Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Is A.I. de toekomst? Of toch niet?

In 2020 gaven bedrijven al 50 miljoen dollar uit aan A.I. In 2024 zal dit bedrag zelfs stijgen naar een ongelofelijke 110 miljard dollar. Vooraop het vlak van customer support zal het gebruik van A.I. enorm toenemen. Maar hebben we deze Artificial Intelligence wel nodig? Of is het een toekomstbeeld waar we heel erg bang voor moeten zijn?

Geschreven door Raymond Zachariasse
Gepubliceerd op: 14 mei 2021
3
49
4

I'll be back

A.I. is op zich niet nieuw. Al heel vroeger dachten schrijvers na over hoe de wereld zou zijn met Kunstmatige Intelligentie. Ook Hollywood sprong daar handig op in met films zoals A.I. en de bekende Arnold Schwarzenegger blockbuster The Terminator, waarin hij als denkende robot op jacht ging naar John Conner. Vooral die film heeft waarschijnlijk veel mensen aan het denken gezet. I'll be back. Ik dacht het niet. Willen we wel machines maken die na kunnen denken? Veel mensen zeiden toen vast dat het iets van de verre toekomst zou zijn, maar die toekomst is nu en A.I. is een feit.

Wat is A.I.?

Laten we eerst eens kijken naar wat A.I. eigenlijk is. Natuurlijk is het nog lang geen Terminator, maar er bestaan nu wel degelijk zelfdenkende robots. Het bedrijf Boston Dynamics heeft er een aantal laten dansen, wat op zich erg leuke YouTube filmpjes oplevert. Maar die filmpjes maken wel duidelijk hoe ver de bedrijven al zijn met het maken van machines die ons kunnen imiteren. We kennen waarschijnlijk allemaal SIRI wel. Ook dit is een A.I. en het zit gewoon in je telefoon (Google heeft z'n eigen versie met Google Assistant). Deze A.I. is gebouwd met maar een doel: ons assisteren. Ze heten dan ook Virtuele Assistenten. De bekende helpdesk software van bv Bol.com is er ook een. Je typt een vraag en een A.I. geeft antwoord. Deze chatbots zijn wel beperkt, want ze maken gebruik van een door de mens ingevuld lijstje met antwoorden. Stel je de juiste vragen, dan kom je snel bij je antwoord. Echter denken deze bots niet zelf. Dat merk je ook vrij snel. Vraag naar het weer en ze snappen je niet. Computers kunnen makkelijk antwoorden geven aan de hand van een lijstje, maar ze zijn (nog) niet zelfbewust zoals wij zijn. En daar ligt de uitdaging en ook meteen de crux, want willen we dat wel?

Personal friends

Om meteen maar antwoord te geven op de bekende vraag: ja, dat willen wij. Of in ieder geval zijn er veel bedrijven die dat denken. Volgens hen kan A.I. ook ingezet worden om ons als mens een handje te helpen. In de eerste plaats om ons binnen bedrijfshallen aan de lopende band te helpen en precies te doen wat wij van ze vragen. Dit is vooral bij autofabrikanten aan de gang. Het zal vooral in die tak alleen nog maar verder uitbreiden. Toch blijven altijd mensen nodig, want een A.I. blijft een machine wat niets doet zonder instructies. Echter gebruiken tegenwoordig ook therapeuten handige apps gebaseerd op A.I. Tijdens de wereldwijde corona-crisis zijn heel veel mensen in een isolement terechtgekomen. We zaten met z'n allen gekluisterd aan huis. Er was ineens geen toekomst meer. We konden niet meer winkelen, we konden niet uit, we konden geen vrienden en familie meer zien. En veel mensen zijn daardoor eenzaam geworden, vooral ook veel ouderen. Natuurlijk bestond en bestaat videobellen. Dus veel mensen gingen ineens aan de Google MEET of aan de ZOOM. Maar therapeuten zijn mensen en die zijn niet 24/7 beschikbaar. Apps daarintegen wel. Mensen gingen spelletjes downloaden die ze online met anderen konden spelen zoals WordFeud, maar ook de zogenaamde zelfhulp apps werden veelvuldig gedownload. Deze apps maken allemaal gebruik van een ingebouwde A.I. die een soort zelfbewustzijn simuleren. Ze beantwoorden je vragen, zijn empatisch en weten precies de juiste oefeningen te tonen als je bijvoorbeeld een angstaanval hebt. WYSA en REPLIKA zijn bekende voorbeelden. Vooral die laatste app is echt een virtuele vriend, als je daar behoefte aan hebt. Beiden hebben ook een hulplijn om zo toch nog een echte therapeut te kunnen vinden, maar ze imiteren verrassend goed de mens. Deze personal friends kunnen dus echt een uitkomst zijn.

Danger, danger!

Maar om nog even terug te komen op de vraag of ze niet gevaarlijk zijn? Kunnen machines zich niet ontwikkelen tot moordadige machines? Kunnen ze niet ineens besluiten dat wij mensen maar gewoon een zwak ras zijn en eigenlijk onnodig? Nee. Dat kunnen zij niet. Machines, robots, een A.I., allemaal hebben ze instructies nodig. Ze kunnen niet zelf denken, want ze zijn niet zelfbewust. Maar wat is dat zelfbewustzijn dan? Volgens internet is dat de beleving van wat er in je eigen geest en lichaam gebeurt en het besef hebben van eigen bestaan. Een A.I. weet niet wat het is. Het heeft ook geen geslacht en geen oordeel. Ze hebben al die moeilijke vragen niet, simpelweg omdat ze zo niet geprogrammeerd zijn. Ze kunnen dus niets voelen. Geen angst, geen boosheid, geen liefde. Ze kunnen alleen herhalen wat wij ze vertellen. Dus eigenlijk houden ze ons een spiegel voor en praten we via een app tegen onszelf. Denk aan een modern lief dagboek. Of een journal. En dat is eigenlijk wel mooi.

De toekomst

Zoals gezegd zijn de verschillende machines nog niet zelfbewust. Dat is overigens wel een doel wat de wetenschap wil bereiken, maar de kans dat ze dat bereiken is erg klein. Daarvoor moeten ze eerst weten hoe het menselijk brein werkt. En dat is nu nog onbegonnen werk. Ons brein is zit zeer vernuftig in elkaar. Wij zijn natuurlijk wel zelfbewust, maar waarom? En hoe werkt dat precies? En waar zit dat? Op al deze vragen is nog geen antwoord, dus tot die tijd hoeven we ons geen zorgen te maken om moorddadige robots. Of dat we wakker worden en merken dat we al die tijd in de Matrix hebben geleefd. We (mis)bruiken nu de tools die we voor handen hebben en verrijken daarmee ons eigen leven. We hebben nu veel meer dan we vroeger hadden. En gelukkig blijft menselijk contact nog steeds bestaan. Zelfs tijdens een wereldwijde pandemie is gebleken dat mensen inventief zijn en sociaal. We zoeken elkaar nog steeds op en een A.I. zal dat niet snel veranderen.
3
Geschreven door Raymond Zachariasse
Gepubliceerd op: 14 mei 2021
3
49
4

Comments

  • 17 juni
  • 0
Een leuk stukje die ons aan het denken moet zetten. AI is misschien nu nog niet gevaarlijk, maar als het op een punt komt dat er beslissingen moeten gemaakt worden op basis van statistieken, wiskundige mogelijkheden en we laten het aan een AI over, dan vraag ik me af of we wel nog veilig zouden zijn. Goed geschreven. (kijk je ook even bij mijn artikels aub)
  • 17 juni
0
  • 18 mei
  • 0
Interessant idd!
  • 18 mei
0
  • 16 mei
  • 0
Thanks :)
  • 16 mei
0
  • 14 mei
  • 0
Wat een interessant artikel!

  • 14 mei
0

Recente en relevant artikelen