Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Wat te doen bij een writersblock? (deel 5 van de schrijfreeks)

Een writersblock. Iets waar veel schrijvers af en toe last van hebben. Maar wat doe je eraan? En wat houdt het nu eigenlijk in zo’n writersblock?

Geschreven door Lana Ederveen
Gepubliceerd op: 1 juli 2021
3
54
4
Afbeelding door Surface via Unsplash
Writersblock: When your imaginary friend refuses to talk to you.
Wat is een writersblock?
Een van de definities van een writersblock is: Een psychologische remming die een schrijver verhindert verder te gaan met een stuk.
Een psychologische remming, dat wil dus zeggen dat het in je hoofd zit. Je hoofd houdt je tegen om te schrijven. Maar schrijven doe je ook met je hoofd. Hoe kan dat dan?
Je brein bestaat uit drie delen: het reptielenbrein, het limbisch systeem en de cerebrale cortex. Het reptielenbrein zorgt voor ons instinct en onze basisfuncties, zoals slapen, eten, ademen, … Het limbische systeem zorgt voor je emoties en gevoelens, ook zorgt dit deel van je brein voor je veiligheid. Als er gevaar dreigt zal je met dit deel van je hersenen denken. En het laatste deel, de cortex, zorgt ervoor dat je kan denken. Met dit deel leren, spreken en rekenen we. Ook zorgt de cortex voor motivatie en het creëren van nieuwe dingen.
Een writersblock is dus wanneer het limbische systeem in opstand komt tegen je cortex, waardoor je letterlijk niet meer in staat bent om te schrijven.
Wat zijn de redenen van een writersblock?
Een writersblock kan verschillende redenen hebben. Meestal zijn die redenen intern, aangezien het om je brein gaat, maar soms kunnen die redenen ook met de buitenwereld te maken hebben.
Als je een probleem wil oplossen, moet je altijd beginnen bij de oorzaken/redenen. Daarom hier een lijst van mogelijke redenen voor een writersblock. Het kan natuurlijk zijn dat jij hier een andere reden voor hebt, maar dit zijn de meest voorkomende:
  • verkeerde timing: Dit zorgt meestal maar voor een tijdelijke writersblock. Zodra je op een ander, juist, moment schrijft, gaat het meestal weer wel.
  • angst: Dit kan angst zijn voor de feedback die je zult krijgen, maar ook angst om jezelf bloot te leggen, want het is onvermijdelijk om niet een beetje van jezelf te laten zien in je schrijfsels.
  • perfectionisme: Dit is een veel voorkomende oorzaak, maar hou in je hoofd dat je je werk altijd nog kan herschrijven. Als het niet van de eerste keer goed is, geef dan niet op.
  • gebrek aan motivatie: Die motivatie kan extern of intern zijn. Externe motivatie komt vaak voort uit het vooruitzicht op een straf of beloning. Als je dus niet ziet wat voor beloning het met zich meebrengt om je schrijfsel af te maken, dan heb je geen externe motivatie. Maar het belangrijkste is de interne motivatie. Deze motivatie heb je als je iets graag doet of graag wilt kunnen. Je voelt voldoening of ervaart plezier tijdens of na het schrijven.

Hoe overwin je een writersblock?
Nu je weet wat de redenen voor een writersblock zijn, kan je beginnen met het overwinnen daarvan. Dit kan je op heel veel verschillende manieren doen. Welke manier het best bij je past, hangt af van persoon tot persoon. Dat moet je voor jezelf uitmaken. Probeer ze gerust allemaal uit, om dan de meest effectieve toe te passen.
  • Buiten gaan wandelen: Wandelen is niet alleen goed tegen de stress, het zorgt er ook voor dat je nieuwe energie krijgt. En misschien wel het belangrijkste, de kleur groen stimuleert de creativiteit in je hersenen, waardoor je vaak weer verder kan met je verhaal.
  • Schrijf vlak voor je gaat slapen: Als je met je verhaal bezig bent net voor je gaat slapen, zit dit nog vers in je geheugen. Tijdens je slaap verwerk je alles wat je die dag hebt meegemaakt en als je verhaal dan nog goed in je brein zit, ben je tijdens je slaap met het verhaal bezig. De kans is dus groot dat je opstaat met een heleboel nieuwe ideeën
  • Free-writing: free-writing is een vrije vorm van schrijven. Je trekt je even niets aan van alle regels die het schrijven met zich meebrengt, maar schrijft gewoon alles neer wat in je opkomt. Deze vorm van schrijven is heel handig als je even geen inspiratie meer hebt, want je bent tegelijkertijd bezig met schrijven en je krijgt ook hiervan weer nieuwe ideeën.
  • Gewoon schrijven: Zoals ik al heb gezegd, kun je je werk altijd nog herschrijven. Dus begin gewoon met verder schrijven, ook al is het niet goed. Je kan het altijd bijwerken, in tegenstelling tot een leeg papier.
  • Je eigen werkplek: Maak een eigen werkplek waar je altijd kan gaan schrijven. Dit zorgt voor regelmaat en meer concentratievermogen. Dit werk alleen niet bij iedereen. Sommigen hebben juist altijd een nieuwe plek nodig om te schrijven, omdat ze daar inspiratie van krijgen.
  • Creatieve dingen doen: Ga eens andere creatieve dingen doen. Denk dan aan tekenen, koken of zelfs met de lego bouwen. Doordat je deze dingen doet, wordt de creativiteit in je brein weer aangewakkerd en wordt het schrijven weer veel gemakkelijker.
  • Kijk als een kind: Probeer eens door de ogen van een kind naar de wereld te kijken. Kinderen hebben altijd een overdose aan fantasie en zien overal wel leuke en nieuwe dingen in. Probeer dit maar eens.
  • Dagboek/brief: Schrijf een dagboek over jezelf of een brief naar jezelf (oudere of jongere jij). Hiervoor heb je niet echt inspiratie nodig, omdat je schrijft over waargebeurde dingen, maar je bent wel weer met schrijven bezig, en misschien kan je zelfs wel dingen uit je eigen leven gebruiken in een van je verhalen.
  • Focus op 1 hoofdstuk: Als je op een kleiner deel van je verhaal focust in plaats van het grote geheel, dan wordt het vaak wat duidelijker wat je juist in dit hoofdstuk wilt bereiken.
  • Geen afleiding: Dit is misschien wel een heel logische tip, maar veel mensen denken hier niet aan. Leg alle dingen die je kunnen afleiden even weg, zodat je je kunt concentreren op het schrijven. dit kunnen ook mensen zijn die constant om je aandacht vragen, zorg ervoor dat ze je even met rust laten en leg ook uit waarom, ze zullen begrip tonen en zo kan je je weer volledig concentreren.
  • Boek/muziek: Lees een leuk boek of luister een tijdje naar muziek. Omdat deze dingen ook alles te maken hebben met de juiste woorden en de juiste sfeer vinden, krijg je gemakkelijk weer ideeën. Ga natuurlijk geen dingen kopiëren, dat is plagiaat, maar je kan je wel laten inspireren.
  • Breng tijd door met vrienden/familie: Door tijd door te brengen met mensen die je leuk vindt, vergeet je even alle stress en frustraties rond het schrijven. Je maakt even je hoofd leeg, dus is er weer plaats voor nieuwe dingen. Ook beleef je zo weer nieuwe ervaringen, die je dan weer kan gebruiken in je verhalen.
  • Werk aan je verhaal: Je kan ook gewoon bezig zijn met je verhaal zonder echt te schrijven. Werk bijvoorbeeld aan je personages door ze wat uit te diepen, of breng je verhaal in kaart door te schematiseren, een tijdlijn te maken, of de verbanden tussen verschillende dingen in je verhaal gaan zoeken. Ook kan je leuke zij-verhaaltjes verzinnen die je verhaal wat opleuken of beter aan elkaar plakken.
  • Verander van perspectief: Als je vastzit in het begin van je boek, laat het dan even rusten en begin al met het midden, misschien krijg je later meer ideeën voor je begin of wijst het zichzelf uit naarmate je het midden schrijft. Je kan ook eens van POV wisselen. Je kan dit doen om een andere inkijk op het verhaal te creëren. Daarom hoef je dit nog niet in het verhaal te verwerken, maar het is handig voor jezelf.
  • Douchen: Tijdens het douchen gaan je gedachten vaak de vrije loop, je gaat dagdromen en legt gemakkelijker creatieve verbindingen tussen zaken.
  • pen en papier: De meeste mensen schrijven op de computer, maar afwisseling kan ook eens goed zijn. Begin eens te schrijven met pen en papier. Andersom kan natuurlijk ook, begin dan eens te schrijven op de computer. Zo krijg je vaak ook een andere kijk op je verhaal.
  • Schrijf iets anders: Het kan natuurlijk altijd zo zijn dat je verhaal echt vastzit. Dan kan je dat verhaal even laten rusten en over iets anders gaan schrijven, misschien lukt het later wel weer.
Writing about a writersblock is better than not writing at all. - Charles Bukowski
Wat moet je niet doen bij een writersblock?
En dan als laatste, dingen die je zeker niet moet doen wanneer je een writersblock hebt. Sommige dingen kunnen je writersblock zelfs nog versterken, dus zorg ervoor dat je ze zeker niet gaat doen.
  • Stoppen met schrijven: Je mag nooit volledig stoppen met schrijven, dan wordt het alleen maar moeilijker om er terug mee te beginnen.
  • Zelfmedelijden: Zo ga je nooit gemotiveerd raken om verder te schrijven
  • Uitstelgedrag: We weten allemaal dat van uitstel afstel komt, en dat willen we zeker vermijden.
  • Tv kijken: Ga geen tv kijken in de hoop dat je terug in de flow komt, dit helpt niet. Het kan natuurlijk geen kwaad om eens een keer naar je favoriete programma, of een leuke film te kijken, maar doe dit niet uit verveling.
  • En dan als laatste artikels lezen over writers block: Het kan natuurlijk geen kwaad, als je effectief van plan bent om de tips toe te passen, maar als je dit gewoon leest als excuus om niet te moeten schrijven, of als je toch zeker weet dat je er niets mee gaat doen, dan heeft het geen zin.

Dit was deel 5 van de schrijf reeks. Ik hoop dat jullie er wat aan hadden. Je eigen ervaringen of extra tips kan je altijd achterlaten in de comments. En ook leuke ideeën voor een nieuw artikel zijn welkom.
3
Geschreven door Lana Ederveen
Gepubliceerd op: 1 juli 2021
3
54
4

Comments

  • 4 juli
  • 0
Ben zo vrij geweest om een link naar je artikel te plaatsen onder mijn volgende artikel: https://artikel.nl/als-gedachten-examens-maken-1353
  • 4 juli
0
  • 1 juli
  • 0
Ik herken vooral het perfectionisme, alsof het in een keer goed moet. bedankt voor deze handige tips.
  • 1 juli
0
  • 1 juli
  • 0
Super goede tips Lana en zeer informatief. 100% dat je met dit artikel vele mensen helpt.
  • 1 juli
0
  • 1 juli
  • 0
Heel leuk geschreven en ik zal er zeker baat aan hebben. Goeie tips. (kom je ook eens langs op de koffie?)
  • 1 juli
0

Recente en relevant artikelen