Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Zo accepteer je de dingen die je overkomen

In de jaren 60, na jarenlange verzuiling, schreven Thomas Berger en Peter Luckmann een baanbrekend boek: The Social Construction of Reality. Hierin betoogden ze dat het leven, in tegenstelling tot de consensus die destijds in de maatschappij heerste, relatief maakbaar is.

Geschreven door Jose
Geschreven op: 1 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
17
0
Afbeelding door Manny Moreno via Unsplash
Sindsdien is het maakbaarheidsprincipe enkel uitgedijt: we maken een baby, we maken carrière, we maken er het beste van. Zit je niet lekker in je velletje? De therapeut is slechts één stap verwijderd van geluk en succes.

Maar wat als we plotseling overvallen worden door onheil en rampspoed? Als die baby niet wil komen, we ontslagen worden, depressie op de loer ligt en je geen klik hebt met de therapeut ?

Dan zijn er verschillende opties: we kunnen vluchten, vechten of bevriezen bijvoorbeeld. Maar misschien nog moeilijker dan deze klassieke coping mechanismen is: accepteren dat het zo is. Acceptatie kan zorgen voor rust in een onrustige situatie. Maar hoe accepteer je eigenlijk iets dat je overkomt - of overkomen is?

1. Sta stil en kijk
Dit is misschien nog wel het ingewikkeldste punt. Sta stil en kijk naar de feiten alsof je een buitenstaander bent. Benoem de feiten en het bijbehorende gevoel dat je erbij ervaart. Schrijf het desnoods op. Als je de feiten niet kan traceren, bijvoorbeeld doordat je denkt dat je zonder reden bloed chagrijnig bent, schrijf dan alleen je gevoel op.

2. Zeg tegen jezelf dat het zo is
" Het is zoals het is. Ik wil/kan/ga hier niets aan veranderen. " Hoe graag we ook denken dat we stuurman op onze eigen vloot zijn, veel dingen in het leven hebben we simpelweg niet in de hand. Denk aan ziektes, de recente epidemie, ontslag of aan een onduidelijk gevoel dat je zomaar kan overvallen.

3. Ga terug naar de basis
Dit kan een beetje zweverig klinken. Ga terug naar wie je bent. Benoem enkel fijne, liefdevolle feiten over jezelf. Adem diep in en uit. Gebruik hier eventueel een app voor zoals Headspace. Wie ben jij zonder je baan, zonder waardering van de buitenwereld, zonder richting in je leven? Juist, een persoon die exact evenveel waard is als elk ander levend wezen!

4. Gebruik een mantra - desnoods een gebed
Zeg elke dag iets behulpzaams tegen jezelf. Dit kan een mantra zijn als 'ik heb niet alles in de hand', je kan keihard 'Let it be' meezingen, of je kan bijvoorbeeld de Serenity Prayer bidden:

Grant me the serenity
To accept the things I cannot change
The courage
To change the things I can
And the wisdom to know the difference

Acceptatie brengt rust. Rust geeft je de ruimte om weer helder na te denken en te beseffen waar je wel invloed op hebt. Zo zit je niet meer in de knel met de kloof die er bestaat tussen dingen wel willen veranderen maar ze niet kunnen veranderen. Geloof me, in die kloof wil je niet vallen.

0
Geschreven door Jose
Geschreven op: 1 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
17
0

Recente en relevant artikelen