Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Werkloos en dan? (Vervolg)

Werkloos raken is hoe dan ook niet leuk, het is voor niemand leuk. Wanneer je je baan verliest, verlies je niet alleen je baan. Je verliest je dagritme, je fijne collega’s en je inkomen. Wat doe je in het geval dat je je in bovengenoemde situatie bevindt?

Geschreven door Bianca van Orsoy
Geschreven op: 12 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
53
0
Afbeelding door Matthew Osborn via Unsplash
Werkloos raken is hoe dan ook niet leuk, het is voor niemand leuk. Wanneer je je baan verliest, verlies je niet alleen je baan. Je verliest je dagritme, je fijne collega’s en je inkomen. Wat doe je in het geval dat je je in bovengenoemde situatie bevindt?

Je gaat weer op zoek naar een nieuwe baan, als je verder geen verdiensten of bron van inkomsten hebt. Je meldt je bij het UWV voor een tijdelijk inkomensvoorziening. Het liefst heb je meteen weer een baan waar je je spreekwoordelijke ei in kwijt kunt. Je komt er op je zoektocht naar een nieuwe baan snel achter dat je niet de enige werkzoekende bent. Het hele proces van op zoek gaan naar nieuw werk heeft zo zijn uitdagingen; het kan de nodige frustraties opleveren.

Je ziet een leuke vacature op een vacaturesite, gefeliciteerd! Het feest kan beginnen. En wat voor een feest. Elke frustratie die andere werkzoekenden ervaren, mag jij nu ook ervaren. Ten eerste moet je voor jezelf nagaan of je aan alle eisen voldoet; stel je voldoet aan alle eisen behalve de gevraagde HBO-opleiding. Je hebt MBO met werkervaring. Dan denk je: “ok, ik heb geen HBO, maar wel MBO met jaren werkervaring”. En als je kijkt naar de verantwoordelijkheden vraag je je af: “Heb je HIER HBO voor nodig?”

Ten tweede kun je denken: “Ok, ik voldoe aan alle eisen, maar ik heb een gat in mijn cv, wat nu?” Een gat in je cv ontstaat als je niet aansluitend aan je laatste baan een nieuwe baan vindt. Niet iedereen heeft het geluk meteen weer een nieuwe baan te vinden, je kunt ook een gat in je cv hebben als je niet kan werken omdat je moest herstellen na een ongeval, of omdat je ziek bent geweest. Het kan van alles zijn. Je vraagt je natuurlijk af of een toekomstige werkgever hierover gaat vallen. Dat kun je niet van tevoren bedenken. Natuurlijk kun je je enigszins hierop voorbereiden, maar hoe het daadwerkelijk op het gesprek uitpakt is een tweede.

Ten derde is de grootste frustratie misschien wel het feit dat je op papier de perfecte kandidaat bent, je een fantastisch gesprek hebt met de recruiters van het bedrijf waar je solliciteert. Alles wijst erop dat je de baan binnen hebt, en dan………word jij het niet. Iets ergers bestaat er op dat moment gewoon niet. Je hebt de vacature van A tot Z geanalyseerd, je hebt je voorbereid op je gesprek, het gesprek verloopt goed en dan word je het niet. Je vraagt om feedback; de feedback die je krijgt is positief; je was een goede kandidaat, je zou passen in het team, maar de ander had net iets meer van wat ze zochten.
Dit is in het geval dat je überhaupt wordt uitgenodigd voor een gesprek.
In veel gevallen krijg je niet eens een uitnodiging, maar wel een (standaard) afwijzing. Dit is net zo frustrerend. Wat doe je in zo’n geval?

Je moet toch gewoon doorgaan, doorgaan met solliciteren. En als je jarenlang hetzelfde hebt gedaan? Dan doe je interessetests, competentietests, werkwaardentests…. Je zoekt uit wat je wilt, wat je kunt, waar je interesses liggen. In de tijd dat je thuiszit, kun je ervoor kiezen om een opleiding te doen, een online cursus te doen, je vaardigheden bijschaven, tijdelijke banen aannemen of een onderneming te starten. Je kunt aan je gezondheid werken, effe een ommetje maken om eruit te zijn. Je moet iets vinden om je te motiveren. Als je er niet uitkomt, zoek vrienden en/of familie op. Laat je vooral bijstaan door mensen die het echt met je menen en het beste met je voorhebben.
0
Geschreven door Bianca van Orsoy
Geschreven op: 12 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
53
0

Recente en relevant artikelen