet nog langer aan diëten waar je macronutriënten (eitwitten,vetten,koolhydraten) en/of calorieën telt. Het constant bezig zijn met deze getallen kan een obsessie worden, wat vervolgens weer kan doorslaan in een eetstoornis. Diëten zijn eigenlijk het tegenovergestelde van intuïtief eten: je telt geen calorieën, eiwitten, vetten en/of koolhydraten. Je sluit ook niet (opzettelijk) voedingsproducten uit. Als je een allergie hebt of lichamelijke klachten krijgt van het eten van diverse producten is dit natuurlijk een ander verhaal, maar hier gaat het om uitsluiten van voeding omdat ze als ‘slecht’ en/of ‘ongezond’ gelabeld zijn.

Waarom intuïtief eten en geen dieet?
• Je sluit geen voedingsproducten uit, dus je kunt alles(!)! eten.
• Je maakt voedselkeuzes om gezondheidsredenen en om ervan te genieten, niet omdat het ‘moet’ en je er niet van geniet.
• Je deelt voedingsproducten niet in als goed/slecht of veilig/onveilig, maar je kijkt meer naar voeding in termen als voedzaam/minder voedzaam, gezond/ongezond of smaakvol/minder smaakvol. Je kijkt er dus naar via verschillende aspecten.
• Je gebruikt voedsel niet om emoties weg te eten / je emoties te vermijden..
• Je respecteert jouw lichaam, ongeacht het gewicht en hoe het eruitziet.
• Je beweegt en sport vooral voor plezier en het gevoel dat je krijgt nadat je bewogen hebt. Niet omdat het moet.
• Je kunt eten op basis van lichamelijke signalen zoals honger en verzadiging.
• Je kiest vooral de producten die het meeste vullen, zoals eiwitrijke en vezelrijke voeding.

Hoe gaat intuïtief eten precies in zijn werk?


Verwerp de dieetmentaliteit.
Stop met het proberen snel gewicht te verliezen. Stop met het tijdelijk veel afvallen en vervolgens na je dieet weer veel aan te komen. Stop met het vermijden van bepaalde voedingsproducten. Stop met het labelen van voedingsproducten als goed of slecht. Stop met het schuldig voelen als je over je ‘calorielimiet’ heen gaat. Gooi de dieetboeken weg en stop met het zoeken op internet naar quick fixes.
Luister naar je lichamelijke signalen.

Eet als je honger hebt.
Calorieën betekenen simpelweg energie en niks anders. Honger is niet iets slechts, maar het is iets goeds. Je lichaam geeft aan wanneer het voedsel nodig heeft om de dag verder door te komen. Je hoeft geen liters water te drinken, te sporten of dingen te doen om het eten te vermijden. Honger is een signaal van je lichaam waar je naar moet luisteren. Eet wanneer je honger hebt.

Maak vrede met eten
Dat ene voedingsproduct dat je al zo lang wil hebben, maar nooit eet, omdat je het als slecht ziet. Datgene waarvan je bang bent dat je jezelf niet onder controle kan houden als je het eet. Eet het. Er is geen goed of slecht, net zoals er niet per definitie iets gezonds of ongezonds bestaat. Wat goed is voor jouw lichaam hoeft niet per se goed te zijn voor jouw mentaliteit. Iets wat wellicht iets minder voedzaam is voor jouw lichaam, kan mentaal een ontlasting zijn. Eten = eten en calorieën zijn energie. Door het te vermijden van bepaalde voedingsproducten bouw je een ongezonde relatie met eten op en dit leidt er toe dat je waarschijnlijk gaat overeten. Overeten is ook iets dat zou kunnen gebeuren aan het begin van intuïtief eten, vooroordeel jezelf dan niet. Dit is volkomen normaal. Als jij jezelf zo lang een bepaalde voedingsoort verboden hebt, dan is dit een natuurlijke reactie van jouw lichaam. Na een tijdje ziet jouw brein dit voedsel als normaal en zul je het met mate in ‘gewone’ porties kunnen eten zonder er negatieve emoties bij te voelen. Dan zul je er eindelijk van kunnen genieten.

Voel wanneer je vol zit en wanneer je eigenlijk nog trek hebt.
Als je begint met intuïtief eten, dan zul je (wellicht) opmerken dat elke dag anders is. De ene dag heb je meer honger dan de andere en dit is oké. Jouw lichaam vraagt niet om dezelfde voeding en dezelfde hoeveelheid voeding elke dag. Probeer goed en bewust te voelen wanneer je vol zit, het is oké om niet alles op te eten als je eigenlijk helemaal geen trek meer hebt. Daarentegen, soms heb je meer honger en dan is dat ook volkomen normaal. Het is helemaal niet erg om een tweede keer op te scheppen, als dat hetgeen is waar je lichaam behoefte aan heeft.

Je leert je emoties beter kennen.
We krijgen er allemaal mee te maken, emoties. We hebben ons allemaal wel een keer blij, verdrietig, boos, bang, gestrest, alleen of angstig gevoeld. Soms proberen we onze gevoelens weg te eten. We hebben het idee dat eten onze gevoelens doet verdwijnen, maar dit is niet zo. Niet op lange termijn. Op korte termijn kan het jou het idee geven dat het helpt, maar vroeg of laat zul je toch met jouw emoties moeten dealen. Eten zal het probleem niet oplossen. Je zult dus tijd moeten besteden aan de oorzaak waarom jij je zo voelt en waar de oplossing ligt.

Respecteer jouw lichaam.
Jij bent meer dan een nummer, meer dan jouw lichaam en meer dan jouw omstandigheden. Jouw lichaam verdient alle respect die er is. Wees dankbaar voor het lichaam dat je hebt, want niemand heeft er zo één. Jouw lichaam heeft recht op voedzame producten waardoor het goed kan functioneren. Tegelijkertijd heeft het net zo goed recht op minder voedzame producten die je erg smaakvol vind. Daarnaast leer je ook te luisteren naar wat jouw lichaam precies van jou vraagt. Heeft het beweging nodig? Dan zal jouw lichaam dat ook aangeven. Als je maar wilt luisteren. Je hoeft niet te zweten bij elke work-out, je hoeft niet altijd alles te geven. Het is ook oké om een lichtere vorm van activiteiten te doen, denk aan lopen, yoga, pilates, spelen met je huisdieren of wat dan ook. Het is ook oké om niks te doen als dat is wat jouw lichaam nodig heeft.

bronnen: Wat is intuïtief eten en waarom is het belangrijk? - FIT.nl
1
Geschreven door Noa
Geschreven op: 30 dec 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
8
0

Recente en relevant artikelen