Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoe ik mijn verjaardag (niet) vier

Je verjaardag staat weer voor de deur. Hoezee.. of niet zo hoezee? Voor mij heeft deze dag altijd iets onprettigs. Niet zozeer omdat ik 365 dagen ouder ben geworden, maar vanwege allerlei gedachtes die er rond en op deze dag in mij omgaan. Waarschijnlijk niet herkenbaar voor allen, maar misschien voor een enkele mede-introvert!

Geschreven door Nuray Blekemolen
Gepubliceerd op: 5 juli 2021
6
165
4
Afbeelding door Jason Leung via Unsplash
Moet ik het vieren?
De eerste vraag rijst ongeveer een week voor mijn verjaardag: 'Moet ik het vieren?'. Grappig hier is het woordje 'moet', want de vraag zou moeten zijn 'Wil ik het vieren?'. Van mij hoeft het niet per se. En toch krijg ik van verschillende mensen de vraag 'En ga je het nog vieren?'. Blijkbaar is het toch niet helemaal oké om je verjaardag stilletjes aan je voorbij te laten gaan.
Hoe ga ik het vieren?
Je zult dus toch iets moeten doen met je verjaardag. Uiteraard hoeft het geen groots feest te zijn, maar je ouders willen je wel even zien, je krijgt cadeaus en op je telefoon komen de felicitatie-appjes binnen. Ik zelf vind het prettig om het hier ook bij te laten. Het traditionele verjaardagsfeest (met veel mensen bij elkaar) is aan mij niet besteed. Ik sta niet graag in het middelpunt van de belangstelling. Dat voelt voor mij ongemakkelijk. Misschien gek, maarja, mijn nieuwe motto is: Ik ben jarig dus ik bepaal zelf wat ik wel of niet doe.
Waarom wil ik het niet vieren?
Enerzijds dus vanwege het feit dat ik zelf niet graag in de belangstelling sta. Maar verder ook omdat ik het ongemakkelijk vind om familie/vrienden in een kringetje met elkaar te zien praten (ondertussen hopend dat iedereen het leuk vindt).
Daarnaast vind ik mijn eigen verjaardag altijd wat beladen, omdat ik als het ware mezelf evalueer op zo'n dag: 'Pfoeh, alweer een jaar voorbij. Wat heb ik dit jaar nou eigenlijk gedaan/bereikt?'. Als ik me daardoor wat sip en in de war voel, staat dat in des te meer contrast met de blije/vrolijke persoon die je zou moeten zijn op je verjaardag. Ik hou het daarom bij de realistische kijk op mijn verjaardag: Ik ben weer een jaartje ouder en that's it.
6
Geschreven door Nuray Blekemolen
Gepubliceerd op: 5 juli 2021
6
165
4

Comments

 • 5 juli
 • 1
Het deel van de visite en verplichtingen is heel herkenbaar. Gek eigenlijk dat je zo’n keuze dan “moet” verdedigen he, als je niet doet wat iedereen doet.
 • 5 juli
1
 • 5 juli
 • 1
Ik begrijp je volledig en ik heb dit zelf ook.. Vaak voel ik me gewoonweg ellendig om mijn eigen verjaardag, omdat het meer voelt alsof ik blij moet zijn en als ik me dan niet zo goed voel worden negatieve gedachtes alleen maar versterkt.
1
 • 5 juli
 • 1
Gelukkig ben ik dus niet de enige!
 • 5 juli
1
 • 5 juli
 • 1
Herkenbaar...
 • 5 juli
1

Recente en relevant artikelen