Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Welke feestmaaltijd maak jij klaar dit jaar?

De stress in de keuken, de hitte van de oven en het geschreeuw van de kinderen kunnen het soms erg moeilijk maken om stil te staan bij wat je zou willen maken. Daarom kan je het beste er al twee weken op voorhand over gaan brainstormen. Kort samengevat het is en blijft stressvol, maar geen zorgen want ik ben hier om jou te helpen.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 15 dec 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
27
2
Afbeelding door Caroline Hernandez via Unsplash
De stress in de keuken, de hitte van de oven en het geschreeuw van de kinderen kunnen het soms erg moeilijk maken om stil te staan bij wat je zou willen maken. Daarom kan je het beste er al twee weken op voorhand over gaan brainstormen. De dingen waarop je moet letten komen daar ook nog eens bij kijken. Bijvoorbeeld wat is je budget? Hoeveel mensen komen er bij je eten? Zijn er allergieën of mensen op een bepaald dieet waar je op moet letten? Kort samengevat het is en blijft stressvol, maar geen zorgen want ik ben hier om jou te helpen.

Vragen, vragen en nog eens vragen

Weet je wie er langskomt? Met wie je het gaat vieren en wie blijft eten op kerstavond? Goed, dan moet je aan die personen vragen of ze allergieën hebben, wat hun lekker vinden wat je ook op eventuele ideeën kan brengen. Zijn de genodigden op een dieet? Door een kort telefoongesprek met je genodigden kan je hier het snelst achter komen. Als je geen tijd hebt om te bellen, kan je ze ook een berichtje sturen waarop ze dan later hun antwoord kunnen geven. Wanneer je al deze informatie verzameld hebt, dan kan je het, het beste even opschrijven. Dit maakt het gemakkelijker om een menu samen te stellen. Mocht je aperitiefhapjes kopen bij de winkel, kan je altijd de verpakking raadplegen voor eventuele allergieën. Vele voorverpakte hapjes zijn namelijk in contact geweest met schaaldier of noot producten. Better safe than sorry.

Hoe houd je het low budget?

Rond de kersttijd komen er andere items in de winkel en vaak komen deze ook in de aanbieding. Aan de hand van deze aanbiedingen, kun je sommige producten al vroeg in huis halen, zoals ijs, toast en andere houdbare items. In de week van kerst moet je dan wel nog de verse producten op de dag ervoor halen. Dit is om te zorgen dat het niet vroegtijdig bederft. Vele dingen kan je ook invriezen en daarna ontdooien wanneer de tijd daar is, zoals vlees dat nu in de aanbieding is maar misschien volgende week niet meer. Diepvriesgroenten zijn ook een mooie manier om te kunnen besparen, omdat deze vaak in een grotere verpakking komen. Bij de Colruyt in België verkopen ze ook in het groot waarbij je nog eens meer kan besparen. Grotere verpakkingen lijken op het eerst aanzicht duurder, maar je hebt ook meer wat je weer kan invriezen en na kerst nog kunt gebruiken.
Een andere manier om geld uit te sparen is om iedereen te vragen om een gerecht mee te nemen. Iedereens favoriete maaltijd zorgt voor een liefdevolle kerstmaaltijd dat over delen gaat. Dit zorgt er ook voor dat de moeilijke eters toch nog iets binnen krijgen, mochten ze voor de rest niets lusten.

Maaltijd ideeën

Brainstormen, het idee voor de maaltijd verzinnen. Voorkomen dat je ieder jaar hetzelfde maakt... Waar haal je de ideeën vandaan? In de reclameboekjes van de supermarkt staan veel recepten rond het einde van het jaar. Of misschien toch uit een kookboek? Pinterest heeft ook vele zogenaamde Pins met kerstmaaltijd ideeën. Google kan hierbij ook een grote vriend zijn. Er zijn dus meerdere mogelijkheden om een kerstmaaltijd samen te stellen die voldoet aan jouw wensen. Een leuk idee is ook om samen te koken. Of dit betekent dat je gaat gourmetten of zoals vroeger bij het kerstdiner op school samen de hele maaltijd te bereiden dat maakt niet uit. Zolang het iets van de stress weghaalt en de gezelligheid weer terughaalt in huis.
3
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Geschreven op: 15 dec 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
3
27
2

Comments

  • 11 juni
  • 0
Bedankt voor de tips, leuk artikel.
  • 11 juni
0
  • 9 juni
  • 0
Kalkoen!
  • 9 juni
0

Recente en relevant artikelen