Artikel.nl
Editorial Approved Badge

YES! 8 slimme tips om meer mazzel te hebben

Owww mazzel! Een briefje van €10,- gevonden op straat! En nét als jij komt aanrijden met je auto komt er een parkeerplekje vrij voor de deur. Dit moet haast wel jouw magische geluksdag zijn. Of is het gewoon puur toeval? Mazzel... hoe krijg je meer van dit magische goedje?

Geschreven door Francine van den Brink
Gepubliceerd op: 11 juni 2021
15
90
13
Afbeelding door Amy Reed via Unsplash
“Mensen worden niet geboren als geluks- of pechvogel’, vindt Professor Richard Wiseman in zijn boek ‘The Luck Factor’.

De impact van mazzel

Professor Richard Wiseman deed gedurende 10 jaar onderzoek naar het fenomeen ‘mazzel hebben’. Of je mazzel hebt of pech heeft in beide gevallen vaak een grote impact op je leven, vandaar dat veel mensen hier grote waarde aan hechten. Met gelukspoppetjes, afkloppen op hout, bepaalde getallen als geluksnummers beschouwen (geen 13!) of niet onder ladders doorlopen proberen mensen invloed te hebben op de mate van mazzel en pech. Hoe bijgeloviger je bent, hoe meer invloed je denkt te hebben.


Resultaten na onderzoek


Wiseman riep mensen op via kranten om deel te nemen aan zijn onderzoek, wat resulteerde in een groep van 400 mensen. Hij richtte zich specifiek op mensen die zichzelf echte mazzelaars vonden en mensen die zichzelf als rasechte pechvogels beschouwden. Na breed onderzoek waren er duidelijke resultaten:
 • mazzel hebben is geen ‘magische vaardigheid’ of een gevolg van kansberekening of toeval
 • mensen worden niet geboren als geluksvogel of pechvogel
 • gedachten en gedrag zijn grotendeels verantwoordelijk voor het hebben van geluk
Het onderzoek van Richard Wiseman toonde aan dat mazzelaars hun geluk zelf creëren dankzij 4 basisprincipes:
 1. ze zijn goed in het zelf-maken en opmerken van kansen en mogelijkheden
 2. ze maken de juiste beslissingen door te luisteren naar hun intuïtie
 3. ze gaan uit van positieve scenario’s, die ook vaak uitkomen (self-fulfilling prophecies)
 4. ze hebben een flexibele/veerkrachtige houding ten opzichte van pech en gaan er vanuit dat er iets goeds kan voortkomen uit pech
Afbeelding door Meritt Thomas via Unsplash

Hoe krijg je meer mazzel? 9 Slimme tips!

Tip 1. Zet al je zintuigen wijd open

Geluksvogels zijn beter in het spotten van mogelijkheden. Pechvogels zijn meer gespannen en angstiger dan mazzelaars, wat in grote mate de vaardigheid voor het opmerken van kansen beïnvloedt. Hoe meer gespannen je bent, hoe minder kansen je zult opmerken.

Pechvogels zijn gefocust op andere zaken en missen daarom een open blik. Ze gaan naar een feestje in de hoop een nieuwe liefde te ontmoeten en missen daardoor hun kans op het maken van nieuwe, goede vrienden. Ze kijken in de krant op zoek naar een bepaalde vacature en zijn daarbij blind voor de andere leuke banen in diezelfde krant.

Mazzelaars zijn meer relaxed en open en hebben daardoor een ruimere blik op het spotten van kansen.

Tip 2. Wijk eens af van je normale routine
Je vergroot direct je kansen en mogelijkheden door af te wijken van je vaste routines. Neem bijvoorbeeld eens een andere route naar je werk. Spreek bewust vreemden aan op een verjaardag of laat laat je eens compleet verrassen door de keuze van de kok in een restaurant. Afwijken van je routine vergroot je kansen op mazzel doordat er simpelweg meer kansen op mazzel bijkomen.

Wiseman noemt als voorbeeld een boomgaard. Stel je voor dat je iedere dag appels moet plukken. Als je iedere dag kiest voor hetzelfde deel van de boomgaard om je mand vol te gooien zal de kans op appels snel afnemen. Zodra je bewust kies in een heel ander deel te gaan plukken nemen je kansen op appels drastisch toe. Zo is het ook met de kansen in je leven: deze zijn sneller uitgeput als je blijft vasthouden aan vaste routines.
Afbeelding door Nathan Hulsey via Unsplash
Tip 3. Neem risico's

Als kind moest je doorlopend risico’s nemen om iets te leren. En kind denkt nooit, na de 20e keer vallen: laat ik dit maar niet meer doen. Het kind blijft het risico nemen tot het gelukt is om te lopen.
Als volwassene neemt je ego het snel over: we denken al snel dat we alles al kunnen en weten. Ook schatten we te snel in iets niet/nooit te gaan beheersen, dus waarom zouden we hier überhaupt aan gaan beginnen?

Toch liggen in risico’s nemen de meeste kansen. Een ‘gelukje’ ligt altijd net om de hoek, bij volhouden en het blijven nemen van risico’s lopen we er sneller tegenaan. Neem jezelf voor vaker uit je comfortzone te komen en (kleine) risico’s te nemen.

Tip 4. Luister naar je intuïtie

Je intuïtie verdient meer krediet dan het normaliter krijgt. Je onderbewustzijn herbergt onder andere je intuïtie, en werkt veel sneller en krachtiger dan je bewuste brein. Intuïtief-genomen beslissingen zijn in veel gevallen de juiste beslissingen. Besteed daarom meer tijd door in je onderbewuste en maak connectie met je intuïtie, des te meer de magie gaat stromen en zul je meer mazzel ervaren.

Tip 5. Verklaar jezelf tot enorme mazzelaar (ja, zo werkt het echt!)

Als jij net een oranje auto hebt gekocht is de wereld ineens gevuld met oranje auto’s. Door deze selectieve focus ben je meer gespitst op het vinden van andere oranje auto’s. Zo werkt het ook met geluk hebben: als jij gelooft dat je een geluksvogel bent zul je daar veel bewijzen van zien. Als je vast gelooft dat er parkeerplek recht voor de deur is dan is dat ook meestal zo.

Mazzel hebben begint bij geloven dat je een geluksvogel bent, en voila... je bent een geluksvogel! Programmeer jezelf en zeg tegen jezelf: Ik ben een enorme geluksvogel. Visualiseer dat je de hele dag mazzel zult hebben. Affirmeer dat jij de grootste mazzelaar op aarde bent.
En zo is het begin er ;)
Afbeelding door Markus Spiske via Unsplash
Tip 6. Recycle je pech

Verander de manier waarop je naar ideeën en tegenslagen kijkt. Deel ideeën en kansen niet meteen in in goed of fout. Ook in slechte ideeën zit soms de beste potentie. Je ziet dit bij sommige bedrijven: uit een slecht businessplan (Coca-Cola of J.K. Rowling) kwam de meeste succes voort.

Recycle je pech: gebruik tegenslagen als ultieme motivator voor je leven. Bedenk bij een tegenslag een scenario waar er iets geweldigs uit voort komt. Ook ontslag, een verbroken relatie of een ongeluk kunnen de kortste route zijn naar een beter en mooier leven dan voorheen.

Tip 7. Bekijk je pech in een ander licht

Onderzoek toont aan dat atleten die brons winnen op de Olympische Spelen daar blijer mee zijn dan zilveren winnaars. Zilver-winnaars focussen op het feit dat als ze net een fractie sneller waren, hoger, verder waren geweest, ze dan goud hadden kunnen hebben.

Bronswinnaars realiseren zich dat als ze net een tikje langzamer, lager of minder ver waren geweest, ze dan überhaupt niet op het podium hadden gestaan.

Wiseman deed onderzoek met behulp van een bank-overval scenario: de proefpersonen moesten zich voorstellen dat ze aanwezig waren bij een bankoverval, waarbij de slachtoffers (zijn testpersonen) zogenaamd in hun arm waren geschoten:
 • De zelfbenoemde pechvogels uit zijn onderzoek vonden dat ze enorme pech hadden door precies daar te zijn op dat moment dat de overval plaatsvond.
 • De geluksvogels echter concludeerden juist dat ze erg veel geluk hadden, het had nog veel erger kunnen aflopen. Ze voelden zich blij dat ze er zo goed vanaf waren gekomen. Dit besef zorgt er voor dat ze blijven verwachten mazzel te hebben in hun leven, wat weer resulteert in de verhoging van de waarschijnlijkheid van het leiden van een mazzel-leven
Tip 8. Help anderen aan mazzel

Verbeter de relatie met anderen en erken en waardeer wat zij doen. Wees trots op een ander en spreek dit ook uit. Help anderen om meer mazzel te hebben als jij in de mogelijkheid bent om dit te bewerkstelligen. Dit zal altijd bij jou terugkomen op manieren die je niet kunt bedenken.
Afbeelding door Bee Felten-Leidel via Unsplash
Tip 9. Be your own magic fairy

Mazzel hebben is voor 80% eigen invloed en slechts 20% toeval. Wees dus je eigen toverfee en zorg voor je eigen geluk. Stop met hopen op een gelukje en start met actie. The magic-fairy only sprays dust on those who take action. Ontwerp je droomleven pro-actief en zet iedere dag (kleine of grote) stappen richting je droomleven. Ook kleine stappen zijn stappen de goede richting op.
The magic fairy only sprays dust on those who take action.
Wat zou er gebeuren als je alle 9 tips vanaf vandaag gaat toepassen? Ben jij klaar voor zoveel mazzel?
15
Geschreven door Francine van den Brink
Gepubliceerd op: 11 juni 2021
15
90
13

Comments

 • 22 okt
 • 0
Doet me heel hard denken aan men favoriete quote:
"All the world is made of faith, and trust, and pixie dust" van J.M Barry oftewel Peter Pan <3
 • 22 okt
0
 • 28 juni
 • 0
Heel mooi artikel met prachtige tips. Ik beschouw mezelf ook tot de mazzelaars, en inderdaad - je ingesteldheid is het halve werk.
 • 28 juni
0
 • 21 juni
 • 0
Prachtig artikel!
 • 21 juni
0
 • 21 juni
 • 0
Heel tof artikel! Kan er veel uithalen om zelf toe te passen :-). Bij deze heb ik je gevolgd!
 • 21 juni
0
 • 18 juni
 • 0
Wat een mazzel dat ik dit las, waardoor ik nu een studie mazzelk*nt kan gaan beginnen!
Ik bedoel dus: leuk artikel!
 • 18 juni
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen