Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Wat weet jij eigenlijk over dit natuurlijke fenomeen? Deel 2

Wat weet jij als vrouw én/of partner over de overgang? De onwetendheid, het onbegrip én het taboe, wat als een donkere wolk boven dit onderwerp hangt, is enorm groot. Het is hoognodig dat de taboesfeer, omtrent dit natuurlijke fenomeen, doorbroken en beter bespreekbaar wordt. Deel 2, vragen en antwoorden.

Geschreven door Adriana Writes
Gepubliceerd op: 27 juli 2021
5
29
12
Afbeelding door Malin K. via Unsplash
Waaraan je kunt merken dat je de klos bent?

Nou, ga er maar even voor zitten en breek me de bek niet open. Als eerste wil ik iets uit de wereld helpen. Tot mijn grote schrik heb ik gemerkt dat veel vrouwen denken dat de overgang ‘alleen maar’ uit opvliegers en nachtzweten bestaat. Niet dus! Ik ga de meest voorkomende klachten/verschijnselen eventjes voor je opnoemen, het zijn er maar een stuk of 30 ;) Onregelmatige en/of zware menstruatie, Lichte of zeer zware opvliegers, waarvan je letterlijk van je stokje kunt gaan, nachtzweten, gewichtstoename, (extreme)vermoeidheid, haaruitval, slaapstoornissen, concentratiestoornissen, spier en gewrichtsklachten, vaginale droogheid, vaginale atrofie, droge huid, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, geheugenverlies, duizeligheid, innerlijke onrust, depressie, angst en/of paniekstoornissen, hartritmestoornissen of andere hartklachten, pijn op de borst, lager of geen libido, incontinentie, allergieën, verandering van stem, opgeblazen gevoel, verandering lichaamsgeur/zweetlucht, hoofdpijn, brandende tong, pijnlijk tandvlees, elektrische schokken door je lichaam, vreselijke jeuk, spijsvertering en misselijkheid. Jaja, daar word je wel even stil van, hé…en er zijn er nog veel meer. Dit zijn grotendeels de fysieke klachten maar geestelijk gebeurd er ook het één en ander. Ga d’r maar aanstaan, wanneer je dit als vrouw moet ondergaan, al heb je ‘maar’ een paar van deze klachten.

Wordt de overgang onderschat?

Behoorlijk, ja! De overgang wordt zwaar onderschat. Waarom denk je dat de forums en besloten groepen uit zijn voegen barsten? De onwetendheid, het onbegrip en vooral de taboesfeer, waardoor je schaamte creëert, rondom dit natuurlijke fenomeen is zo groot. Niet alleen bij de artsen, maar ook thuis, in de directie omgeving, op het werk en bij vrouwen zelf. Menig vrouw durft over bepaalde onderwerpen niet te praten, hoe triest is dat. Vreselijk vind ik het wanneer mensen lacherig of denigrerend reageren op de overgang. Je stelt je namelijk niet aan en je moet het er maar niet mee doen, omdat het is iets natuurlijks is en iedere vrouw er mee te maken krijgt. Het gaat er wel even om, hoe je er doorheen moet gaan, hoe erg je het voor je kiezen krijgt en hoe ervan buitenaf op gereageerd en mee omgegaan wordt. Ik zet mij al jaren in voor dit onderwerp, vooral voor de enorme groep vrouwen met ernstige klachten en de verhalen zijn ronduit schrijnend.

Moeten (huis)artsen meer kennis vergaren, wat betreft, de overgang?

Absoluut, het is onderhand wel duidelijk en bewezen dat huisartsen er nog veel te weinig van weten en daardoor vrouwen gewoon niet serieus nemen. Ik heb zoveel vrouwen gesproken die tegen een muur van onbegrip en onwetendheid opliepen, ikzelf ook trouwens. Vrouwen krijgen al snel de (verkeerde) diagnose, een Burn-out en krijgen antidepressiva of de beruchte pammetjes (oxazepam, lorazepam, diazepam) voorgeschreven, terwijl ze er achteraf op eigen houtje achter moeten komen dat ze full on in de overgang zijn. Er zijn zoveel vrouwen die zware klachten ervaren, tegen onbegrip aanlopen en daardoor ziek thuis komen te zitten. Ik ben zo blij dat er goede sites, groepen en forums zijn waar vrouwen elkaar kunnen steunen. Ook ben ik heel gelukkig met de aandacht en erkenning die de overgang eindelijk krijgt. Werkgevers en (Arbo)artsen krijgen er nu ook veel meer van mee, mede ook door een grote groep vrouwen met een enorme passie, waardoor vrouwen nu beter begrepen worden en er (snel) de juiste maatregelen genomen kunnen worden.

Waar is behoefte aan bij vrouwen in de overgang?

Daar kan ik kort en krachtig over zijn. Begrip, (h)erkenning, taboesfeer doorbreken en bespreekbaar maken, betere kennis en goede begeleiding wanneer vrouwen zware klachten ondervinden. En daar komen we weer op hetzelfde cirkeltje…thuis, in hun directe omgeving, op de werkvloer en bij de artsen.

Vanaf welke leeftijd kun je in de overgang raken?

Op welke leeftijd, scheelt ook echt weer van vrouw tot vrouw. Om een richtlijn te geven, begint bij de meeste vrouwen het menstruatiepatroon rond hun veertigste te rommelen en te veranderen en krijgen ze last van vage klachten, die moeilijk te diagnosticeren zijn, waardoor een vrouw dus weer bij die verkeerde diagnose uitkomt. Ook zijn er veel (jonge)vrouwen die versneld en heel abrupt in de overgang terecht komen. Bijvoorbeeld door een operatie, zoals ik, door chemokuren en/of Immuuntherapie.

Wat zijn over het algemeen de vervelendste kwalen en waarom?

Om even van mijzelf uit te gaan, opvliegers, het nachtzweten en de slapeloosheid staan bij mij op een gedeelde eerste plaats. Dat is natuurlijk mijn ervaring en ik heb ook absurd veel last van gehad van deze klachten. Door dit soort klachten blijf je in een vervelende cirkeltje draaien. Een voorbeeld, door de opvliegers, het nachtzweten en de slapeloosheid slaap je uiteraard niet of nauwelijks.
Mijn nachten hebben ruim 4 jaar uit muizenslaapjes bestaan, soms sliep ik een uurtje of maar 20 minuten per nacht, maar nog vaker sloeg ik meerdere nachten over. Daardoor ben je dood en doodmoe en hebt weinig tot geen energie om normaal te kunnen functioneren. Wanneer je langdurig (extreem) vermoeid bent, kun je last krijgen van geheugen en concentratiestoornissen, allerlei andere lichamelijke klachten zoals diabetes 2, overgewicht en hartritmestoornissen en je wordt er natuurlijk hartstikke kribbig en labiel van, waardoor stemmingswisselingen de pan uit rijzen. Zo zie je, de ene klacht werkt de andere in de hand.
Verder heb ik ontelbare gesprekken gehad met radeloze vrouwen over vaginale droogheid, atrofie en pijn bij het vrijen, vlak dat probleem ook zeker niet uit! Door deze klachten kunnen er enorme relatieproblemen ontstaan, wanneer er niets mee gedaan wordt of er niet over gesproken wordt. Helaas komt hier weer de schaamte, het onbegrip en het taboe bovendrijven. Dus dames, heb je klachten? Praat er over, schroom niet...en voel zeer zeker geen schaamte!

Wordt vervolgd!
5
Geschreven door Adriana Writes
Gepubliceerd op: 27 juli 2021
5
29
12

Comments

  • 29 juli
  • 1
mooi dat je zo’n voorvechter bent om dit onderwerp uit de taboesfeer te halen
1
  • 29 juli
  • 0
Ja, dit is een andere passie geworden van mij. Gelukkig is er een hele grote groep passievolle vrouwen die zich hier in vastgebeten hebben. Dat is niet voor niets en ook echt nodig.
  • 29 juli
0
  • 28 juli
  • 1
Gelukkig kan ik thuis op begrip rekenen, maar soms.....
De overgang sucks!
1
  • 29 juli
  • 0
Fijn, thuis is waar de basis van het begrip begint. En ja...soms. Het kan niet altijd alleen maar hosanna en begrip zijn. Je herkent jezelf soms niet meer, laat staan hoe je gezin daarin moet staan. Dat de overgang sucks, haha.
  • 29 juli
0
  • 28 juli
  • 1
Bedankt dat je hier over schrijft, Adriana! :) <3
1
  • 29 juli
  • 0
Graag gedaan, Noa!
  • 29 juli
0
  • 28 juli
  • 1
Goed geschreven en goed dat je hier aandacht aan besteed, Adriana.
1
  • 29 juli
  • 0
Dank je wel, Rudi...en ja dit is ook één van mijn passies.
  • 29 juli
0
  • 28 juli
  • 2
Inderdaad, ondertussen weten ook wij mannen er 'alles' van. Volg je graag Andrea. Je bent bij mij zeker welkom. De koffie staat al te pruttelen. Je ruikt hem wellicht al...
2
  • 28 juli
  • 0
Dat is fijn om te horen, Francois! Je hebt interessante onderwerpen dus ga jou ook volgen...en inderdaad ik kon de koffie al ruiken!
  • 28 juli
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen