Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Wat willen nachtmerries ons vertellen?

Bijna iedereen kent het wel, je schrikt wakker en zit recht op, bezweet, in je bed. Een nachtmerrie, die was heftig zeg... Meestal laten we het hier bij, maar nachtmerries willen ons wel degelijk meer vertellen dan we zouden denken!

Geschreven door Iris Hageman
Gepubliceerd op: 30 juni 2021
7
33
12

Wat zijn dromen?

but first, wat zijn dromen eigenlijk? Kort uitgelegd zijn dromen een combinatie van willekeurige beelden die worden gevormd door de hersenstam en verwachtingspatronen. Mensen dromen gemiddeld 7 x per nacht. Als je een droom onthoud, kan het soms zo zijn dat het voelt alsof je wel 1 of meerdere dagen hebt gedroomd, maar de meeste dromen zijn rond de 5 tot 10 minuten. Vrij kort dus voor alles wat je in je dromen mee maakt!

Het ontstaan van nachtmerries

Nachtmerries kunnen ontstaan op verschillende manieren. Traumatische ervaringen, angst, stress, gevoelens, emoties, gedachtes en zelfs door simpelweg een erg drukke dag waardoor je gewoon veel te verwerken hebt.
Het verwachtingspatroon speelt een grote rol in het ontstaan van een nachtmerrie. Een nachtmerrie ontstaat namelijk doordat de dromer vervelende dingen verwacht, dit kan bewust maar ook onbewust zijn. Iemand kan bijvoorbeeld met een negatieve emotie in slaap vallen, de emotie kan dan meegenomen worden in de droom waar de negatieve emotie om wordt gezet in negatieve gebeurtenissen.
Stress heeft de zelfde invloed als negatieve emoties, mensen die overdag veel stress ervaren, en vervolgens gaan slapen met deze stress hebben vaker en meer kans op nachtmerries.

Hoe verteld een nachtmerrie waar je mee zit?

Aan een nachtmerrie is vaak veel af te lezen, probeer ze daarom altijd te onthouden! Ze kunnen je een hoop vertellen over je onderbewustzijn. Nachtmerries vertellen bijna nooit letterlijk wat er nou aan de hand is. Het kan zo maar zijn dat je in je droom een berg aan het beklimmen bent en er een doodenge gebeurtenis optreedt, dat je kamer vol zit met spinnen, dat je wordt achtervolgt, of dat je tanden los zitten en er misschien wel zelfs uitvallen. Allemaal erg onwaarschijnlijk dat dat een keer gaat gebeuren of is gebeurd, maar het gaat daarom ook niet om de beelden die je te zien krijgt. Het gaat vooral om de gevoelens die je op dat moment ervaart.

Veel voorkomende nachtmerries die iets willen vertellen

Tanden die los zitten en/of er uit vallen:
dit staat vooral voor en gevoel van machteloosheid. Het kan dus zijn dat je je op dit moment wat machteloos voelt door een bepaalde gebeurtenis of andere factoren.

Spinnen:
een droom over spinnen kan aangeven dat je je in bepaalde situaties misschien een buitenstaander (buitenbeentje) voelt, of dat je juist bang voor iets bent waar je het liefste voor weg zou rennen. Denk aan een opdracht die je aan het uitstellen bent en waar je niet onder uit komt. Daarnaast kan het ook zijn dat je het gevoel hebt gemanipuleerd te worden.
Tot slot kan het ook (in een zeer heftigere vorm) staan voor een kracht die je beschermt tegen suïcidale gedachtes en misschien wel handelingen die je zou willen uitvoeren. Een soort teken dat je wil tegenhouden!

Vast zitten
Als we de droom letterlijk vertalen is het een metafoor voor het gevoel vast te lopen in je emoties, gevoelens, gedachtes en/of het dagelijks leven.

Achtervolgd worden door iets of iemand:
een droom over een achtervolging betekend meestal dat je iets of iemand probeert te vermijden uit angst of een andere negatieve emotie. Iets wat je misschien probeert uit te stellen of een persoon waar je bang voor bent om die tegen te komen. Het kan ook zijn dat het gaat om iets wat bijna plaats gaat vinden, wat steeds dichterbij komt, waar je zenuwachtig van word, en waar je stress en angst van hebt.
Doden kunnen zien:
Het kan niet alleen in films, maar ook in je dromen. Dit symboliseert vaan de onmogelijke veranderingen die je moeilijk vind om te aanvaarden. Het kan ook betekenen dat je angst hebt voor het onbekende, of dat je je zorgen maakt over je gezondheid.

Dood gaan
Een veel voorkomende nachtmerrie is dood gaan. Dit klinkt heel heftig en is in een nachtmerrie ook echt geen pretje. Gelukkig heeft niet elke nachtmerrie een negatieve betekenis! Deze nachtmerrie wil je vertellen dat het tijd is voor een nieuwe start. Het staat voor een “wedergeboorte”. Je doet of zou afstand moeten nemen van de oude jij. Daarnaast staat het voor een heftige tijd die eindelijk aan zijn einde lijkt te komen, of is gekomen. Maak je dus geen zorgen als je een nachtmerrie hebt over de dood!

Monsters:
Droom je wel eens over monsters? Wezens die helemaal niet bestaan? Dit kan meerdere betekenissen hebben. zo kan het betekenen dat je je medicatie regelmatiger moet innemen omdat je lichaam er wat in de war van raakt, angst voor controle verlies, of angst dat er iets onverwachts aan zit te komen.


Gewond raken, blessures oplopen of misvorming:
als je hier over droomt voel je je vaak zwak in het echte leven en kan het zijn dat je weinig zelfvertrouwen hebt. Als je in je nachtmerrie iets breekt zoals een been of een arm, kan dit betekenen dat er andere aspecten in je leven zijn gebroken of verbroken. Het kan ook te maken hebben met het financiële leven, of dat je het graag goed wil maken met iemand, maar je totaal nog niet weet hoe waardoor het je in een zwakkere positie brengt. Kort gezegd, je moet wel actie ondernemen met deze droom!

Een Apocalyps of oorlog:
Twee woorden die centraal staan bij dit soort nachtmerries zijn: stress en chaos. Je hebt wel eens van die tijden dat je zo veel te doen hebt waardoor er zo veel stress en chaos is dat je het allemaal even niet meer overziet. Deze droom representeert dit gevoel en geeft aan dat je even tijd moet nemen voor jezelf om alles weer op orde te krijgen. Zet rustige muziek op, lees je favoriete boek of tijdschrift, en/of ga even mediteren om je hoofd leeg te maken.

Naakt of in je ondergoed staan in het openbaar:
Herken je deze droom? Je loopt ergens, lekker rustig. Tot iemand plotseling roept ‘hij/zij heeft geen kleren aan!’ Daar sta je dan, en je probeert nog enkele lichaamsdelen te bedekken met je handen. Een vreselijke droom…
Deze droom kan er op duiden dat je in de afgelopen dagen misschien veel schaamte hebt gevoeld, je je misschien nog steeds wel schaamt voor iets wat je hebt gezegd of gedaan, of bang bent om voor gek te staan (denk aan een presentatie of sollicitatiegesprek). Heb je misschien iets te verbergen? Verder kan het er namelijk ook op duiden dat je bang bent dat er iets onthult zal worden, een geheim bijvoorbeeld.

Verdrinken:
dit betekend dat je een overweldigende tijd doormaakt. Je wordt er (letterlijk) door overspoelt. Het kan het begin zijn van een depressie, burn-out of andere psychische problemen. Praat vooral over je problemen als je deze droom hebt, en verdrink jezelf niet in het opkroppen. Zoek eventueel hulp als je denkt dat je er zelf niet uit gaat komen!
Verlaten worden door iemand die je liefhebt:
Deze dromen weerspiegelen je onzekerheden. Daarnaast geeft deze droom verlatingsangst aan. In dat geval is het vrij duidelijk!

Vast zitten
Als we de droom letterlijk vertalen is het een metafoor voor het gevoel vast te lopen in je emoties, gevoelens, gedachtes en/of het dagelijks leven.

Vallen:
Heb je wel eens een droom dat je valt? Dit is een teken dat je wel eens last kan hebben van faalangst. Je bent angstig dat je iets fout doet of dat je je rol niet kan volbrengen. Het kan ook betekenen dat je druk bezig bent om een trauma te verwerken.
7
Geschreven door Iris Hageman
Gepubliceerd op: 30 juni 2021
7
33
12

Comments

 • 13 sep
 • 1
Wauw, gek eigenlijk. Mooi geschreven en leuke plaatjes heb je erbij gezocht!
 • 13 sep
1
 • 21 juli
 • 1
Heel interessant, dit wist ik nog niet!
 • 21 juli
1
 • 2 juli
 • 1
Wow, dit is zo interessant... Bizar! Ik heb vroeger veel last gehad van nachtmerries en alle dromen die ik herken met de betekenis er achter kloppen gewoon! Heel erg goed artikel Iris! Proficiat
1
 • 2 juli
 • 1
Dankje, super fijn om te lezen! :)
 • 2 juli
1
 • 1 juli
 • 1
Toevallig vannacht gedroomd dat ik overleden iemand weer zag en dat ik achterna gezeten werd. Heel interssant om dit allemaal zo te lezen.
1
 • 2 juli
 • 1
Dan is dit vast interessante informatie! Klopt het dan ook een beetje?
 • 2 juli
1
 • 30 juni
 • 2
Wow, ik wist niet dat al die betekenissen achter dromen kon zitten. Goed en interessant geschreven.
2
 • 2 juli
 • 1
Bedankt, zulke dingen interesseren mij heel erg omdat er zo veel achter zit!
 • 2 juli
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen