Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoe vind je innerlijke rust?

Het gaat er niet om wat je overkomt, het gaat er om hoe je erop reageert. Wanneer je innerlijke rust vindt, merk je dat je heel anders in het leven komt te staan.

Geschreven door Writer Lady
Gepubliceerd op: 8 nov 2021
1
33
1

Innerlijke rust is een staat van je gedachten waarin je je bevindt. Het is een interne psychologische spirituele vorm van bewustzijn, waarin je kalmte en controle ervaart zelfs als er stressfactoren in de buurt zijn. Het is hoe we omgaan met stress, verdriet, zenuwen en andere gevoelens. Innerlijke rust is een punt waarop we de ruis kunnen stillen en onze gedachten en emoties bekijken, zonder ons eraan te hechten. Het is kijken door onze spirituele ogen en ontdekken dat we ons niet hoeven te laten beïnvloeden door stress en invloeden van ons dagelijks leven.


Hoe vindt je die innerlijke rust?

De realiteit is dat we allemaal rust in onszelf hebben zitten. Maar omdat we zo focussen op rust en ontstressen buiten onszelf, vergeten we wel eens om terug naar de bron te gaan. Innerlijke rust is niet iets wat je kunt vinden, het is eigenlijk niets meer dan het besef hebben van die rust binnenin ons.


Hier zijn een paar stappen om je te helpen.

1. Accepteer het leven zoals het is. Innerlijke rust start met tevreden zijn met wie je bent. Jezelf accepteren en loslaten waar je geen controle over hebt is de sleutel om van stress, angst, depressie af te komen. Wanneer je accepteert wat is, stop je met tegenwerken van je realiteit. Je leert om verder op zoek te gaan naar een oplossing, in plaats van vastzitten in je cirkeltje. Loslaten opent de weg voor je om energieker en creatief te worden in het vinden van een oplossing. Accepteer dat het leven een raadsel is met uitdagingen en obstakels, je zult fouten maken en meerdere keren falen. Maar juist dat is wat je nieuwe manieren leert zodat je om kunt gaan met tegenslagen. Adem een keer diep in en laat het gevoel alles te willen controleren los. Wanneer we de realiteit niet onder ogen willen zien, brengen we onszelf juist meer stress toe. Maar het loslaten geeft ons de kans om er met een frisse visie naar te kijken.


2. Blijf niet hangen in het verleden

We hebben allemaal herinneringen met schaamte, verdriet of zelfs traumatiserende ervaringen. Maar als we ons verleden laten bepalen wie we zijn, zullen we vast komen te zitten in die oude versie van onszelf. Wanneer je leeft in het verleden zullen die herinneringen je tegenhouden om in je kracht van het nu te komen. Door het verleden te herhalen kun je ook meer stress, hopeloosheid en zelfs depressie krijgen. Als je het verleden durft los te laten, creëer je ruimte voor innerlijke rust en groei. De fouten die zijn gemaakt hebben je niet alleen een ervaring gegeven, ze hebben je ook lessen gegeven. Door van je fouten te leren groei je naar de toekomst, maar ook als persoon.


3. Breng tijd door in de natuur

De mens is niet ontworpen om alsmaar binnen te zitten in je huisje of op je werk. We zijn geschapen als natuurlijke wezens, om de zon te ervaren, de wind, de regen, genieten van een koud briesje. Maar ook om te genieten van de schaduw van een boom of om ons te verbinden met dieren. Dit is waarom het zo belangrijk is om tijd in de natuur door te brengen. Het geeft een psychologisch maar ook een spiritueel gevoel van rust en kalmte. Daarnaast is het ook goed voor je algehele gezondheid. Het serene gevoel wat de natuur geeft, kan je nieuwe inspiratie geven en brengt je weer even terug naar je eigen ik.


4.Mindfulness meditatie

Meditatie is een andere benaming voor rust. Mindfulness meditatie is een simpele maar effectieve manier die ons helpt om de connectie met ons innerlijke bewustzijn sterker te maken. Het is een pad naar innerlijke rust, het kost echter een klein beetje oefening om onze bestemming te bereiken. Behalve dat het ook lichamelijk en mentale voordelen heeft, kan het ook effectief zijn voor onze spirituele groei. Een simpele 10 tot 15 minuten meditatie per dag kan al heel veel schelen. Meditatie geeft ons de kans om even weg te stappen van ons rationeel denken en objectief de situatie te bekijken. Het is een momentje om even een pauze in te lassen en onze gedachten te sturen van een negatieve naar een positieve kijk.


5. Maak jezelf een prioriteit

Van jezelf houden en voor jezelf zorgen is een belangrijk aspect bij het vinden van innerlijke rust. Door goed voor jezelf te zorgen op mentaal en lichamelijk maar ook op emotioneel vlak, bouw je een sterkere relatie met jezelf op. Let op je voeding, zorg dat je genoeg slaap en beweging krijgt. Probeer je leven in balans te brengen door werk en vrije tijd op een goede manier in te vullen. Wees niet te streng voor jezelf, wees trots op jezelf en empathisch naar jezelf. Je kunt een ander alleen goed behandelen wanneer je eerst goed bent voor jezelf. Als je goed in je vel zit dan straal je dit ook uit en het geeft je meer rust en zelfverzekerdheid.


6. Wees dankbaar

Innerlijke rust is je bestemming, dan gaat je weg daar naartoe door dankbaarheid heen. Dankbaar zijn voor wat we hebben in plaats van kijken naar hetgeen we niet hebben, geeft ons een onvervuld gevoel. Mensen die dankbaarheid toepassen staan over het algemeen een stuk optimistischer in het leven. Ze focussen meer op oplossingen dan op problemen, wat ze beter voorbereid op het overwinnen van de hindernissen in het leven. Weet je niet hoe je moet beginnen? Begin dan simpelweg door je dag af te sluiten met drie dingen op te noemen waar je dankbaar voor bent.


7. Stel grenzen

Je leven zal gevuld zijn met chaos, misbruik, trauma wanneer je geen duidelijke en sterke grenzen stelt. Het geeft een bevrijdend gevoel wanneer je goed voor jezelf durft op te komen. Alleen jij kan bepalen wat die grenzen zijn. Door dit te doen zal je niet tegen situaties aanlopen waarin je voelt alsof iemand misbruik van je heeft gemaakt. Zo zal je ook geen situaties meer tegenkomen waar je niet in wilt zitten zoals die verplichte verjaardag. Het zal juist plaats maken voor dingen die wel belangrijk voor je zijn en je positieve gevoelens en rust geven.


8. Ruim je omgeving op

Werk met intentie wanneer je aan het organiseren en opruimen bent, of het nu gaat om je huis, je werkplek, of een andere plek waar je vaak bent. Wanneer je omgeving georganiseerd is, schoon en rotzooi vrij, geeft dat je een helder hoofd. Door je fysieke ruimte schoon te maken, voelt het ook meer relaxt, verwelkomend en inspirerend aan.1
Geschreven door Writer Lady
Gepubliceerd op: 8 nov 2021
1
33
1

Comments

  • 13 nov
  • 0
Een mooi en compleet artikel vol goede tips!
  • 13 nov
0

Recente en relevant artikelen