Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Leuke tips en ideeën om je ratjes uit te dagen

Ratten zijn erg slimme dieren en zijn daarom ook ontzettend leuke huisdieren. Omdat ze zo intelligent zijn dienen ratjes dan ook voortdurend uitgedaagd te worden. In dit artikel worden een aantal tips gegeven en ideeën onder elkaar gezet over hoe je zelf spullen voor je ratjes kunt maken om ze een beetje uit te dagen.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 30 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
385
1
Afbeelding door Oxana Kuznetsova via Unsplash
Ratten zijn erg slimme dieren en zijn daarom ook ontzettend leuke huisdieren. Omdat ze zo intelligent zijn dienen ratjes dan ook voortdurend uitgedaagd te worden. Je kunt hiervoor natuurlijk spullen kopen in de dierenwinkel of online, maar nog leuker is om het zelf te maken. Veel mensen die ratjes houden naaien bijvoorbeeld zelf hangmatjes en dekentjes waar de beestjes lekker in kunnen liggen, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden om zelf spullen voor je ratjes te maken. In dit artikel worden een aantal tips gegeven en ideeën onder elkaar gezet over hoe je zelf spullen voor je ratjes kunt maken om ze een beetje uit te dagen.

Een doolhof

Een doolhof is natuurlijk erg leuk om te maken, en toen ik als kind voor het eerst ratjes in huis kreeg ging ik dan ook direct aan de slag. Ratten zijn echter ontzettend goede klimmers en al snel was het duidelijk dat ik de muren van het doolhof een stuk hoger zou moeten maken. Een doolhof voor ratten kan natuurlijk gemaakt worden met hoge muren, maar mijn ratten sprongen zelf daar nog bovenop. Ook kan je een glasplaat of andere deksel op het doolhof leggen om te voorkomen dat ze er aan de bovenkant uit klimmen. Zorg er dan wel voor dat ze genoeg bewegingsruimte hebben en er niet te lang in zitten. Zelf heb ik voor mijn ratten ooit een doolhof gemaakt met verschillende losse schoendozen die je naast elkaar en op elkaar kon stapelen. Een nadeel hiervan is dat je niet kunt zien waar je rat is, maar je kunt wel elke keer het doolhof veranderen door een doos op een andere plek neer te zetten. Je kunt eventueel ook de deksels van de dozen halen, maar dan loop je het risico dat de ratten over de rand heen klimmen. Als je erbij blijft is dat natuurlijk niet heel erg, zolang je ratten het maar leuk vinden.

Slinger

Voor vogels worden vaak slingers gemaakt, waarbij pinda's aan een touwtje worden geregen. Dit is ook leuk om in de kooi te hangen voor je ratjes. Het is een echte uitdaging om naar de slinger toe te klimmen en om de pinda's van het touwtje af te krijgen. Je kunt ook een sling maken met andere etenswaren die je ratjes lekker vinden. Zelf deed ik het altijd met pinda's in de dop omdat deze makkelijk aan een slinger te rijgen zijn en niet zo'n smeerboel geven.

Wc rol

Het leukste en vooral makkelijkste speeltje dat je voor je ratten kunt hebben is een wc rol. Iedereen heeft deze wel in huis en er zijn ontzettend veel leuke dingen mee te doen. Zo kun je beide kanten van de rol dicht vouwen en er snoepjes in verstoppen. Ook kun je ze in je doolhof gebruiken om overheen te klimmen of onderdoor te lopen. Als ze heen jong zijn kunnen ratjes soms nog door een wc rol heen lopen maar als ze groter worden past dit echt niet meer. Zelf deed ik altijd een spelletje met mijn ratjes waarbij ik in één wc rol een snoepje verborg en in twee andere wc rollen niet. Op die manier moesten mijn ratjes zoeken naar het eten en daarna moeite doen om het uit de wc rol te krijgen. We maakten er dan altijd een spelletje van waarbij ik ze voor de gek probeerde te houden en ze de verkeerde wc rol open te laten maken. Ratjes zijn echter ontzettend slim, en ze hebben ook een zeer goede neus voor eten.

Huisjes

Ratten vinden het leuk om een lekker donker plekje voor zichzelf te hebben, waar ze rustig kunnen liggen. Dit kan in de vorm van een hangmatje, maar ook speelhuisjes zijn vaak erg populair onder de beestjes. Het is erg makkelijk om zelf zo'n huisje in elkaar te knutselen en je kunt het zo gek maken als je zelf wil. Je kunt bijvoorbeeld een villa maken van meerdere verdiepingen met leuke raampjes en vanbinnen een sjieke inrichting. Dit kan je doen door meerdere kartonnen dozen op elkaar te stapelen, raampjes en deuren te knippen en kleine meubels te maken van karton. Ratten zijn echter net zo blij met een kartonnen doos waar vluchtig een gat in is geknipt als deur. Vaak knagen ze er zelf dan nog raampjes of deuren in als ze dat willen. Je kunt ook speelhuisjes maken van andere materialen zoals hout of stof. Let er wel op dat het materiaal niet gevaarlijk is als ze eraan gaan knagen.

Touw

Een touw is voor ratten erg leuk om mee te spelen en de kooi ziet er vaak erg vrolijk uit als er touwen in hangen. Een speeltouw kan je zelf maken door repen te knippen van fleece en deze door elkaar te vlechten. Ook kun je een aantal knopen in het touw leggen, waardoor het extra leuk wordt voor de ratjes. Touwen kun je zowel verticaal als horizontaal in de kooi ophangen. Ze kunnen er dan mee spelen of erover heen lopen. Je kunt er ook voor kiezen om een touwladder te maken door dwars houtjes door je touw heen te doen. Op die mannier wordt het uitdagender en kunnen ze over de houten dwars treden heen klimmen. Een touwladder kan je bijvoorbeeld ook maken met ijzerdraad een hout of door dunne touwtjes te kopen en die om stokjes heen te knopen.

De mogelijkheden zijn eindeloos. Ratten vinden het leuk om dingen te ontdekken en het maakt ze vaak niet uit hoe het gemaakt wordt.

Gebruikte bronnen en meer informatie over het onderwerp

1
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 30 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
385
1

Comments

  • 20 juni
  • 0
Mooi artikel met leuke tips
  • 20 juni
0

Recente en relevant artikelen