Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Zet jezelf buiten spel

We zijn jong, we hebben energie, we voelen ons onaantastbaar en we denken recht te hebben op elke vorm van vrijheid en op elke uiting van rebellie. Dus wat gebeurt er dan als je de vrijheid van deze groep inperkt? De vrijheid waar zij volgens henzelf meer recht op hebben dan welke andere bevolkingsgroep ook. Wat gebeurt er als je die verantwoordelijkheid bij hen legt?

Geschreven door Felix Lommerse
Geschreven op: 5 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
11
0
Afbeelding door Lucia Macedo via Unsplash
We zijn jong, we hebben energie, we voelen ons onaantastbaar en we denken recht te hebben op elke vorm van vrijheid en op elke uiting van rebellie. Elk weekend zijn er feestjes. We gaan en staan waar we willen. Elke club, elke bar, elk café en elk huis. Het liefst met zo veel mogelijk tegelijk en zo dicht mogelijk op elkaar kussen, knuffelen, kruipen, knijpen, knagen en klagen we wat af. Echter wordt er nu van de bevolkingsgroep die normaliter het meeste sociale contact heeft, plotseling verwacht om hier juist van af te zien. Sociale cirkels worden niet meer uitgebreid en het afspreken met vriendengroepen word vervangen door tv kijken met het gezin. Dus wat gebeurt er dan als je de vrijheid van deze groep inperkt? De vrijheid waar zij volgens henzelf meer recht op hebben dan welke andere bevolkingsgroep ook. Wat gebeurt er als je die verantwoordelijkheid bij hen legt?

Discipline
In mijn directe omgeving merk ik dat de regels steeds vaker vergeten worden. Het is niet eens dat de regels te lastig zijn om te begrijpen of na te leven, maar de discipline is moeilijk op te brengen als je weinig gevaar loopt. Sterker nog, het kan zijn dat je helemaal niet merkt dat je besmet bent! Daarnaast zie je om je heen meer en meer mensen de dingen weer doen waar je zo naar verlangt. De dingen waar wij allemaal naar verlangen. De knuffels die al zo lang niet ontvangen of gegeven worden. Het plezier van het stoeien, duwen, schreeuwen en zingen dat allemaal binnen armslengte plaatsvind.

Je voelt toch een verplichting om diegene te zijn die de besmettingsketen doorbreekt. Dit betekent helaas dat je jezelf vaak buiten spel zet.
Je loopt een vol café binnen met allemaal bekenden, je geeft de jarige geen hand, kus of knuffel maar een elleboog; opeens is het stil. Je voelt de ogen branden, maar je houdt je aan je principes. Je gaat naar de housewarming van een van je beste vrienden. Iedereen deelt een zak chips uit één kom; jij eet niks. De drankspelletjes zijn niet aan jou besteed; jij zit op een stoel anderhalve meter van de tafel af.


Zorg voor jezelf, maar zorg dan alsjeblieft ook tegelijkertijd voor de maatschappij.
Passie en logica
Natuurlijk is het voor te stellen dat je het vreselijk vind om de vrijheid, die je zo waardeert, vrijwillig op te geven voor de gezondheid van anderen, maar deze tijd vraagt om opofferingen van mensen die zich de opofferingen kunnen permitteren. Wij zijn jong en enthousiast, overigens niet immuun, maar wij zijn ook de groep die nog het hele leven kan genieten van de autonomie en de vrijheid die wij tegenwoordig ervaren en voor lief nemen. Hoe kan het dan dat we zo veel moeite hebben met een tijdje wat minder. Wij wat minder zodat de ouderen, waarvan een groot deel al eenzaam was voor de corona tijd, en anderen wat meer kunnen hebben. Wat discipline nu zodat we zo snel mogelijk weer losbandig en uitbundig kunnen zijn. Passie wint het echter van logica, dus de tijd zal het leren.

Toch hoop ik dat ik niet een van de weinige ben. Elke doorbroken keten is er één en elke stap richting "normaal" is een sprong voor de mensen die het niet al te lang vol kunnen houden in deze situatie en tijd. Zorg voor jezelf, maar zorg dan alsjeblieft ook tegelijkertijd voor de maatschappij.
1
Geschreven door Felix Lommerse
Geschreven op: 5 sep 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
11
0

Recente en relevant artikelen