Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Wie heeft de lekkerste lasagne?

Als we aan lasagne denken, dan denken we aan Italië. Maar als we lasagne maken gaat dat vaak op veel verschillende manieren. In Nederland is het tegenwoordig de trend dat er veel, heel veel groenten in gaan.

Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 2 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
7
0
Afbeelding door Micheile Henderson via Unsplash
Als we aan lasagne denken, dan denken we aan Italië. Maar als we lasagne maken gaat dat vaak op veel verschillende manieren. In Nederland is het tegenwoordig de trend dat er veel, heel veel groenten in gaan. De traditionele lasagne is een mooi, lekker, maar ook een sober recept. Er werd ruim de tijd voor genomen deze klaar te maken, immers is het de bedoeling dat een blad (lasagna) tijd krijgt om het vocht op te nemen. De lekkerste is waarschijnlijk de originele, want dat recept heeft het toch maar al die jaren volgehouden. Bovendien is dit de meeste smeuïge variant!

Hoe wordt de originele lasagne gemaakt?

De traditionele lasagne uit Italië is vrij sober en wordt vaak enkel door de liefhebber of de restaurants gemaakt. Met rechthoekige pastabladen, ui, knoflook, Italiaanse kruiden, gehakt, tomaten- en bechamelsaus. Eigenlijk op eenzelfde wijze als de originele pasta gemaakt werd: met tomatensaus, gehakt en geschaafde kaas eroverheen. Ook de pizza is van origine vrij eenvoudig: met tomatensaus, mozzarella en paar blaadjes basilicum.

In de loop van de jaren breidde de Italiaanse gerechten zich letterlijk en figuurlijk uit, over heel de wereld en qua ingrediënten. De locatie was daarvoor bepalend, met worst, vis of wat er in dat gebied voorradig was. Natuurlijk werden de ronde platte broden al wereldwijd gebakken en gegeten, enkel in Italië werd er tomatensaus en kaas aan toegevoegd. Maar nog steeds wordt daar ook de allereerste versie gemaakt en verkocht als pizza Blanca. Vaak wordt deze als bijgerecht gegeten met wat olijfolie en zout.

Soms, vooral in Nederland, worden er aan lasagne doperwten toegevoegd. Dat komt omdat deze erwt in Nederland als groente gegeten wordt. Of deze erwt ook in de lasagne past, daarover zullen de meningen verschillen!

Is lasagne gezond?

Alles dat vers gemaakt wordt en waar je niet allergisch voor bent is gezond!


Recept

Natuurlijk is de originele lasagne het lekkerst, maar voor degenen die vegan eten is dit eigenlijk ook heel lekker. Het enige wat je dan moet doen is het vlees eruit laten en melk, room en kaas vervangen door de veganistische variant. Gebruik dan ook zonnebloemolie in plaats van olijfolie voor een meer neutrale smaak.
0
Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 2 nov 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
7
0

Recente en relevant artikelen