Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Zelf appelstroop maken

Het is nazomer en de appels (en peren) zijn weer plukrijp op de boerderij! Heerlijk al die verse sappige vruchten. Maar wat doe je met een overschot aan appeltjes als je al liters sap hebt gemaakt? Juist, je maakt er stroop van! Dat is heel eenvoudig en bovendien is de stroop lang houdbaar zodat je in de winter nog steeds van je appeltjes geniet. Super simpel dus! Het kost je alleen wel wat tijd.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 30 aug 2021
8
869
12
Afbeelding door Skylar Jay via Unsplash

BENODIGDHEDEN

  • Sappan of sap pers (om het sap te maken)
  • Grote pan met dikke bodem om sap in te koken
  • 5 kilo appels (mogen verschillende soorten zijn) dit levert ongeveer 500 gram stroop
  • 250 gram bruine basterdsuiker (voor zoetekauwen)
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest

BEREIDING

  • Snij de appels in kwarten (met klokhuis).
  • Maak het sap met sappan of sap pers. Met een sappan duurt het ongeveer twee uur om vijf liter sap te krijgen. Met de pers gaat dit aanzienlijk sneller.
  • Doe de zelfgemaakte appelsap en basterdsuiker in een grote pan met dikke bodem.
  • Kook het sap langzaam in op laag vuur (dit duurt enkele uren!)
  • Op het moment dat de substantie stroperig wordt en de druppels slierten trekken aan de lepel is de stroop klaar!
  • Doe de stroop in brandschone potjes (uit de vaatwasser of uitgekookt met soda)

Smakelijk !
~~~~~~~~

Gebruiktips:

Afbeelding door Kobby Mendez via Unsplash
De appelstroop smaakt heerlijk op pannenkoeken en op vers brood!
2 eetlepels appelstroop en een flinke scheut rode wijn bij vleesvocht maakt een heerlijke rode wijnsaus!
Bestrijk vlees met een laagje stroop en gaar het in de oven. Het resultaat geeft een zoet, krokant laagje om het vlees!
Appelstroop smaakt heerlijk in een stoofvlees- of wildsaus!

Variatietip:

Gebruik eens 50% peren en maak appel/ perenstroop. De stroop wordt hierdoor zoeter!
8
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 30 aug 2021
8
869
12

Comments

  • 4 sep
  • 1
Klinkt heerlijk. Kan je het niet uitvoeren😘
1
  • 6 sep
  • 0
Ik heb liever dat je het komt afhalen! :-)
  • 6 sep
0
  • 3 sep
  • 1
Ik eet het elke dag : appelstroop of appel-/perenstroop, maar zonder toegevoegde suikers. Heb het wel van de bio-boerderij, ik maak het niet zelf.
Wat is een sappan ?
1
  • 5 sep
  • 0
De toegevoegde suiker is ook niet echt nodig, maar voor echte zoetekauwen.
Een sappan is een soort stoompan die de appels stomen en het sap opvangen. Je hebt dan meteen gepasteuriseerde sap die zo de fles in kan!
  • 5 sep
0
  • 2 sep
  • 0
Lekker!
0
  • 3 sep
  • 0
Ja!
  • 3 sep
0
  • 1 sep
  • 0
Hoe makkelijk is het eigenlijk. Lekker!
0
  • 3 sep
  • 0
Fijn, dat lekker zo makkelijk kan zijn ;-)
  • 3 sep
0
  • 1 sep
  • 0
Heel leuk geschreven en ik zou het wel lusten hoor, Hilda.
0
  • 3 sep
  • 0
Dank je Rudi. En euh, ik ben Rob ;-)
  • 3 sep
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen