- Vitaminen: vooral B6 en B12 en vitamine D
- Mineralen: zoals kalium, fosfor, selenium en jodium
- Eiwitten: 100 gram gekookte schelvis bevat maar liefst 20 gram hoogwaardige eiwitten
- Gezonde onverzadigde vetten en visvetzuren: vooral omega-3 vetzuren
- Aderverkalking
- Hart- en vaatziekten
- Een verstoord cholesterolgehalte
- Overgewicht en teveel buikvet
- Hoge bloeddruk
- Verminderen de symptomen van angst en depressie
- verbetert onze hersenfunctie en ons gezichtsvermogen
- Beschermt tegen dementie
- Verbetert onze concentratie
- Helpt tegen leerproblemen en leerachterstand
- Onbewerkte noten: vooral walnoten, pinda’s, amandelen en hazelnoten
- Plantaardige oliën: zoals niet verwarmde lijnzaadolie, walnootolie, hennepolie, koolzaadolie en olijfolie
- Alle verse groenten, en vooral groene bladgroenten en koolsoorten
- Eieren
- Margarines en halvarines met toegevoegde omega 3
- Schelvis
- Zalm uit blik
- Garnalen
- Oesters
- Sardienen
- Tilapia
- Ansjovis
- Wilde zalm
- Inktvis
- Meerval
- Zwaardvis
- Haai
- Makreel
- Tonijn
- Baars en blauwbaars
- Zeeforel
- Heilbot
- Zeeduivel
- Kreeft
- Schil de aardappelen en kook ze gaar
- Maak de bloemkool schoon en snij ze in roosjes
- Doe de bloemkoolroosjes bij de aardappelen, kook ze gaar en giet het kookvocht af
- Kruid de schelvisfilets met en snuifje peper en zout
- Wrijf een ovenschaal in met een klontje boter, en leg de schelvisfilets in de schaal
- Verwarm de oven tot 180
- Smelt een klontje boter op een matig vuur
- Schep bloem in de bruisende boter en roer tot er een roux ontstaat zonder deze bruin te laten kleuren
- Schenk de melk langzaam bij de roux en blijf dit mengsel roeren tot de saus bindt. De saus mag relatief lopend blijven. De kaas zorgt voor de nodige binding
- Strooi de kaas in de saus en blijf roeren tot je een gladde kaassaus krijgt. Neem de pot vervolgens van het vuur
- Breng de kaassaus eventueel op smaak met peper, zout en een scheutje vers citroensap
- Schep het grootste deel van de kaassaus over de stukken visfilet
- Strooi over elke portie schelvis wat gemalen Gruyèrekaas Zet de schaal in de oven van 180 graden, gedurende ongeveer 5 minuten
- Laat de visschotel nog een kleine 10 minuten grillen, tot er zich een korstje vormt op de kaassaus
- Plet de aardappels en de bloemkoolroosjes tot stoemp, geen puree
- Schep het restje van de kaassaus erbij en roer alles tot een smeuïge stoemp
- Werk af met een scheutje melk, een klontje boter en eidooier
- Snipper de verse kruiden en meng ze door de stoemp
- Smakelijk
- Rasp de courgette en doe ze samen met de schelvis, de knoflook, de eieren, de helft van de verse kruiden en het paneermeel in je blender
- Mix alles tot smeuïge structuur, en breng op smaak met peper en zout
- Vorm daarmee de burgers en laat ze een kwartier opstijven
- Mix de overgebleven verse kruiden en de Griekse yoghurt met de hummus
- Toast de hamburgerbroodjes, spoel de sla en snij de tomaten in plakjes
- Verhit de olijfolie en bak de visburger goudbruin
- Leg de sla op een broodje, leg de burger erop, sprenkel er wat yoghurtsaus over, leg de plakjes tomaat erop
- Serveer de rest van de groene hummus apart erbij.
Comments
- 6 okt
0- 4 okt
0- 4 okt
0- 3 okt
1- 2 okt
1