Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Zonnefeesten

De feesten van de druïden werden bepaald door de stand van de zon, door equinoxen en solsticen. Op meiavond en novemberavond werden de twee belangrijkste feesten gevierd, Samhain en Beltane. Coamhain en Herfest worden ook bekend als Litha en Mabon.

Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 10 juli 2021
2
83
2
Het Keltische jaar bevatte acht feesten: vier landbouwfeesten en vier zonnefeesten. De landbouwfeesten (Samhain, Imbolc, Beltane en Lughnasadh) waren beweeglijke feesten omdat ze werden gevierd op het moment dat de natuur het aangaf. De Zonnefeesten (Yule, Ostara, Coamhain en Herfest) worden geregeerd door het ritme van de zon. Het zijn astronomische gebeurtenissen die op een vaste datum gevierd worden omdat ze van tevoren berekend worden. Ze vallen in het midden van de landbouwfeesten en markeren omslagpunten van het zonnelicht. Omdat de dag voor de Kelten begon na zonsondergang, begon elk feest aan de vooravond met het invallen van de duisternis; de dageraad begint net zoals alle nieuwe dingen in het duister.
Wanneer we deze feesten op een jaarwiel plaatsen zien we dat elk feest steeds een tegenhanger heeft. Zo valt elk feest steeds in dezelfde periode na zes maancycli van zijn tegenhanger. Daarnaast valt een landbouwfeest ook steeds op 40 dagen na het voorgaande zonnefeest. Er is dus een zeer symmetrische, van nature kosmische zonnecyclus, die de zon, de aarde en de sterren samenbrengt op bepaalde tijdstippen van het jaar.

Het Keltische jaar begint op de vooravond van november met Samhain. Net zoals hun dagen begonnen na zonsondergang werd ook hun jaar ingezet met de intrede van de duisternis. Rond deze tijd zijn de dagen al zichtbaar korten en komt de maan sneller op. Ook geloofde men dat de energie van de Andere Wereld dan goed voelbaar is en men zo makkelijk de oversteek kon maken, zowel van hier naar daar als omgekeerd.
celtic wheel
celtic wheel
  • Samhain is de tegenpool van Beltane, maar hebben deze dunne sluier met elkaar gemeen. Beltane wordt gevierd op de vooravond van mei, ook wel Walpugisnacht genoemd. Het meifeest was het feest van vruchtbaarheid en verlangen. Om deze reden werden op deze nacht ook vaak grote vreugdevuren aangestoken om de goden Freya en haar broer Feyr te vereren.

Yule en Coamhain, oftewel midwinter en midzomer, staan voor de kortste en de langste dag van het jaar en werden respectievelijk gevierd rond 21 december en 21 juni. Net zoals Ostara en Herfest staan ze voor de intrede van een nieuw seizoen. Ostara en Herfest hebben met elkaar gemeen dat licht en duister op deze dagen evenredig zijn. Om die reden worden ze ook vaak de lente- en herfstequinox genoemd. Ze worden gevierd op 21 maart en 21 september.

Imbolc en Lughnasadh vallen steeds op 40 dagen na midwinter en midzomer, net zoals Samhain en Beltane gevierd worden 40 dagen na de voorgaande equinox. Imbolc en Lughnasadh duiden een tijd van zaaien en oogsten aan, het begin en einde van de groei van de gewassen. Imbolc valt op de vooravond van februari; Lughnasadh op de vooravond van augustus, ook wel de oogstmaand genoemd.
2
Geschreven door Saar Tranchet
Gepubliceerd op: 10 juli 2021
2
83
2

Comments

  • 12 juli
  • 0
Wist ik niks van af, leuk geschreven. Ik ga je volgen, houd van de schrijfstijl.
  • 12 juli
0
  • 10 juli
  • 0
Heel mooi en gestructureerd geschreven. Ik had er ooit wel eens iets over gelezen toen ik een aantal gedichten erover hebt geschreven een hele tijd geleden. Graag gelezen. (Kom je ook eens op de koffie)
  • 10 juli
0

Recente en relevant artikelen