Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Een eenvoudig kerstdiner!

Sommige mensen zijn er al weken van te voren mee bezig. De boodschappenlijsten, de recepten, van internet gehaald of zelf verzonnen. En anderen zien er tegenop, omdat ze alleen zijn of omdat ze opzien tegen het vele werk. Juist dat geeft inspiratie voor dit recept, er zijn immers al genoeg moeilijke recepten.

Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 25 dec 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
8
0
Afbeelding door Vladimir Gladkov via Unsplash
Sommige mensen zijn er al weken van te voren mee bezig. De boodschappenlijsten, de recepten, van internet gehaald of zelf verzonnen. Misschien ieder jaar hetzelfde, een traditie om één speciaal gerecht met kerst te eten. En anderen zien er tegenop, omdat ze alleen zijn of omdat ze opzien tegen het vele werk. Juist dat geeft inspiratie voor dit recept, er zijn immers al genoeg moeilijke recepten.

Een zeer eenvoudig kerstrecept!

Als voorafje een soepje voor één of meer personen. Tomatencrèmesoep, een van de lekkerste. Wat water in de pan, een flinke scheut tomatensaus uit een pakje, wat peper en zout erbij, laten koken en in de soepkop een flinke scheut neutrale slagroom. Niet in de soep anders gaat deze schiften.

Het hoofdgerecht met vlees bestaat uit zo’n mini-gourmetpakje, het maakt niet uit welke!

Voorgekookte partjes of krieltjes in een grote pan, met wat water en de paprika en ui uit het pak kant en klare macaronigroenten laten sudderen op een laag pitje voor ongeveer een half uurtje, af en toe omscheppen, pas dan zijn de aardappeltjes gaar!

Het vlees in een aparte pan bakken in olie of roomboter met wat peper en zout in ongeveer 10 minuten.

Bij het opmaken van het bord een bergje maken in het midden van de aardappeltjes, groente en vlees. Nog wat paprika/ui in de pan laten, paprikapoeder erbij en een flinke scheut slagroom. De saus zo’n beetje naast de berg gieten en een klodder crème fraîche er bovenop.

Het hoofdgerecht met zalm, ook zo’n mini-gourmetpakje.
Voorgekookte partjes of krieltjes in een grote pan, met wat water en de prei uit het pak kant en klare macaronigroenten laten sudderen op een laag pitje voor ongeveer een half uurtje, pas dan zijn de aardappeltjes gaar!

De zalm in een aparte pan laten stoven in room met wat peper en zout in ongeveer 10 minuten, eventueel met een half pakje kant en klare saus naar keuze. Samenvoegen op het bord en een dikke lepel crème fraîche ernaast.

Het vegetarisch hoofdgerecht bestaat uit voorgekookte partjes of krieltjes in een grote pan, met wat water en de prei uit het pak kant en klare macaronigroenten laten sudderen op een laag pitje voor ongeveer een half uurtje, pas dan zijn de aardappeltjes gaar!

Halverwege de kant en klare pannenkoeken vullen met de meeste prei en lapjes kaas. Oprollen en een kwartiertje in de oven of in een pan opwarmen zodat de kaas gesmolten is. Serveren met een lepel crème fraîche.

Hét nagerecht dat bijna iedereen lekker vind is een Sundae Caramel. Lekker is het om de caramelsaus zelf te maken, maar omdat dit recept makkelijk is kopen we een flesje in de winkel, overigens mag stroop ook, even opwarmen en klaar. Wat gezouten pinda’s plat slaan en over de saus heen ‘gooien’. Voor iemand met een notenallergie of die niet van pinda’s houdt: opgewarmde chocoladesaus en stuk geslagen chocolareep.

De boodschappenlijst:
Tomatensaus, neutrale slagroom 500 ml, crème fraîche 1 potje, een mini-gourmetpakje met vlees, zalm of kant en klare pannenkoeken en jonge kaas, olie of roomboter, voorgekookte aardappeltjes, een pak kant en klare macaronigroenten, zout, peper, paprikapoeder, vanille-ijs (zo’n ouderwetse staaf is erg lekker!), caramelsaus en pinda’s of chocoladesaus en een chocolareep.
De kosten voor dit kerstdiner zijn ongeveer € 5,= per persoon (bij meer personen wordt dit goedkoper) en het is in een half uurtje klaar, als het hoofdgerecht eerst opgezet wordt.


1
Geschreven door Erna Daalman
Geschreven op: 25 dec 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
8
0

Recente en relevant artikelen