Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Zweven op geluid: Wingardium Leviosa!

Zou het daadwerkelijk kunnen? Objecten laten zweven? Ja hoor! Maar waarschijnlijk geloven jullie het niet!

Geschreven door Peerke van den Broek
Gepubliceerd op: 25 sep 2021
9
64
8
Foto via pixabay: TuendeBede
Foto via pixabay: TuendeBede

Bent u vaak hier? Nee, ik ben Fakir!

Je kent het wel, die fakir die zonder ogenschijnlijk moeite te moeten doen, ineens in de lucht begint te zweven.


Ongelofelijk. En, in de Efteling bijvoorbeeld hoef je het ook daadwerkelijk niet te geloven. Het kleedje is overduidelijk aan het verplaatsen over niet al te subtiele kabels.
Maar, ik denk dat jullie net zo goed wel eens een object in de lucht hebben proberen te houden op basis van magnetisme. Met enig proberen en verstand van de technologie, zou het ook nog gelukt kunnen zijn, tenminste, heel even, want stabiel is het niet te krijgen. De foto die je op dit moment zou maken, zou hetzelfde verbluffende effect hebben. Je ziet daadwerkelijk niets onder het zwevende object en nee, het is geen trucage. Tenminste, niet van de foto.

Nu is er onderzoek, dat uitwijst, dat het ook mogelijk is om, op basis van geluidsgolven, een object in de lucht te houden. Stabiel, steeds op dezelfde plaats.
Onwillekeurig denk ik dan aan Galilei, verguisd door de kerk omdat hij ontdekt had dat niet de aarde, maar de zon het centrum van ons ‘zonnestelsel’ was. Niemand in die tijd ging ervan uit dat hij gelijk had. Nu denken we daar compleet anders over en is het zelfs absurd dat je het omgekeerde zou denken.

Maar nu zeggen we ook, dat levitatie niet mogelijk is. En toch is het zo! Wel onder strikte voorwaarden, maar deze studie wijst uit dat het weldegelijk kan.
Wil dat zeggen dat we nu ineens geloven in die enorm geconcentreerde monnik die vanaf de grond opstijgt om zijn bovennatuurlijke vermogens aan te boren?
Nee, ik denk het niet. Maar, toch geloof ik, dat in deze tijd, we iets anders staan ten opzichte van zaken die we niet voor mogelijk hielden. Zelf heb ik niet direct het gevoel dat iets niet kan. Iets te vaak wordt, door de samenleving, geschreeuwd dat iets onmogelijk is en iets te vaak blijkt ineens het tegendeel. Het onmogelijke mogelijk maken. Het kan!

De monnik in kwestie heeft er mogelijk geen notie van dat hij, onbewust, bezig is met het toepassen van voor ons onbekende natuurwetenschap. We hebben zeer waarschijnlijk vermogens die nu onze pet te boven gaan, maar over niet al te lange tijd, hebben we ze net zo gemakkelijk onder de knie.

Geluid is een van die zaken die we kunnen beheersen, we produceren het al en ja, op basis van datzelfde geluid is al een fenomeen bekend dat dicht staat bij tovenarij: We kunnen glas laten knappen puur op basis van een hoge c (zingen dan). Stel dat eenzelfde noot ook te maken is in het voor ons onhoorbare register. Dan is iemand dus in staat om glas te laten breken! De relatie met het geluid zou niemand leggen! Tovenarij!

Geluidsgolven hebben het vermogen om iets in trilling te brengen. Er ontstaat een soort onzichtbare golf die als een wind door de kamer raast. Die golf kan, mits slim gestuurd, ook een tornado worden! Van tornado’s weten we inmiddels dat deze in staat zijn zaken op te tillen! Alleen draaien ze dan als een dolle in het rond!

Net als bij tornado’s is ook in die geluidsgolven een kern van stilte. Dat is de basis waarop dit principe werkt. De truc zit hem er in, dat we die tornado onderbreken, een andere luchtstroom/ geluidsstroom opstarten, in een frequentie die afwisselend samen, een soort balans realiseren. We kunnen ook dit zelf bepalen!
Zie je het voor je? Harry Potter, een wetenschapper, die met zijn toverstaf (een laserpointer die een apparaat in werking stelt) en alleen maar voor de vorm zegt: Wingardium Leviosa!

Zonder filmtrucage, puur op basis van wetenschap, gaat er een object de lucht in! Ok, de eerste keer misschien figuurlijk, zo stabiel zal het niet meteen zijn, maar uiteindelijk zal ook letterlijk een object gaan vliegen!

Het artikel waarop ik dit stuk heb gebaseerd:
9
Geschreven door Peerke van den Broek
Gepubliceerd op: 25 sep 2021
9
64
8

Comments

  • 12 okt
  • 2
Boeit me weinig, maar leuk geschreven!
  • 12 okt
2
  • 29 sep
  • 2
Boeiend, zoveel mogelijkheden lijkt me als de mens dat goed onder controle krijgt.
  • 29 sep
2
  • 27 sep
  • 2
Intrigerend ! Boeit me wel...
  • 27 sep
2
  • 27 sep
  • 2
Interessant! leuk geschreven, Peerke
  • 27 sep
2
  • 27 sep
  • 1
SF blijft geen SF x
  • 27 sep
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen