Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Winter- of zomertijd: wat is het beste voor onze gezondheid?

Velen hoopten dat het definitief achter de rug was, maar toch schakelden we noodgedwongen weer over op het winteruur. De meningen over winter- en zomeruur lijken verdeeld. Toch stuurt het overschakelen van zomer- naar wintertijd en omgekeerd de biologische klok van velen in de war.  Wat is het beste voor onze gezondheid, zomer- en winteruur en waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 30 okt 2021
14
98
15
Wat is nu de échte tijd?

Velen vragen zich af wat nu de échte tijd is. De wintertijd kan als "realtime" worden beschouwd. Pas in 1977 besloten we de klok in maart een uur vooruit te zetten en eind oktober de klok terug te draaien. Vanuit het perspectief van energiebesparing. Als we de zomertijd willen aanhouden, wijken we af van de oorspronkelijke tijd. Maar is dit erg? Wat zijn de voor- en nadelen van zomertijd en welke tijd is het beste voor onze gezondheid?

Daglicht belangrijk voor je biologische klok

Alles heeft te maken met onze biologische klok. In de winter is het 's ochtends vroeger licht. Dat is goed voor onze biologische klok. Bij het eerste daglicht geeft het ons een signaal om waakzaam te blijven. We maken meer cortisol aan, een hormoon dat ons wakker en actief maakt. Als we ook in de winter leven volgens het zomeruur, is het pas om tien uur 's ochtends écht licht. Cortisol piekt later, je bent 's ochtends vermoeider en 's avonds slaperiger. Je kunt dan wél later naar bed, maar zult vermoeider zijn als je wakker wordt omdat je minder slaapt dan je zou willen én moeten.
Hoe minder kunstlicht, hoe beter je slaapt

Onze biologische klok is ook belangrijk als het om snel inslapen gaat. Wanneer de nacht valt en het dus donkerder wordt, zendt onze klok een signaal uit dat we moe zijn en het tijd is om te slapen. Op dat moment maken we extra melatonine aan. Het betreft een hormoon dat zowel onze lichaamstemperatuur als onze bloeddruk doet dalen, en onze hartslag vertraagt. Dat maakt ons slaperig. Wanneer het 's avonds later donker wordt, ontstaat er een conflict. Terwijl onze klok aangeeft dat het tijd is om te gaan slapen, houdt het licht ons attenter. We denken dat het nog altijd dag is, waardoor de klok verandert: we denken de volgende ochtend dat het later dag wordt.
De voordelen van de zomertijd

Wat is nu best voor onze gezondheid, zomer- of wintertijd? Om daar wijs uit  te raken moeten we de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen. Met het zomeruur kunnen we 's avonds langer genieten en actief blijven. Dat betekent ook dat we minder slapen. Tot twee uur minder per nacht dan in de winter. Wanneer we de zomertijd ook in de winter aanhouden, krijgen we problemen met wakker worden en opstaan. Op de kortste dagen is het dan pas om tien uur licht, waardoor we langer slaperig en moe blijven. Zweeds onderzoek toonde aan dat de wisseling van winter- naar zomertijd opvallend meer hartinfarcten veroorzaakt en dat er tot zes dagen na het verzetten van de klok, er meer verkeersongelukken plaatsvinden.


Voor- en nadelen van de wintertijd


In de winter wordt het vroeger donker, waardoor de avondspits nog gevaarlijker wordt. Maar wanneer we het zomeruur zouden blijven aanhouden, verplaatsen we dit probleem naar de ochtendspits. Het blijft dan langer donker. Onze biologische klok geeft de voorkeur aan ochtendlicht. Als het altijd wintertijd is, blijven de ochtenden veel lichter, wat ons makkelijker en energieker doet opstaan. Voor zonsopgang opstaan, verzwakt onze hersenfunctie. Met het winteruur hebben we daar dus veel minder last van.

Conclusie: voor onze gezondheid is de wintertijd best

Lange zomeravonden lijken aantrekkelijk, maar als het om onze gezondheid gaat geniet de wintertijd de voorkeur. Die past het best bij onze biologische klok. Om goed te blijven functioneren hebben we licht nodig, vooral 's morgens bij het starten van de dag.
14
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 30 okt 2021
14
98
15

Comments

 • 6 nov
 • 0
Misschien moeten we nog maar even zo laten..
 • 6 nov
0
 • 5 nov
 • 1
Nou, ik ben nog even niet blij met de wintertijd. Het vroege donker, meer vermoeid. Moet echt even wennen.
 • 5 nov
1
 • 1 nov
 • 1
Geef mij maar de wintertijd!
 • 1 nov
1
 • 1 nov
 • 1
Ik zou het fijn vinden wanneer er in ieder geval gekozen wordt!
 • 1 nov
1
 • 1 nov
 • 2
Mooi artikel. Wintertijd is de beste tijd. Het wordt echt tijd dat er gestopt wordt met wisselen.
 • 1 nov
2
Laad meer

Recente en relevant artikelen