Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De eerste stap

Heb jij ook allemaal doelen voor ogen, dingen die je gedaan wilt hebben tegen volgend jaar, voornemens om met iets nieuws te beginnen... Maar weet je niet hoe je eraan moet beginnen? In dit artikel staat in een aantal stappen uitgelegd hoe je het best je doel kan halen.

Geschreven door Lana Ederveen
Gepubliceerd op: 24 mei 2021
7
37
4
foto: Lana Ederveen
foto: Lana Ederveen
1. Wat is je doel?
De belangrijkste en eerste stap die je moet nemen om je doel te kunnen bereiken, is je afvragen wat je doel is. Dit klinkt misschien heel cliché en je vraagt je misschien af waarom dit moet, want je weet meestal toch wel wat je wilt, maar het is eigenlijk vrij logisch. Je kunt namelijk niet aan iets beginnen als je geen idee hebt wat dat 'iets' is.
En dan heb ik het niet over gewoon een lijstje maken met alle dingen die je wilt doen:
1. 5km na elkaar kunnen lopen
2. 80% halen voor een vak
3. een beroemde zanger(es) worden
4. ...

Nee, dit is veel te oppervlakkig. Ik zeg niet dat die doelen niet goed zijn, maar als je het opschrijft zoals hierboven, ga je er niet geraken, of wordt het alleszins veel moeilijker.
Je moet jezelf afvragen waarom je dit graag wilt. Tegen wanneer dit gedaan moet worden. Wat je eerste stap gaat zijn. Of je anderen hierin gaat betrekken. Enzovoorts...

Door dit te doen sta je ten eerste een keer stil bij het doel dat je voor ogen hebt. En ten tweede krijgt het al een beetje structuur.

Nu pas kan je echt beginnen met het uitvoeren van je plan. Het beklimmen van de berg die voor je ligt.
Je kunt niet aan iets beginnen, zonder te weten wat dat 'iets' is.
2. Voorbereiding
Zonder goede voorbereiding kom je nergens. Je hebt bij stap 1 al eens moeten nadenken over je doel. Nu ga je alles oplijsten. Denk na wat de tussendoelen zijn die je wilt bereiken en schrijf die op. Zo kan je bijvoorbeeld niet in één keer 5km lopen. Een tussendoel kan dan zijn: 2km lopen. Je moet zoiets langzaam opbouwen. Of bij het voorbeeld van een beroemde muzikant/zanger(es) te willen worden. Begin eerst eens met het leren bespelen van een instrument, of het nemen van zanglessen. Zo kan je je stem leren gebruiken en kan je te weten komen in welke stijl je verder wilt. Een tweede stap kan dan zijn om eens een liedje op te nemen en aan vrienden en familie te laten horen. Zo kan je wat feedback krijgen, waar je dan verder mee kan oefenen en zo wordt je alleen maar beter.

Na het oplijsten van je tussendoelen geef je die een realistische! deadline. Het is heel belangrijk dat het vooral realistisch blijft, anders raak je ontmoedigd als je er niet op tijd geraakt en is de kans dat je vroegtijdig stopt met je doel veel groter.

Door alles een deadline te geven krijgt je doel wat meer structuur en lijkt het allemaal ineens veel gemakkelijker. Dan staat er niet meer een gigantische muur voor je, maar een trap, hoe meer tussenstappen je neemt, hoe kleiner de treden van je trap worden en hoe makkelijker het wordt die te beklimmen.

Als je dan je plan helemaal hebt opgesteld, is het vaak slim om dit met iemand te delen. Zo kan die persoon je aanmoedigen als je het even niet ziet zitten en ga je jezelf ook veel meer aan die planning houden, omdat iemand alles mee kan volgen. Ook kan die persoon je helpen als er iets is waar je hulp bij nodig hebt, of als je graag iemand zijn mening hoort over alles wat je tot nu toe hebt gedaan.
3. De eerste stap
De volgende stap die je moet nemen is beginnen! Je kunt wel allemaal voornemens en plannen maken, maar als je niet begint met het uitvoeren van die plannen, ben je er niets mee. Begin gewoon met de eerste stap die je op je lijstje hebt staan en werk ze zo één voor één allemaal af. Laat dit ook zien aan de persoon die alles mee volgt met jou. Dan weet die hoe ver je staat in je project en kan die persoon beoordelen of je goed bezig bent, want zelf zie je dit lang niet altijd. Ook kan die persoon bevestigen dat je goed bezig bent. Mensen zeggen wel vaak 'het maakt me niet uit wat anderen van me denken' maar stiekem vinden ze bevestiging toch wel leuk. Wat ook heel logisch is, want dan weet je dat je goed bezig bent en krijg je meer zin om er verder aan te werken.

Het kan ook wel eens zijn dat je een deadline niet haalt, maar geef de moed dan niet op. Verschuif alle deadlines zodat je toch genoeg tijd hebt om alles te doen. En als je dat niet wilt of kan (als je bijvoorbeeld een deadline van het werk of school hebt, die je niet kan verplaatsen), werk dan een keer een beetje harder. Als dit eenmalig blijft kan dit ook geen kwaad, maar als je dit op regelmatige basis blijft doen, ga je wel stress ervaren en kan je wel oververmoeid geraken, doordat je bijvoorbeeld niet op tijd gaat slapen omdat je nog niet alles af hebt voor die dag. Dus zorg dat je je aan je planning houdt!
4. Reflecteren
En dan de laatste stap: reflecteren. Ik zet deze stap er niet tussen omdat dit eigenlijk tussen elke stap zit. Het is ook niet de bedoeling dat je dit helemaal op het einde van je parcours doet, want dan heb je er niets meer aan, dan kan je niets meer veranderen. Maar doe dit bijvoorbeeld als je op de helft zit. Kijk of alles tot nu toe lukt. Dat je genoeg tijd hebt voor alles. Dat het eindresultaat wel is wat je wilt, etc.
Dan kan je je plan gaan aanpassen. Als je te weinig tijd had voor alles, zet dan je deadlines wat verder uit elkaar. Als er iets niet lukt, zoek dan naar een andere manier om dit te verwezenlijken. Als je eindresultaat niet is wat je wilt, denk dan na over wat je wel wilt.
Vraag in deze fase ook eens naar de mening van anderen. Niet alleen de persoon die dit allemaal samen met jou doet, maar ook aan buitenstaanders. Zij zien vaak nog andere dingen, omdat zij minder dicht bij de feiten staan.
Ik zeg niet dat dit de ideale manier is om je doel te bereiken. Er kunnen ook andere manieren zijn. Maar dit is hoe ik denk dat de beste manier is. Voel je vrij om van dit stappenplan af te wijken en zelf op zoek te gaan naar de juiste methode voor jou.

Ik wens je alvast veel succes!
7
Geschreven door Lana Ederveen
Gepubliceerd op: 24 mei 2021
7
37
4

Comments

 • 19 juni
 • 0
Leuk artikel!
 • 19 juni
0
 • 11 juni
 • 0
Dankjewel voor de tips, leuk artikel
 • 11 juni
0
 • 26 mei
 • 1
Goed geschreven

 • 26 mei
1
 • 24 mei
 • 3
Dit is een ontzettend duidelijk en belangrijk artikel! Doelen stellen kunnen een enorme bijdrage aan je leven leveren, mits je ze goed inzet en gebruikt! Fijn dat je uitlegt hoe je goed doelen kunt stellen :)
 • 24 mei
3

Recente en relevant artikelen