Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Wil ik veganist worden?

We kunnen er niet onderuit dat de wereld aan het veranderen is. De aarde warmt op, de grondstoffen raken op en de mens is helemaal verkeerd bezig. Het is dan ook geen verrassing dat mensen proberen te veranderen. Zo zien we bijvoorbeeld overal op sociale media influencers die kijkers aanmoedigen op veganist te worden. Laat dat boterhammetje kaas, die leren tas, de chocola en de pepperoni pizza maar even staan dus. Nu is echter de vraag, is dit wel de juiste keuze?

Geschreven door Madelief Harten
Geschreven op: 30 mei 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
2
29
1
Afbeelding door Nadine Primeau via Unsplash

We kunnen er niet onderuit dat de wereld aan het veranderen is. De aarde warmt op, de grondstoffen raken op en de mens is helemaal verkeerd bezig. Het is dan ook geen verrassing dat mensen proberen te veranderen. Zo zien we bijvoorbeeld overal op sociale media influencers die kijkers aanmoedigen op veganist te worden. Dit betekent dat ze je aanmoedigen om geen dierlijke producten te eten en te gebruiken. Laat dat boterhammetje kaas, die leren tas, de chocola en de pepperoni pizza maar even staan dus. In plaats van deze producten kiezen veganisten voor plantaardige alternatieven. Nu is echter de vraag, is dit wel de juiste keuze?


Argumenten voor veganisme

Een argument van de veganisten is de manier waarop dieren worden geslacht. Op verschillende plekken ter wereld lijden bijvoorbeeld koeien veel pijn voordat ze gedood worden. Ook zitten kippen vaak met té grote hoeveelheden op té kleine stukken grond. Om al dit leed te voorkomen besluiten mensen om de vleesindustrie niet aan te moedigen en daarom geen vlees te gebruiken.


Daarbij veroorzaakt de vlees- en bontindustrie veel vervuiling. Uitwerpselen van het vee bedreigen het schone drinkwater en dragen daarbij ook nog eens bij aan het broeikaseffect. Ze zorgen namelijk voor het vrijkomen van methaan, wat de aarde laat opwarmen en niet uit de lucht gehaald kan worden. Ook de machines en vervoersmiddelen die bij deze industrieën komen kijken stoten de vervuilende stof koolstofdioxide uit.


Als laatste voorkom je als veganist de consumptie van giftige chemicaliën, waardoor je zelf gezonder bent. De oceanen en zeeën zijn vervuild en bevatten een boel bestrijdingsmiddelen. Deze vind je vervolgens terug in de vis die we opeten. Zelfs het gevogelte en vlees wordt soms bereikt doordat de stoffen in het drinkwater terecht komen. Deze stoffen kunnen niet worden verwijderd tijdens het bereiden van het vlees en vis.


Argumenten tegen veganisme

Non-veganisten noemen dat veganisme niet het antwoord is op het probleem van de opwarming van de aarde. Hoewel het klopt dat de vleesindustrie en bontindustrie bijdragen aan de opwarming van de aarde, is er geen bewijs dat de plant industrie dat niet doet. Voor een kilo avocado wordt duizend liter water verbruikt. Ook de machines en vervoersmiddelen die gebruikt worden stoten net zoals die van de vlees- en bontindustrie koolstofdioxide uit.


Verder is het heel gecompliceerd om veganist te worden. In de supermarkt is het aanbod voor veganistische opties klein en is het bij de ingrediënten niet altijd duidelijk of er dierlijke sporen zijn. Ook kan je nergens een hapje eten zonder gedoe en moet je altijd en overal op feesten en verjaardagen speciale verzoeken doen.


Ten slotte hebben we geen goede vernieuwing om het vlees te vervangen. Als we geen vlees eten, moeten daar vervangers voor zijn. Veganisten maken veel gebruik van soja en palmolie, maar momenteel  worden hele bossen gekapt voor de winning van palmolie en soja bonen. Dit zijn dus niet de goede vervangers. Om de vervuiling tegen te gaan zouden we juist insecten moeten gaan eten. Dit is een vleesproduct, maar is juist erg goed voor het milieu.


Verkleinen ecologische voetstap

In een notendop ontmoedig je als veganist de vleesindustrie, voorkom je extra vervuiling van de vlees- en bontindustrie, verhinder je jouw eigen consumptie van giftige stoffen, maar heb je niet het antwoord op de opwarming van de aarde, is het lastig om de leefstijl aan te houden en zijn er geen goede alternatieven voor de dierlijke producten. Op het vraagstuk of men veganist moet worden zijn dus verschillende antwoorden. Of veganist worden voor jou de beste optie is, is nog steeds een keuze die je zelf moet maken. Door dit overzicht van de voor- en tegenargumenten is er nu een duidelijk overzicht. Wanneer je goed oplet welke spullen je gebruikt en verbruikt en daarbij een zo klein mogelijke ecologische voetstap zet, kunnen we samen, veganist of niet-veganist  strijden voor een groene wereld.

2
Geschreven door Madelief Harten
Geschreven op: 30 mei 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
2
29
1

Comments

  • 27 juni
  • 0
Ik denk dat vrije keuze altijd prioritair moet zijn, maar er zijn zoals je hier in je artikel zet zowel voordelen als nadelen voor de beide keuzes. We moeten gelijk welke keus dat we maken kijken of we minder kunnen vervuilen, maar we moeten ook de grote vervuilers , de bedrijven met name, kunnen overtuigen om ook deze redenering te maken in alles wat ze vervaardigen. Goed geschreven.
  • 27 juni
0

Recente en relevant artikelen