Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Wat je altijd al wilde weten over Blade Runner

Soms worden er films gemaakt die jaren later een heuse cultstatus krijgen. Blade Runner was zo'n film. Het werd in eerste instantie geen kaskraker, mede omdat in 1982 ook E.T. op de markt kwam. Blade Runner was met de duistere setting en het trage acteerwerk duidelijk iets anders.

Geschreven door Raymond Zachariasse
Gepubliceerd op: 17 mei 2021
3
80
3

Waar gaat de film over?

In 2019 is de wereld door vervuiling en overbevolking in verval geraakt. Om de mens te helpen met het kolonaliseren van andere werelden, zijn er androïden gemaakt. Deze replicanten zijn bijna niet van de mens te onderscheiden. Als er een opstand is onder deze replicanten op één van de andere werelden, wordt het hen verboden om nog een voet op aarde te zetten. Natuurlijk gebeurt dat toch. Roy Batty (prachtige rol van onze Rutger Hauer) heeft overal lak aan en beleeft een waar feestje op onze aarde. Dus het is aan de Blade Runners - een speciale politie-eenheid - om Roy en zijn maatjes te liquideren. Dit levert een spannende - bij vlagen filosofische - film op. Helaas werd de film geen kassucces.

Philip. K. Dick

Toch konden de critici en het filmpubliek elkaar jaren later wel vinden in hoe goed Blade Runner eigenlijk in elkaar zat, waardoor de film uiteindelijk toch de waardering kreeg die het verdiende. Genoeg om een vervolg voort te brengen: Blade Runner 2049.
Het verhaal van Blade Runner is losjes gebaseerd op een boek van de bekende schrijver Philip. K. Dick, die o.a. ook Minority Report en Total Recall schreef. Zijn boek Do Androids Dream of Electric Sheep? vormde de basis voor de film, maar de term "Blade Runner" komt van een andere schrijver. Deze Alan E. Nourse schreef het boek The Bladerunner in 1974. Ridley Scott vond die titel toch een stuk beter dan zijn eigen Dangerous Days. En zo begon hij aan zijn iconische film.

De vele remakes

Toen de film uiteindelijk uitkwam, was regisseur Ridley Scott toch niet zo tevreden met het uiteindelijke resultaat. Zoals bij veel films, bepalen de studios - meestal ook de geldschieters - dat er achteraf vanalles aangepast moet worden om zo meer publiek naar de film te trekken. Recentelijk is dat nog gebeurd met de film Justice League van Zack Snyder. Na veel strubbelingen heeft deze film een nieuwe versie gekregen die wel de goedkeuring kreeg van de regisseur. Ook bij Blade Runner was dat het geval. In de loop der jaren werden er maar liefst 7 verschillende versies uitgebracht. Het vervolg, Blade Runner 2049, sloot aan op de versie uit 2007.

Dustin?

Uiteindelijk weten we dat Harrison Ford een iconische rol heeft neergezet in zijn rol als Rick Deckard. Echter wilde Scott eigenlijk Dustin Hoffman voor die rol. Niet vanwege zijn uiterlijk - wat niet echt bij de stoere sci-fi held paste - maar meer vanwege zijn eerdere acteerprestaties. Uiteindelijk wilde Dustin in april 1980 toch niet meer meedoen. De reden was waarschijnlijk onvrede over zijn salaris. Harrison Ford heeft daarna nog een mooie carriere op kunnen bouwen dankzij dat besluit van Dustin Hoffman.

Daryl Hannah

Ook Daryl Hannah was niet een eerste keuze. Uiteindelijk speelde zijn wel replicant Pris, maar dat kwam alleen maar omdat Debbie Harry (Blondie) van haar platenmaatschappij geen tijd kreeg om die rol te spelen. Tot op heden gebruikt Debbie deze anekdote nog steeds in haar interviews.
Ondanks dat Daryl Hannah dus niet de eerste keuze was voor Pris, was ze wel een goede actrice. De scene waarin ze J.F. Sebastian ontmoet, ging behoorlijk mis omdat ze uitgleed en met haar elleboog echt glas brak. Dit was een echt ongeluk. Daryl had verschillende wondjes aan haar elleboog, maar acteerde gewoon door. Het resultaat is ook in de film gebruikt.

Watje

Ook Harrison Ford was geen watje. Daarom vroeg hij aan Daryl bij een van de scene's of ze echt haar vingers in zijn neus wilde steken. Ze voelde zich later wel schuldig omdat zijn neus echt ging bloeden, maar Harrison was blij met het resultaat.

Slang

Waarschijnlijk wilde iedereen wat realisme toevoegen aan de film, dus bracht Joanne Cassidy (Zhora) haar eigen slang mee naar de set.

Cityspeak

Om alles zo realistisch mogelijk te maken, werd er een soort straattaal verzonnen. Acteur Edward James Olmos bedacht deze "cityspeak" zelf. Het was een mix van Japans, Spaans, Duits, Hongaars. Chinees en Frans.

Rutger Hauer

Iedereen weet vast nog wel dat de schurk uit Blade Runner fantastisch neergezet werd door de Nederlander Rutger Hauer. Maar wat minder bekend is, dat zijn meest iconische scene voor het grootste gedeelte een improvisatie was. Rutger vond de tekst uit het script overbodig, dus hij haalde stukken weg en voegde zelf de iconische woorden "All those moments will be lost in time, like tears in rain" toe.

Vervloekt

Een aantal bekende films (denk Poltergeist) leken voor veel mensen vervloekt. Ook Blade Runner leek daar last van te hebben. In de film waren logo's te zien van bekende bedrijven zoals Atari, Pan Am, RCA en Bell Phones, die stuk voor stuk in de jaren na het uitkomen van de film in financiële problemen kwamen. Zelfs Coca-Cola werd daar het slachtoffer van toen ze in 1985 hun rampzalige New Coke introduceerden.

Voice-overs

Harrison Ford had een hekel aan de voice-overs. Die moest hij inspreken omdat het verhaal voor het testpubliek toch iets te ingewikkeld bleek te zijn. Harrison Ford was het daar helemaal niet mee eens, dus sprak hij de teksten expres niet echt enthousiast in. Hij hoopte daarmee te bereiken dat Ridley Scott zijn voice-over uit de film zou halen. Uiteindelijk lukte zijn plan, maar dat duurde wel even. In de latere opgepoetste versies is de uitleg van Harrison Ford uiteindelijk helemaal verdwenen.

The Shining

Blade Runner is geen vrolijke film, maar de grote studiobazen wilden in de oorspronkelijke wel een "happy ending", dus werd er een gemaakt met de overgebleven opnamens uit Stanley Kubrick's "The Shining".

CGI

Omdat CGI tijdens het maken van de film nog echt een ding van de toekomst was, werden de "spinners" (de vliegende auto's) echt gebouwd. Ze werden door kranen naar boven gehesen. Tegenwoordig zouden de kabels digitaal weggegumd worden, maar toen werden ze door de regeneffecten en de kunstmatige mist verborgen.
...all these moments will be lost... in time... like tears in rain. Time to die...
3
Geschreven door Raymond Zachariasse
Gepubliceerd op: 17 mei 2021
3
80
3

Comments

  • 19 juni
  • 0
Heel interessant. Ik heb de eerste gezien maar de recente nog niet. Nu wel goesting om te kijken. Goed geschreven. (Kijk je ook even bij mijn artikels?)
  • 19 juni
0
  • 18 mei
  • 0
Mooi!

  • 18 mei
0
  • 17 mei
  • 0
Leuk!

  • 17 mei
0

Recente en relevant artikelen