Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Zo gezond is schelvis + Recepten

Voor een goede gezondheid zonder overgewicht raden diëtisten ons aan om minstens eenmaal per week vis te eten, bij voorkeur vette vis. Maar ook hier staat variatie centraal. Het moet namelijk niet alle weken zalm, forel of kabeljauw zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van schelvis?  Maar wat kan schelvis voor onze gezondheid betekenen?

Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 1 okt 2021
13
458
11
Nauw verwant met kabeljauw

Deze nog altijd ondergewaardeerde vissoort is nauw verwant met de populaire kabeljauw. Precies zoals kabeljauw, heeft ook schelvis vast visvlees met een zachtere structuur. Schelvis is een beetje kleiner, heeft drie rugvinnen en een zwarte streep over zijn volledige lengte. Schelvis komt vooral voor in de noordelijke Atlantische Oceaan. Hun favoriete voedsel bestaat uit bodemdieren zoals wormen, schelpdieren, zeesterren en haringeieren. Schelvis  heeft een opvallend zoete en dus geen échte vissmaak en een stevige, vochtige textuur.

Voedingswaarde van schelvis

Schelvis bevat vooral eiwitten, en is een belangrijke bron van gezonde omega-3 vetzuren, onmisbare vetten die een belangrijke rol spelen bij het ondersteunen van onze gezondheid. Ingepast in een gezond en natuurlijk eetpatroon, helpen deze vetzuren ons meer opgeslagen vet verbranden en makkelijker afvallen.

Gezonde voedingsstoffen in schelvis

Schelvis heeft niet alleen een hoge voedingswaarde. Deze vissoort is ook rijk aan alle gezonde voedingsstoffen om goed te blijven functioneren, en vooral:
  • Vitaminen: vooral B6 en B12 en vitamine D
  • Mineralen: zoals kalium, fosfor, selenium en jodium
  • Eiwitten: 100 gram gekookte schelvis bevat maar liefst 20 gram hoogwaardige eiwitten
  • Gezonde onverzadigde vetten en visvetzuren: vooral omega-3 vetzuren
Schelvis is ook vrij van koolhydraten.
Magere vis en toch rijk aan onverzadigde vetten

Schelvis is een magere vissoort. Diëtisten geven de voorkeur aan vette vissoorten zoals wilde zalm, tonijn, forel, paling, schol, heilbot, tarbot, dorade, makreel, sardienen, sprot, haring en ansjovis. Deze soorten vette vis bevatten namelijk veel gezonde vetten. Schelvis is een magere vissoort, maar moet voor de concentratie gezonde vetten zeker niet onderdoen voor vette vis. Dat danken we aan de lever van schelvis. Die barst van de gezonde, onverzadigde vetten en visvetzuren. Die hebben een positieve invloed op:
  • Aderverkalking
  • Hart- en vaatziekten
  • Een verstoord cholesterolgehalte
  • Overgewicht en teveel buikvet
  • Hoge bloeddruk
  • Verminderen de symptomen van angst en depressie
  • verbetert onze hersenfunctie en ons gezichtsvermogen
  • Beschermt tegen dementie
  • Verbetert onze concentratie
  • Helpt tegen leerproblemen en leerachterstand
Deze voeding is ook rijk aan omega-3 vetzuren
  • Onbewerkte noten: vooral walnoten, pinda’s, amandelen en hazelnoten
  • Plantaardige oliën: zoals niet verwarmde lijnzaadolie, walnootolie, hennepolie, koolzaadolie en olijfolie
  • Alle verse groenten, en vooral groene bladgroenten en koolsoorten
  • Eieren
  • Margarines en halvarines met toegevoegde omega 3
Schelvis is goed voor ons hart

Dat danken we aan de hoge concentratie omega-3-vetzuren in vis, ook in schelvis. Deze vetzuren werken sterk ontstekingsremmend, verminderen de vetten (triglyceriden) in ons bloed en verlagen een hoge bloeddruk. Een voor een factoren die de gezondheid van ons hart verbeteren. Schelvis is ook een goede bron van sterke antioxidanten. Die beschermen ons  tegen de vrije radicalen. Die kunnen oxidatieve schade veroorzaken aan onze lichaamscellen, ons ziek maken en ons natuurlijk verouderingsproces versnellen.

Verbeteren onze hersenfunctie

Vis inpassen in ons gezond eetpatroon is ook goed voor het functioneren van onze hersenen. Omega-3-vetzuren spelen namelijk een hoofdrol bij de ontwikkeling van onze hersenen. Een studie wees uit dat kinderen die slechts twee keer per maand (vette) vis eten, over een beter geheugen en concentratie beschikken waardoor ze ook makkelijker (visueel) leren. Vis verbetert ook onze gezondheid op latere leeftijd. Regelmatig vis eten kan zelfs dementie voorkomen, of de ontwikkeling ervan opmerkelijk vertragen.

Vermindert onze kans op leeftijdsgebonden gezichtsproblemen

Vooral leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD), is een belangrijkste oorzaak van verlies van gezichtsvermogen bij senioren.  Naarmate we ouder worden, wordt onze macula of het deel van ons netvlies dat een helder zicht regelt, dunner. Daardoor vergroot de kans op oogschade, met een verminderd gezichtsvermogen als gevolg.

Weinig kwik in schelvis

Vele vissoorten bevatten steeds meer kwik, een zwaar metaal dat heel wat schade aan onze gezondheid kan toebrengen. In schelvis wordt weinig of geen kwik aangetroffen.
Vissen met weinig of geen kwik zijn:
  • Schelvis
  • Zalm uit blik
  • Garnalen
  • Oesters
  • Sardienen
  • Tilapia
  • Ansjovis
  • Wilde zalm
  • Inktvis
  • Meerval
Vissoorten met de grootste concentratie kwik:
  • Zwaardvis
  • Haai
  • Makreel
  • Tonijn
  • Baars en blauwbaars
  • Zeeforel
  • Heilbot
  • Zeeduivel
  • Kreeft
Vooral zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven moeten extra opletten met kwik in hun voeding. Dat kan vooral de neurologische ontwikkeling van hun baby beïnvloeden. Ze kiezen dus best voor vis met het minste kwik, zoals schelvis.

Recepten met schelvis: Gegratineerde schelvis met bloemkoolstoemp en grijze garnalen

Ingrediënten voor vier personen: vier schelvisfilets van 200 gram elk, 500 gram ongepelde grijze garnalen, één bloemkool één liter halfvolle melk, 200 gram gemalen gruyèrekaas, zo gram boter, 30 gram bloem bloem, een halve citroen, vier loskokende aardappelen, twee eieren, verse tuinkruiden zoals kervel, bieslook en peterselie
Bereiding
  • Schil de aardappelen en kook ze gaar
  • Maak de bloemkool schoon en snij ze in roosjes
  • Doe de bloemkoolroosjes bij de aardappelen, kook ze gaar en giet het kookvocht af
  • Kruid de schelvisfilets met en snuifje peper en zout
  • Wrijf een ovenschaal in met een klontje boter, en leg de schelvisfilets in de schaal
  • Verwarm de oven tot 180
  • Smelt een klontje boter op een matig vuur
  • Schep bloem in de bruisende boter en roer tot er een roux ontstaat zonder deze bruin te laten kleuren
  • Schenk de melk langzaam bij de roux en blijf dit mengsel roeren tot de saus bindt. De saus mag relatief lopend blijven. De kaas zorgt voor de nodige binding
  • Strooi de kaas in de saus en blijf roeren tot je een gladde kaassaus krijgt. Neem de pot vervolgens van het vuur
  • Breng de kaassaus eventueel op smaak met peper, zout en een scheutje vers citroensap
  • Schep het grootste deel van de kaassaus over de stukken visfilet
  • Strooi over elke portie schelvis wat gemalen Gruyèrekaas Zet de schaal in de oven van 180 graden, gedurende ongeveer 5 minuten
  • Laat de visschotel nog een kleine 10 minuten grillen, tot er zich een korstje vormt op de kaassaus
  • Plet de aardappels en de bloemkoolroosjes tot stoemp, geen puree
  • Schep het restje van de kaassaus erbij en roer alles tot een smeuïge stoemp
  • Werk af met een scheutje melk, een klontje boter en eidooier
  • Snipper de verse kruiden en meng ze door de stoemp
  • Smakelijk
Visburgers met groene hummus

Ingrediënten voor vier personen: 600 gram schelvis in vier porties, vier volkoren hamburgerbroodjes, een courgette, een handjevol sla, drie tomaten,  twee teentjes knoflook, een handvol fijn gesnipperde munt, peterselie en dille, 140 gram zelf gemaakte hummus, twee eieren, twee eetlepels Griekse yoghurt, 50 gram paneermeel, een eetlepel komijnpoeder en twee eetlepels olijfolie

Bereiding
  • Rasp de courgette en doe ze samen met de schelvis, de knoflook, de eieren, de helft van de verse kruiden en het paneermeel in je blender
  • Mix alles tot smeuïge structuur, en breng op smaak met peper en zout
  • Vorm daarmee de burgers en laat ze een kwartier opstijven
  • Mix de overgebleven verse kruiden en de Griekse yoghurt met de hummus
  • Toast de hamburgerbroodjes, spoel de sla en snij de tomaten in plakjes
  • Verhit de olijfolie en bak de visburger goudbruin
  • Leg de sla op een broodje, leg de burger erop, sprenkel er wat yoghurtsaus over, leg de plakjes tomaat erop
  • Serveer de rest van de groene hummus apart erbij.
13
Geschreven door Francois Appers
Gepubliceerd op: 1 okt 2021
13
458
11

Comments

  • 6 okt
  • 0
Mooi artikel!
  • 6 okt
0
  • 4 okt
  • 0
Ik ben niet zo'n vis-fan. Witvis gaat er wel altijd goed in.
  • 4 okt
0
  • 4 okt
  • 0
Intressant.
  • 4 okt
0
  • 3 okt
  • 1
Goed geschreven
  • 3 okt
1
  • 2 okt
  • 1
Toch eens proberen dus
  • 2 okt
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen