Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Zeven tips om geld te besparen en duurzaam te leven

Al een paar jaar ben ik bezig om anders te denken. Door iets niet te kopen, heb ik bespaard. Door iets te produceren, heb ik verdiend. Ok, mijn zoon zegt me telkens weer dat dat niet klopt, maar in mijn gedachten wel. Want wat ik maak, had ik willen kopen voor een duurdere prijs, en nu hoeft dat niet meer, dus heb ik het verschil verdiend.

Geschreven door Simone Kremers
Gepubliceerd op: 15 sep 2022
2
61
0
Afbeelding door Lena Balk via Unsplash
  1. Maak je eigen wasmiddel. Diverse recepten hiervoor te vinden op het internet. Sommige iets moeilijker om te doen, anderen poep simpel. Wasmiddel is prijzig en ik kan je zeggen, dit bespaart je echt veel geld op jaarbasis.
  2. Gooi je oude kleding niet meteen weg, maar kijk of je iets nieuws van meerdere kledingstukken kunt maken. Hoe? YouTube staat vol met uitleg.
  3. Sla en winter sla planten. Je hebt vast nog wel ergens een teiltje of bak staan. Beetje aarde, wat zaadjes, paar weken wachten en je hebt je sla. Als je dat een beetje slim aanpakt en je hebt meerdere bakken, dan eet je iedere week verse sla, ook als je alleen een balkon hebt. Kropje sla kost tegenwoordig al een euro en met een zakje zaad maar een paar cent.
  4. Zeep en shampoo maken. Ok, je moet je er echt even in verdiepen maar dit is niet moeilijk! En het is leuk om te doen en je bepaalt je eigen geur. Enorm voordeel? Geen rotzooi meer in je zeep of shampoo. Goed voor je lichaam dus. Helemaal leuk om dat met wat vriendinnen te doen, gezellig en iedereen profiteert er van.
  5. Koop tweedehands. De kringloopwinkel heeft vaak veel aanbod. Er wordt nog steeds veel weggegooid. Van vergieten tot gordijnen, van kleding tot boeken. Je vindt altijd wel iets leuks. En ja, misschien moet je het even schoonmaken als je thuis bent. Is dat zo erg?
  6. Haal je eieren rechtstreeks bij de boer. Op veel plaatsen zie je wel een bordje staan met 'verse eieren te koop' of staat er een eieren automaat. Ga op de fiets, zo krijg je meteen je work-out.
  7. Maak je eigen schoonmaakmiddelen. Nog makkelijker dan zeep en shampoo. En hiervoor geldt hetzelfde, het kost je misschien een uur om je er even in te verdiepen, maar daarna weet je het en maak je voor heel weinig geld je schoonmaakproducten. En is het op? Jij weet al hoe het moet, dus daarna ben je zo weer voorzien.
Inderdaad, het kost tijd. Misschien kost het je moeite om je leven wat anders in te richten zodat je wat tijd hebt. Wellicht haal je voldoening uit iets maken en heb je er een hobby bij. Alleen jij kunt het ontdekken!
2
Geschreven door Simone Kremers
Gepubliceerd op: 15 sep 2022
2
61
0

Recente en relevant artikelen