Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Zonder poespas gezond koken

Pakjes en zakjes bevatten veel meer zout en suiker dan je zou verwachten. Daarmee stoppen komt je gezondheid ten goede. Het gebruik van pakjes en zakjes is sterk bewerkt voedsel. Echt ongezond en het maakt dik. Het zou niet mogen maar de winkels liggen er vol mee. Omdat het goed houdbaar en makkelijk in gebruik is. En veel te duur.

Geschreven door Hilda Eeuwes
Gepubliceerd op: 6 dec 2021
3
78
0
Afbeelding door Allie Dearie via Unsplash

Koken zonder pakjes uit de winkel

Ik ben gestart met wat simpele dingen en het scheelt al meteen enorm in zout en suiker. Smaakversterkers, kleurstoffen en conserveermiddelen heb je thuis helemaal niet nodig. Hakken, snijden en raspen is tevens ook lichaamsbeweging! Gun jezelf de voldoening van het echte eten, helemaal zelfgemaakt. Door het toevoegen van kruiden kun je het eten op een gezonde manier op smaak brengen. Verse kruiden zijn heel smaakvol. Maak dus een kruidentuintje of kweek ze in potten op je balkon. Helemaal handig is een eigen moestuin en boomgaard. Verser dan vers! Denk bijvoorbeeld aan bieslook, salie, basilicum, rozemarijn en tijm, citroenmelisse, watermunt en oregano.
Foto: Hilda Eeuwes - Zelf humus maken met kikkererwten
Foto: Hilda Eeuwes - Zelf humus maken met kikkererwten

Gezonder bakken in gietijzeren pan of oven

Ook is het zinvol om stil te staan waarin je het eten gaat bakken en koken. Bakken in een gietijzeren pan zorgt voor gelijkmatige en geleidelijke warmteverdeling. Het optimaliseert het vrijkomen van smaken en aroma’s. Een gelijkmatige warmteverdeling tussen de pan en de deksel zorgt voor een constante vochtigheidsgraad.

Er ontstaat condens van het kookvocht zodra deze tegen de ijskoude deksel slaat. De hete lucht vol aroma’s zet zich vervolgens om in kleine druppeltjes die het gerecht besprenkelen en zich vermengen met het natuurlijke sap van het gerecht. Door dit trage proces wordt bijvoorbeeld het vlees supermals. Smaak en voedingsstoffen blijven zo optimaal behouden.

Bakken in de oven is ook heel gezond. Gerechten worden gelijkmatig en geleidelijk gaar. Je kunt het gerecht al van tevoren deels klaarmaken en later afbakken. Alle geur en smaakstoffen van de ingrediënten blijven voor een groot deel bewaard.
Afbeelding door Candice Picard via Unsplash

Sap pan

Met een sappan maak je zelf zonder toevoegingen eenvoudig drinksap en compote of appelmoes. Ook appel- en perenstroop maken door het sap daarna in te koken is heel makkelijk.

Daarnaast is het toevoegen van kruiden in een kan water een erg lekkere en gezonde verfrissing. Denk hierbij aan citroenmelisse, salie, water(munt). Je kunt er natuurlijk ook thee van trekken. Dat kan ook heel goed met verse vlierbloesem en lindebloesem.
Afbeelding door Hannah Tasker via Unsplash

Homemade

Mijn ervaring is dat je werkelijk alles wat in de winkel in de schappen ligt ook zelf kunt maken. Het is smakelijker, leuker en gezonder. Denk aan sauzen, dressings, mayonaise, brood, pastasaus, granola, ovenschotels, toetjes, peulvruchten en zelf pinda's doppen en zouten.

Kook meteen voor twee dagen. Zo heb je de ene dag misschien wat meer werk maar de andere dag juist tijd over voor andere dingen. Pastasaus kun je een week bewaren in de koelkast en een ovenschotel schuif je de volgende dag zo in een voorverwarmde oven.
3
Geschreven door Hilda Eeuwes
Gepubliceerd op: 6 dec 2021
3
78
0

Recente en relevant artikelen