Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Zeg het met een bloem

Nu zou je kunnen stellen dat boeketjes bloemen duur zijn, zeker als ze van bij de bloemist komen. Dat is ook wel zo. Je zou zelfs durven stellen dat het een luxeproduct geworden is. Anderzijds kun je boeketjes kopen voor weinig geld in je lokale supermarkt, maar dat zegt dan ook weer niet zoveel. En net daarom zeg ik: 1 bloem is genoeg.

Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 5 aug 2021
3
82
3
Het geven van bloemen is reeds lang ingeburgerd in onze maatschappij. We geven ze dan ook voor allerlei redenen. Vaak hebben die redenen iets te maken met een speciale dag of een bijzondere gelegenheid. Denk maar aan Moederdag of secretaressedag, wanneer iedereen plots zijn lokale bloemist leeg rooft om toch nog een partij bloemen te voorzien. Een trouw of verjaardag zijn aangelegenheden met wat meer voorbereiding, maar ook deze gaan vaak niet voorbij zonder dat juiste boeket bloemen.

Dat is allemaal wel leuk en attent, het hoort er natuurlijk wel bij, maar toch vraag ik me af waarom men enkel dan aan bloemen toekomt. Alsof de dag of gelegenheid een naam nodig heeft om tot de conclusie te komen dat iemand anders toch net dat ietsje meer is. Er wordt toch eigenlijk nog maar weinig zomaar gedaan. En ergens vind ik dat best jammer.

Attent zijn gaat uiteindelijk toch niet uit van hoeveelheden. Het is inzake nog altijd het gebaar dat voorop staat, tenzij je natuurlijk enorm materialistisch bent… Op zich vind ik het geven van één bloem zelfs een mooier gebaar dan het geven van een heel boeket. Eén betekent namelijk uniciteit, het geeft dus aan, aan de ontvanger dat hij of zij uniek is. En dat op zich is toch een heel mooie boodschap.

Laat het dan natuurlijk wel de juiste bloem zijn, hetzij zijn of haar lievelingsbloem of een bloem met een speciale betekenis. Hier volgen een paar bloemen en wat ze kunnen vertellen:

Roos

De roos staat in het algemeen voor liefde, vreugde en geluk, vandaar ook haar frequent gebruik bij Valentijn en andere liefdes aangelegenheden. Een roos in een bepaalde kleur kan echter ook een specifieke boodschap hebben. Een rode rode roos staat natuurlijk voor liefde, maar een dieprode of donkerrode roos voegt daar eveneens vurigheid en passie aan toe.

Zij is het teken van onweerstaanbaar verlangen. Lichtere kleuren zeggen dan eerder het tegenovergestelde. Met een roze roos zeg je simpelweg ‘dankjewel’. Zij is het teken van blijdschap en geluk. Een gele roos duidt op vriendschap. En een witte roos staat voor puurheid, eerlijkheid en integriteit. Vandaar dat deze ook vaak terugkomen in bruidsboeketten.

Tulp

Als we aan de tulp denken, dan denken we aan Nederland. Maar eigenlijk is de tulp afkomstig uit Turkije en Perzië. Net zoals bij de roos staan de verschillende kleuren tulpen ook voor verschillende boodschappen. Een rode tulp staat symbool voor de perfecte liefde. Een gele tulp staat voor vrolijkheid, een witte voor vergeving.

Anjer

Anjers bloeien in verschillende kleuren. Deze kleuren hebben telkens een eigen betekenis. Witte anjers staan symbool voor pure liefde en geluk. De licht rode bloem staat voor bewondering, de donkerrode bloem voor liefde en genegenheid. Een roze anjer is speciaal en worden vaak gebruikt in boeketten voor Moederdag.

Chrysant

Deze bloem is afkomstig uit China en Japan en heeft daar de naam ‘gouden bloem’. De chrysant hoort bij de maand november en staat voor trouw, eerlijkheid en vriendschap. Deze bloem is uitermate geschikt om te geven als bedanking.

Lelietje-van-dalen

Dit bloemetje is één van mijn favorieten. Een takje vult een kamer met haar zoete geur, die je doet verlangen naar de zomer. Ze staat symbool voor absolute zuiverheid, prilheid, oprechtheid en discretie. Maar het belangrijkste: ze staat symbool voor geluk. Heb je iets te vieren in Mei? Geef dan zeker dit bloemetje cadeau, ze groeit ook maar zo zelden.

Orchidee

De orchidee staat voor luxe, schoonheid en liefde. Als je een orchidee cadeau krijgt kan het goed zijn dat deze persoon wilt zeggen dat je mooi bent. In de oude Griekse samenleving stond de bloem ook voor vruchtbaarheid

Zonnebloem

Niks beklemtoont de zomer beter dan de zonnebloem. Toch is ze afkomstig uit Centraal en Zuid-Amerika. Aan het einde van de Middeleeuwen kwam de bloem terecht in Europa en verwierf meteen succes. De bloem draait mee met het zonlicht. De bloem staat voor bewondering, geluk en levenslust.

Dahlia

Deze prachtige bloem is afkomstig uit Mexico. De oorspronkelijke bloem was een kale, opengaande plant met langwerpige wortels. Wij kennen enkel de gekweekte soort die maar weinig weg heeft van de originele soort. De dahlia staat symbool voor weelde en vrouwelijkheid. Met een dahlia zeg je: ‘ik wil voor altijd bij je zijn’.

Krokus

De krokus kondigt de lente aan en staat dus overduidelijk symbool voor een nieuw begin.Wanneer je een positieve en vreugdevolle boodschap wil meegeven is de krokus de perfecte keuze.

Narcis

In de Griekse mythologie staat de narcis symbool voor ijdelheid. In onze Westerse culturen staat ze, zoals vele andere voorjaarsbloemen, voor een nieuw begin. Wanneer je een narcis cadeau geeft zeg je: ‘als ik bij jou ben, schijnt de zon’.
Bedenk dus de volgende keer dat je een bloemist passeert dat het niet altijd een heel boeket hoeft te zijn. Eén simpele bloem en de juiste argumenten kunnen soms meer vertellen dan een hele bos samen. En op die manier hoef je niet altijd te sparen voor dat ene bijzondere moment, maar kan je ook gewoon tussenin eens een leuk of liefdevol moment delen zonder dat daar aanleiding voor moet zijn. Dat zijn uiteindelijk de momenten die volgens mij nog altijd de mooiste herinneringen opleveren.
3
Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 5 aug 2021
3
82
3

Comments

  • 5 aug
  • 1
Wat een origineel uitgangspunt. Eén bloem kan inderdaad genoeg zijn.
  • 5 aug
1
  • 5 aug
  • 2
Hou van bloemen. Brengen niet alleen kleur, maar ook vreugde in huis. Mijn kennis van bloemen werd weer wat uitgebreid! Bedankt Saar!
  • 5 aug
2
  • 5 aug
  • 1
Mooi artikel. Weet nu heel wat meer over bloemen. Goed geschreven.
  • 5 aug
1

Recente en relevant artikelen