Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Wat te doen als je huisdier bang is voor bliksem?

Goede informatie stelt gerust.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 14 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
8
40
7
Afbeelding door Josep Castells via Unsplash
Ik weet nog dat wanneer het vroeger aan het bliksemen was dat we telden hoe lang het duurde voordat we de donder hoorde. Elke drie tellen is de bliksem één kilometer verder. Dit stelde niet alleen mij, maar ook mijn klasgenootjes gerust en we vonden het ook leuk om te tellen.

Mijn hond is bang voor bliksem, wat nu?
Niet alleen mensen kunnen bang zijn voor bliksem, honden hebben hier ook vaak last van, maar wat kan je eraan doen? Honden die bang zijn voor bliksem kunnen hier al voordat de storm begint last van krijgen. Zij voelen dit namelijk in de dalende luchtdruk of horen het aan de regen op de dakpannen. In reactie hierop kunnen ze gaan blaffen, janken, zich verstoppen, maar ze kunnen ook hun urine laten lopen. Dit is niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor je viervoeter. Er zijn verschillende dingen die je kan toepassen om je beste vriendje gerust te stellen zoals:

1. Verstop snoepjes onder je bed of in een honden reismand
Op deze manier kan je viervoeter een schuilplaats vinden waar hij naartoe kan wanneer het begint te stormen. Dit zorgt niet alleen voor rust, maar het dempt ook het geluid een beetje.

2. Straf ze niet!
Een bange hond die constant aan het janken is van angst kan heel vervelend zijn en je misschien op je zenuwen werken, maar het is beter om ze hiervoor niet te straffen. Als je ze namelijk straft, wanneer ze dit doen is er kans dat ze juist banger worden. Dit komt omdat ze onweer nu ook gaan associëren met straf. Iets wat uiteraard niet de bedoeling is.

3. Overmatig knuffelen is ook afgeraden
Het is inderdaad heel erg zielig om je hond zo bang te zien. Verscholen in een hoekje van de kamer, terwijl hij af en toe blaft van angst. Je zou hem het liefst willen oppakken en in je armen nemen om hem te vertellen dat alles goed is. Ik begrijp dit zeker, maar dit is misschien geen verstandige keuze. Als je dit zal doen dan kom je nooit van dit probleem af, omdat je viervoeter dan gaat denken dat dit gewenst gedrag is en het daarom juist blijft doen.

4. Bliksem is plezier
Je kunt naar een gedragstherapeut gaan voor honden of naar de huisarts, maar je kan ook eerst zelf iets proberen. Je kunt een cd met onweergeluiden kopen en deze zachtjes afspelen wanneer je met je hond aan het spelen bent. Op deze manier gaat je viervoeter bliksem associëren met plezier waardoor de angst steeds minder wordt. Weet wel dat hiervoor veel tijd en geduld vereist is en het niet in één, twee, drie zal lukken. Zet de onweergeluiden af, wanneer je merkt dat je hond te angstig wordt.

Geduld, liefde en informatie zijn de sleutel tot het wegnemen van angst. Wees daarom begripvol en vraag je eerst af waarom ze op deze manier reageren, voordat je hun straft voor hun gedrag.
8
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 14 jan 2021
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
8
40
7

Comments

 • 19 juni
 • 0
Dat is goede tips
 • 19 juni
0
 • 18 juni
 • 0
Ik kan me voorstellen dat honden bang zijn van onweer. Zoals Encaustichris al zegt: zelf de kalmte bewaren!
 • 18 juni
0
 • 18 juni
 • 0
Mij is geleerd dat een hond vooral reageert op de baas. Is de baas kalm, dan de hond ook. De roedelleider maakt zich geen zorgen, dus dan is het goed. Dit is vaak een onbewust proces, dus lastig te beïnvloeden, maar probeer het eens 😊
 • 18 juni
0
 • 18 juni
 • 0
Wat een goed artikel, zeker voor het weer wat er aan zit te komen. De arme beestjes.
 • 18 juni
0
 • 18 juni
 • 0
Handige tips, mijn hond verstopt zich ook altijd
 • 18 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen