Artikel.nl
Ik drink teveel...

Veel drinken nooit goed...

Geschreven door Yves Goudket
Gepubliceerd op: 26 aug 2021
3
15
1
“Je drinkt teveel!”zei mijn oom tegen me op de jaarlijkse familiebarbeque, toen ik mijn zevenendertigste biertje in één teug in mijn immer droog keelgat liet verdwijnen.
“...en te snel!”zei mijn vrouw er met kwade blik achter.
Ik trok mijn wenkbrauwen op, “de dokter had wel gezegd dat ik meer moest drinken hee!”
“Ja, ja, maar geen alcohol hee, hij bedoelde water of thee of melk of zo!” zei mijn oom terwijl hij zijn zesde hamburger naar binnen speelde en het vet op zijn wit hemd drupte.
'Misschien hebben ze wel gelijk?” dacht ik, terwijl ik gezwind zwalpend naar de ijskast trok op zoek naar mijn zoveelste biertje. Op mijn tocht er heen duwde ik bijna nichtje Elsie van 8 in het zwembad en gaf ik oom Adelbert ongewild een por in de ribben.
“Helaba, gaat het niet jongen?” zei hij koeltjes terwijl zijn vrouw tante Irma een afkeurend gezicht trok. Ik beende zwalpend voort alsof ik op een schip zat dat middenin een storm vertoefde. Gelukkig bereikte ik de ijskast net op tijd om niet om te vallen, ik opende de deur en graaide een biertje er uit. Dan spoedde ik me terug naar mijn plekje, ondertussen al effe nippend van het koele gerstenat.
“Weeral een pintje?” zei mijn bemoeizieke oom terwijl hij aan het vechten was met zijn zoveelste hamburger.
“...en zo snel achter elkaar schat, drink toch wat trager!” zei vrouwlief.
Ik zei niks en dronk het flesje al gauw leeg opdat ze het niet van me zouden kunnen afpakken. Ik zette het lege flesje op het bijzettafeltje en keek rond. Nonkel Albert en tante Sarah stonden tegen de huisgevel geleund met een glas wijn in de hand, neef Joris en nicht Anabel zaten in de schaduw van de eik en dronken bier.
'Iedereen zit hier verdorie te zuipen!' dacht ik bij mezelf.
Maar effectief, ik dronk inderdaad te veel. Het begon al meestal 's morgens met zo'n vier tot vijf koffietjes, dan omstreeks tien uur een halve liter cola, bij mijn boterhammetjes een litertje koffie, bij het avondeten nog enkele glazen cola en dan 's avonds, als ik de dag erna niet moet werken, enkele glazen bier of wijn.
Tot ik dan steendoodmoe in bed kroop en begon te snurken als een klaarkomend speenvarken. De vrouw vond dit natuurlijk niet leuk en vaak moest ik opstaan om urine te lozen. Soms zelfs verbande mijn vrouw me naar de logeerkamer omdat ik weer zo hard snurkte. Ik hoorde niks!
Plots werd ik uit mijn denkwereld gehaald door mijn oom.
“Nog iets drinken?” vroeg hij, terwijl hij rechtstond en zijn dikke bierbuik richting ijskast wees.
“Een wijntje!” zei mijn vrouw.
“Ach, breng me nog een biertje, om het af te leren!”zei ik.
Oompje moeial trok een gezicht en ging met tegenzin de drankjes halen. Ik vond dat hij nogal lang wegbleef en viel bijna in slaap, waarschijnlijk door de warme zon die op mijn gelaat scheen, of door het vele bier, dat zou ook kunnen of course.
Een kwartier later kwam oompje moei al terug, met de drankjes.
Hij gaf me het biertje.
“Kalm aan nu hee schat, we hebben nog heel de avond!” zei mijn teergeliefde, terwijl ze zelf het glas wijn bijna in één teug ledigde.
“Ik zette het bier aan de mond en dronk als nooit tevoren!”, het flesje was snel leeg.
'Dit smaakt naar nog!' dacht ik maar ik was ervan overtuigd dat ik de tocht naar de ijskast niet meer zou halen, dus verzon ik een list. Ik riep kleine Elise.
“Hey dag Elise, hoe gaat het?”
“Oh, goed nonkel, goed!” zei ze, de dreumes.
“En heb je geen dorst van al dat spelen?”
“Neen, ik heb al gedronken en mama heeft gezegd dat ik nooit zoveel moet drinken als jij!”
Ik werd een beetje vuurrood.
“Wat heeft mama dat gezegd?!' vroeg ik de kleine.
“Ja en ze zei ook dat jij een dronkaard bent!”
“Getverdekke, wat een trut!” riep ik halfluid. Oom moeial schudde zijn hoofd en mijn vrouw deed mee. Ik stond recht en even draaide alles rond me.
'Komt door de zon!' zei ik nog, dan beende ik recht op tante Daisy, de moeder van Elise af. Ze stond te keuvelen met enkele vriendinnen, net naast het zwembad.
“Awel, wat heb jij over mij te zeggen?”
“Euh...hoe bedoel je?” zei ze, terwijl haar met make-up belegen gezicht nauwelijks verroerde. Haar man stond naast haar.
“Heb je weer genoeg gezopen vandaag?” zei de lul en hij gaf me een duw. Ik strompelde achteruit pardoes het zwembad in. Sjonge, wat was dat koud om niet te zeggen ijskoud. Ik ging kopje onder en kreeg twee borrels water binnen. Iedereen stond te lachen en te wijzen naar me, al de gasten lachten me gewoon uit.
Nu was ik pas echt razend. Ik probeerde uit het zwembad te klauteren maar door mijn natte kledij lukte dit niet en een laddertje was er niet.
Ik werd nog razender en nog alerter, de drank was uitgewerkt en ik was klaar om de pa van Elise effe een lesje te leren, als ik maar eens uit dat verdomde zwembad zou geraken. Drie uur zat ik er in, totaal onderkoeld werd ik er dan uitgehaald, totaal oververmoeid en uitgeput, liet ik me zakken op een stoel. De menigte lachte nog harder en sommigen hadden zelfs het lef om een foto van me te nemen.
“Dronkaard, dronkaard, dronkaard!” begonnen ze allemaal te roepen. Oom moeial nog het hardst en mijn vrouw deed lekker mee. Ik werd nog razender. Zelfs de kleine Elise lachte me uit. Ik kwam in extase van razernij. Ik stond recht en stapte resoluut naar het gereedschap van de gastheer dat in een hokje achteraan de tuin hing, ik nam een bijl en ging terug naar de menigte. Ze bleven maar lachen. Ik haalde uit en trof nonkel Jan recht in zijn nek, een gapende vleeswonde verscheen en het bloed spatte
uit zijn lijf. 'Ziezo, die zal niet meer lachen!', de menigte stoof uit elkaar en iedereen die te dichtbij kwam kreeg een lel met de bijl. Na een uur lag de tuin vol met gewonden en doden. Niemand lachte nog nu dus ik raakte ietwat gekalmeerd, dan ging ik naar de ijskast en nam gelijk twee biertjes die ik ledigde in twee teugen.
Mijn vrouw zat achter de eik, samen met oom moeial te bibberen van schrik. Ik ging naar hen toe en maaide met één klap het hoofd van oom moeial van zijn romp.
Mijn vrouw verstijfde van schrik. Ze beefde.
“Schat, schatteke????!!”
Ik voelde iemand aan mijn arm trekken.
“Schat, schat?!”
Ik opende mijn ogen en werd wakker. Mijn vrouw stond naast me. Ik zat in mijn tuin en lag languit op de tuinstoel.
“Je hebt een kwade droom gehad denk ik!” zei ze.
Ik keek rond, geen gewonden of doden. Ik keek naast me naar het tafeltje en zag dat er nog wat bier in mijn flesje zat. Dat leegde ik dan maar.
Even later liep ik in het huis om er nog enkele te halen...
3
Geschreven door Yves Goudket
Gepubliceerd op: 26 aug 2021
3
15
1

Comments

  • 26 aug
  • 0
Goed geschreven!
  • 26 aug
0

Recente en relevant artikelen