Artikel.nl
Federaal Europa is onze toekomst

Bestaat de EU in de toekomst nog? Hoe ziet die EU er uit? Is de huidige vorm duurzaam genoeg om het voortbestaan te garanderen? Dat zijn allemaal belangrijke vragen waar meer aandacht aan moet worden gegeven. De wereld verandert snel en wij moeten niet steeds achter de feiten aan lopen.

Geschreven door Amin ben Dhaou
Gepubliceerd op: 30 mei 2021
1
11
0
Een blik op de toekomst
Een blik op de toekomst
Afbeelding door Jasper benning via Unsplash
Een toekomst vol welvaart, macht en succes; er is geen weldenkend mens die dat niet voor zichzelf of voor zijn nageslacht wenst. Meningen beginnen pas te verschillen over de wijze waarop dit doel gehaald dient te worden. Feitelijk is de beste manier om dit te bereiken het stichten van een federale Europese staat. Het wordt eens tijd om de fictie van soevereiniteit binnen de EU los te laten en ons volledig over te geven aan een nieuwe en verbeterde Europese staat. Zo heeft onze toekomst nog een kans van slagen.
Onze grenzen zijn belangrijk, toch? Feitelijk bestaat de Nederlandse grens voor verkeer van personen en goederen niet meer. Het is dan cruciaal om onze buitengrenzen goed te beschermen en monitoren. Frontex, de belichaming van ons huidige systeem is lachwekkend. Frontex is ondemocratisch, praktisch niet controleerbaar en meermaals in verband gebracht met dubieuze activiteiten. In een federale staat is de regering veel sterker en zal deze veel beter in staat zijn om succesvol onze grenzen te bewaken.
Europol en de Europese samenwerking op militair niveau is minstens even lachwekkend. Europol wordt aan alle kanten overlopen door terroristen, smokkelaars en anderen met een crimineel doel. Dat moet en kan anders. Onder een federale staat is een Europol à la FBI mogelijk, zo houden wij ons land schoon. Op militair niveau staat er een Europees leger klaar. De militaire samenwerking tussen EU-landen is dramatisch, neem een voorbeeld aan de recente nieuwsberichten waaruit bleek dat Nederlandse straaljagers niet konden samenwerken met straaljagers van andere EU-landen. Met een Europees leger staan we sterker, zowel op de onderhandelingstafel als op het slagveld. Uiteraard is het vermijden van oorlog een topprioriteit, echter, met de supermachten om ons heen is het houden van een federaal leger een noodzaak.

Alleen een federaal Europa overleeft de 21ste eeuw

Naast de militaire belangen zijn ook de handelsbelangen in het geding. Dit is wel een vlak waarin de EU al goed presteert, maar het kan altijd beter. Tijdens de coronacrisis is gebleken waarom het huidige systeem niet deugt onder stress. Eerst begonnen individuele landen bestellingen te plaatsen bij vaccinatiefabrikanten. Daarna bleek dat de EU het voortouw zou nemen bij de onderhandelingen, de leveringen en de verdeling van de vaccins. Kortom, een rommeltje. Met een centrale, federale overheid zou dit veel beter geregeld kunnen worden en zouden wij zeer waarschijnlijk een stuk verder zijn in ons vaccinatieplan. Daarnaast zou, met die overheid, onze handelsmacht gecontinueerd en uitgebreid worden.
Er is geen enkel vlak waarbij wij, als Nederlanders, achteruit zouden gaan bij de vorming van een federale Europese staat. Het argument van soevereiniteit gaat feitelijk niet op. Soevereiniteit is niet meer dan een verouderd idee dat niet eens meer van toepassing is. EU-lidstaten zijn al gebonden aan beslissingen van de commissie en Nederlands recht is ondergeschikt aan Europees recht. Elk land zal wel blijven bestaan als staat, de culturele identiteit van die landen zal dan niet verloren gaan. Zie de VS als voorbeeld, elke staat heeft zijn eigen identiteit en heeft eigen bevoegdheden. Een sterke federale regering in Europa zal dan ook een soortgelijk effect hebben als in de VS. Nederland moet de stappen durven zetten en de toekomst eindelijk omarmen.
1
Geschreven door Amin ben Dhaou
Gepubliceerd op: 30 mei 2021
1
11
0

Recente en relevant artikelen