Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Welke manieren zijn er om je vorderingen van het afvallen bij te houden?

Met deze simpele methodes kan je bekijken of je bent aangekomen of juist bent afgevallen en dichter bij je doel bent gekomen. Vaak worden er dure apparaten aangekocht om de vorderingen op af te kunnen lezen. In dit artikel kan je zien dat het helemaal niet nodig is. Een aantal vrij simpele en goedkope oplossingen zijn al voldoende.

Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 17 aug 2021
10
32
14
Afbeelding door Bill Oxford via Unsplash

Meten is weten

De methodes zijn bedoeld om op een simpele en goedkope manier te kijken of je bent aangekomen of bent afgevallen. Hierbij is het wel belangrijk te zeggen dat je het niet te vaak moet doen. Je kan het bijvoorbeeld 2 of 3 keer in de week doen. Meer heeft in eerste instantie geen zin omdat je binnen een dag geen resultaat zal zien dat je kan meten. Aan de andere kant moet het ook geen obsessie worden, dus houdt het bij 2 of 3 keer in de week en later kan je het zelf 1 keer in de week gaan doen.

Riemgaatje

Je kan de gaatjes van de riem tellen om te kijken hoe de vorderingen van het afvallen ervoor staan. Kan je de riem iets strakker doen de volgende keer betekent het dat je bent afgevallen. Dit is een goedkope manier om te zien of je op de goede weg zit. Aan de andere kant duurt het wel een tijdje voordat je resultaat kan meten. In de tussentijd ben je al wel afgevallen maar voordat je het gaatje strakker kunt doen duurt dus wel even.

De weegschaal

Je kunt je vorderingen bijhouden door middel van de weegschaal. Het is hierbij belangrijk dat je je weegt op hetzelfde moment. Bijvoorbeeld elke ochtend voor het ontbijt (dat is het beste) of voor het slapen gaan. Hier kan je sneller zien of je bent aangekomen of afgevallen bent.

De hongerschaal

In Japan passen vele mensen het volgende concept toe (hara hachi bu). Dit houdt in dat je eet tot je vol bent, maar dan tot 80 procent. Je past de hongerschaal tot nadat je hebt gegeten van 80 procent van wat je hebt opgeschept. De schaal is 1 op 10, waarbij 1 is dat je bent uitgehongerd en 10 helemaal tjokvol zit. Ben je aangekomen bij 6-7 dan moet je stoppen met eten. Hiermee kan je de inname van voedsel beperken tot wat je echt nodig hebt.

Een meetlint

Je kunt met een meetlint de probleemgebieden meten. Je noteert het aantal centimeters van je buik, heup en benen. Na verloop van tijd meet je opnieuw. Je kunt dit noteren en vergelijken met de vorige keer. Hierbij kan je ook bekijken of je een gezonde buikomvang hebt.

De hartslag

Je hartslag kan aangeven of je fitter bent geworden. Dit doe je door elke ochtend na het opstaan je hartslag te meten. Als je na verloop van tijd je hartslag ziet dalen geeft dit aan dat je fitter bent geworden. Het is belangrijk om het direct na het opstaan te doen. Niet eerst een aantal dingen gaan doen zoals: ontbijten, aankleden, douchen en bed opmaken. Hierdoor gaat je hartslag omhoog en dan geeft het een verkeerd beeld. Je kunt je hartslag meten door middel van je polsslag gedurende een minuut te meten.

Apps

Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van apps om de vorderingen bij te houden. De meeste apps gebruiken vele technieken die hierboven al benoemd zijn. Je kan wel je voeding- en bewegingspatroon bijhouden. Als je meer calorieën verbruikt dan dat je tot je hebt genomen dan val je in feite al af. Afvallen is eigenlijk niks meer dan minder calorieën tot je nemen en meer verbruiken. Dit kan je doen door wat minder of te letten op voeding, of wat meer te gaan bewegen. Bewegen wordt niet alleen bedoeld sportschool en een marathon rennen. Een blokje lopen, huishouden, hond uitlaten, tuinieren, met de fiets ergens naar toe i.p.v. de auto is ook bewegen en verbruikt je ook calorieën mee.

Conclusie

Hierboven heb je kunnen zien dat er verschillende methodes zijn om je vorderingen van het afvallen te bekijken. Meten is weten en deze methodes zijn makkelijk uit te voeren en zijn een goedkope manier. De weegschaal is de meest gebruikte, alleen je moet je hier niet blind op staren. Het kan zijn dat je niet afvalt qua gewicht. Dit komt doordat je je vet inwisselt voor spiermassa. Spiermassa weegt zwaarder dan vetmassa. De andere methodes zijn dan ook een betere maatstaf.
10
Geschreven door Ryan Wesley
Gepubliceerd op: 17 aug 2021
10
32
14

Comments

 • 19 aug
 • 0
Het riemgaatje is mijn favoriet! Dat is echt een goede motivatie.
 • 19 aug
0
 • 19 aug
 • 1
Zinvol, want die vorderingen maakt het zo mooi Wesley!
 • 19 aug
1
 • 19 aug
 • 1
De weegschaal en de broeksriek hanteer ik nog wel...
 • 19 aug
1
 • 19 aug
 • 1
Mijn maatstaf is mijn kledij. Als mijn broek spant, ga ik minder eten. En anders niet. (Maar ik heb dan ook niet veel last van de kilo's.)
1
 • 19 aug
 • 1
Goes om te weten!
 • 19 aug
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen