Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoe Forum voor Democratie de politiek militant benadert

Met een fakkel aan de deur van de vicepremier aankloppen, de voorzitter van het OMT 'corrupt' noemen en coronamaatregelen vergelijken met de holocaust. De democratie uithollen is één van Thierry Baudets grootste hobby's, en wij kunnen er niks aan doen.

Geschreven door Jordy Slagter
Gepubliceerd op: 3 juni 2022
0
17
0
Afbeelding door Tim Roosjen via Unsplash

Hersenspoelde jongeren

Jongeren zijn erg actief op sociale media en dat weet iedereen wel. Forum maakt hier maximaal gebruik van, ga maar eens naar het YouTube kanaal, het stikt met geknipte video's en titels die geschreven zijn als een actiefilm. 'Het coronabeleid DEUGT NIET - Gideon van Meijeren VLOERT de HELE kamer', het leest als een soort Fortnite Challenge gemaakt zodat 8-jarige kinderen nieuwsgierig worden en er op klikken, maar een degelijke discussie over de inhoud nodigt het niet uit.
FvD weet precies dat dit soort flitsende titels en thumbnails waar Vera Bergkamp met gapende mond staat aandacht genereren. Zo misbruiken ze ook het al niet deugende algoritme zodat je in een soort extreemrechts konijnenzinkgat terechtkomt.

Berenval moties

FvD dient ook graag 'berenval moties' in. Dit zijn moties die bedoelt zijn om andere partijen in een onmogelijke positie te zetten. Een perfect voorbeeld hier van is een motie die van Houwelingen indiende bij het SMS-debat. 'De kamer spreekt uit dat de minister-president niet boven de wet staat.' Natuurlijk staat de minister-president niet boven de wet en dat weten we allemaal, maar deze motie dwingt andere partijen tot een moeilijke beslissing. Stemt je partij vóór, dan geef je gelijk aan een onzin motie. Stemt je partij tegen, dan kom je vast in een FvD Twitter post te staan waar ze je bestempelen als een vieze autocraat.

Bedreigen van wetenschappers

Dit is een punt waar ze graag omheen dansen. FvD helpt structureel met het bedreigen van wetenschappers, journalisten en politici. Ze voeden het wantrouwen van de aanhang tegenover personen die hun zwart-witte mening niet volgen. Gideon van Meijeren misbruikte zijn parlementaire immuniteit om van Dissel 'corrupt' en 'een leugenaar' te noemen. Dit soort uitspraken leiden bij de kneedbare aanhang van Forum voor Democratie tot gewelddadige acties. Ze zeggen wel dat ze 'het alleen maar zeggen' en dat er geen verband is, maar als je aan een hoop kleuters verteld dat ze een jongetje in elkaar moeten slaan en ze doen het dan, ben je ook verantwoordelijk.

We kunnen er niks aan doen

Het grote punt waar het op neerkomt: je kunt er niks aan doen. FvD heeft het zo bespeelt dat als een partij of het kabinet tegen ze op wilt komen deze in een vicieuze cirkel belanden. Het is maar een kwestie van tijd voordat iemand je gaat bedreigen, iemand met een fakkel aan je deur staat, of het minst erge: ze je uitmaken voor een corrupte autocraat.
En zo hollen ze stukje voor stukje onze democratie van binnen uit. Als je er iets over zegt ben je gewoon een linkse hippie. We moeten ons echt allemaal afvragen wanneer genoeg, genoeg is. Want het moderne gevaar voor onze democratie is geen grote krijgsmacht, maar een aanval van binnen in.
0
Geschreven door Jordy Slagter
Gepubliceerd op: 3 juni 2022
0
17
0

Recente en relevant artikelen