Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Whitby: een gemoedelijke vakantie zonder franje

Om alvast wat in de vakantiestemming te komen voor wanneer we weer, zonder in quarantaine te moeten, mogen gaan waar we willen: het loont zeker de moeite waard om eens aan Noord Yorkshire in Engeland te denken, en dan in het bijzonder aan de (getijden) havenplaats Whitby, die tegenwoordig onderdeel uitmaakt van de gemeente Scarborough.

Geschreven door Ina Schroders-Zeeders
Geschreven op: 14 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
15
1
Afbeelding door Stephen Ingham via Unsplash
Om alvast wat in de vakantiestemming te komen voor wanneer we weer, zonder in quarantaine te moeten, mogen gaan waar we willen: het loont zeker de moeite waard om eens aan Noord Yorkshire in Engeland te denken, en dan in het bijzonder aan de (getijden) havenplaats Whitby, die tegenwoordig onderdeel uitmaakt van de gemeente Scarborough. Whitby, met als enige in Engeland een haven op het Noorden gericht, is al eeuwenlang een populaire badplaats. In de Victoriaanse tijd heeft men er veel Bed&Breakfast-panden gebouwd, die nu nog heel geliefd en niet te duur zijn. Helaas heeft het prachtige Bay Royal hotel op de westelijke klif uit die periode de Coronacrisis niet overleefd en moet het sluiten.

Verblijfplaats
In Whitby kun je prima een appartement huren, een huisje, of een verdieping. Het mooist is het om ergens in het oude centrum een plekje te vinden. Het moet wel gezegd worden dat de oorspronkelijke bewoners van Whitby steeds meer plaats moeten maken voor de toeristen, omdat de huizen te duur voor hen worden.
De eerste keer dat ik iets uitzocht om vakantie in Engeland te vieren voor mijn gezin kwamen we terecht in Ruswarp, dat een kilometer of twee ten westen van Whitby ligt. Wij huurden toen een huisje voor vier personen, een zogenaamde Railway cottage, en pas bij aankomst ontdekten we de charmes van Whitby.

Bezienswaardigheden
We liepen een stukje langs de rivier de Esk en gingen vervolgens omhoog, een behoorlijke klim, om bij het Pannett Park museum te eindigen. Het was een geweldige ontdekking, een fantastisch museum met een gemummificeerde hand als bijzondere attractie, maar ook veel schilderijen en juwelen van jet, een zwart materiaal dat aan de kust bij Whitby wordt gevonden. Jet is een soort hout dat in de loop der tijd versteend is geraakt. Vooral in de Victoriaanse tijd was men dol op zwart en maakte men er de prachtigste sieraden van, vaak in combinatie met zilver. Nu nog kun je dit soort sieraden in het oude centrum van Whitby kopen, een prachtig souvenir en niet duur!

De tweede keer dat ik er was,  samen met mijn man, huurden we een appartement in Churchstreet met uitzicht op haven. Echt een aanrader. We beklommen de 199 treden naar de Abbey, het meest iconische monument van de stad. Ook lieten we ons rondrijden met een dubbeldekker, bezochten we weer het museum, maakten een ritje met de stoomtrein naar Pickering en uitjes naar onder meer een prachtig oorlogsmuseum over de Tweede Wereldoorlog gehuisvest in een voormalig krijgsgevangenenkamp: Eden Camp in Malton, per bus.  Je kunt er een dag in doorbrengen en je waant je in de veertiger jaren.

Openbaar vervoer
Het openbaar vervoer is in de zomermaanden goed geregeld. Taxi’s zijn er trouwens minder duur dan in Nederland. Wat ons tegenviel was de drukte in de trein, waardoor we op de terugweg moesten staan tot Middlesbrough. Wij namen daarvandaan de trein naar Newcastle om met de ferry naar IJmuiden te gaan. Dit was voor ons de meest aantrekkelijke manier, maar met een auto gaat het natuurlijk sneller. Treinkaartjes kochten we al van te voren online, je krijgt dan een plaatsreservering, ideaal.

De derde keer was ik alleen in Whitby en nam ik mijn intrek in een B&B, in de Hudsonstreet op de westelijke klif. Het was er schoon, en ik had een prima kamer. Het ontbijt deed men met veel plezier en de keuze was groot.
In de omgeving kun je prachtige rondtochten maken, zoals naar het nabijgelegen Sandsend, dat ook aan de kust ligt en dat je te voet kunt bereiken. Er is niets te doen eigenlijk, maar toch is het de moeite waard.

Geschiedenis van Whitby
Het mooiste van Whitby is toch wel de Abbey waarover ik het al heb gehad. Gelegen op de oostelijke klif naast de kerk van St Mary kun je dwalen in de ruïnes van die middeleeuwse abdij. Zoals overal in Yorkshire is er een gezellige restauratie bij, waar je heerlijk gebak kunt nemen. De koffie is overal in Whitby aan de slappe kant en wordt uit soepkommen gedronken, maar de thee is voortreffelijk, hoe kan het ook anders!

Whitby heeft een geschiedenis waar je veel over kunt lezen, bijvoorbeeld over Cædmon, de vroegst erkende Engelse dichter. Hij woonde in Whitby.  Er is een monument en een pad naar hem genoemd op de oostelijke klif. Ook Bram Stoker heeft er gelogeerd, in de Black Horse dat nog altijd bestaat en waar je kunt overnachten. Stoker kreeg er inspiratie voor zijn beroemde Graaf Dracula. In Whitby worden Gothic festivals gehouden, waarbij de sfeer van Dracula te merken is.

Gemeente Whitby
Whitby is niet een erg glamoureuze badplaats. Het strand is simpel, er zijn wat ezeltjes waarop je kunt rijden. Gebouwen uit de Victoriaanse tijd doen nog altijd dienst als restaurant. Fish & Chips is hier de specialiteit, ook is de Sunday dinner tijdens lunchtijd populair:  dunne lappen rundvlees, knalgroene erwten en aardappelpuree waarbij Yorkshire Pudding wordt geserveerd. Niet echt lekker vond ik, maar smaken verschillen. Het eten is vaak wat vet, maar men vindt het over het algemeen heerlijk.

De meeste toeristen komen dan ook uit Engeland zelf, en genieten van een wandeling op de pier, of over de kades. Je kunt een kort rondtochtje tot even buiten de haven maken met een geel scheepje (met lampekapjes aan boord die gedecoreerd zijn met een Nederlandse tekst), of een bezoekje brengen aan een replica van het schip van kapitein Cook, de ontdekkingsreiziger die in Whitby gewoond heeft. Zijn woonhuis is nu een museum nabij Chirchstreet en hij heeft een standbeeld op de westelijke klif.

Verrassend steil zijn de straatjes hier en daar, en de stad heeft een aantal kleine pubs waar het interieur sleets en gezellig is.

Nu Whitby geen zelfstandige gemeente meer is maar onderdeel uitmaakt van Scarborough, laat het onderhoud van de openbare toiletten te wensen over. Toch zijn ze er nog wel, een ideale voorziening voor mensen die niet steeds een restaurant in willen bij hoge nood. Ook is er een prima supermarkt bij het treinstation waar je alles wel kunt vinden.

Vroeger lag Whitby nogal geïsoleerd met de Moors aan de ene kant en de Noordzee aan de andere en de mensen waren op zichzelf aangewezen. Ze deden aan walvisvangst en haringvangst en zo ontstond in de Middeleeuwen de zeehaven in de monding van de Esk, lange tijd kon men de stad alleen via die haven bereiken.
Op een gegeven moment besloot met een spoorlijn aan te leggen en in 1839 kwam die in gebruik en nam het toerisme fors toe.

Nu is dat geïsoleerde gevoel niet meer zo aanwezig, en is de stad ook per auto goed te bereiken.

Whitby is al met al de plek waar ik het liefst nog eens naar terug wil gaan, vanwege de sfeer, de zee en de geschiedenis. En ook vanwege de gemoedelijkheid.  Het kan er in de vakanties wel ontzettend druk zijn!

Er zijn online dus goede vakantiehuisjes te huur en al moet je niet teveel luxe verwachten, ze voldoen helemaal aan de eisen van deze tijd.
1
Geschreven door Ina Schroders-Zeeders
Geschreven op: 14 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
15
1

Comments

  • 31 juli
  • 0
Klinkt als een goede vakantiebestemming!
  • 31 juli
0

Recente en relevant artikelen