Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Stop met fokken voor het welzijn van de dieren

Het is een echte rage. Een hond met een platte snuit, een kat met te korte pootjes, en hond met dwerggroei. Want kleine hondjes zijn zo schattig... Nee dat zijn ze niet. Er zijn namelijk allemaal gezondheidsrisico's verbonden aan het fokken van deze dieren met een afwijking.

Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Gepubliceerd op: 15 juli 2021
5
76
4
Afbeelding door Bharathi Kannan via Unsplash
Verbod Gelukkig zijn er regels in stand geroepen om dit te voorkomen. Deze zijn er gekomen om de gezondheid van de ouders van het dier en de kleintjes te vrijwaren. De regels: - Een ouderdier mag geen ernstig gedrag- en erfelijke afwijkingen doorgeven aan zijn nakomelingen. Ook mag er geen kans bestaan dat er ziektes worden doorgegeven of dat die later bij de nakomelingen zouden kunnen bestaan. -Heeft jouw ouderdier schadelijke, uiterlijke kenmerken? Dan gaat het feest ook niet door. -De voortplanting moet op een natuurlijke manier gebeuren. -Het aantal nestjes of nakomelingen mag niet schadelijk zijn voor het ouderdier of voor de nakomelingen. Inspanningsverplichting Als fokker is dit ook een hele belangrijke regel die je zeker moet volgen. Deze inspanningsverplichting houdt in dat je moet kunnen uitleggen waarom je met die dieren ging fokken en welke acties je hebt ondernomen om ze zwanger te krijgen. Mocht je dit niet kunnen aantonen, heb je de kans om een boete te krijgen van 1.500€. Wil je dit voorkomen en zeker weten dat je de regels tot in het detail hebt opgevolgd. Dan kan je met je dieren naar de dierenarts of komt de dierenarts naar jou. De dierenarts kan met gebruik van een scoringsformulier of PET-scan bepalen of je met jouw dieren mag fokken. Erfelijke afwijkingen Zoals bij de mens kunnen dieren ook afwijkingen krijgen via hun ouders. Mocht één van je ouderdieren deze afwijkingen hebben is de kans groot dat de nakomelingen dit ook krijgen. -Erfelijke epilepsie -Hypofysaire dwerggroei -Hartaandoeningen -Heup- en elleboogdysplasie -Oogaandoeningen -Overmatige agressie of angst -Afwijkingen aan de wervelkolom Toch is er helaas vraag naar Helaas zijn er toch mensen die denken dat het huisdieren schattig maakt. Die lange rug, die korte snuit, dat overdreven veel haar, of die veel te kleine dieren... Doe alsjeblieft je ogen open, want deze dieren zijn aan het lijden. Zo kan een hond, of ander dier, met een te korte snuit ademhalingsproblemen hebben. Zo lang de fokkers er dik geld aan verdienen zullen ze niet ophouden. Dus het is aan ons om dit proberen te stoppen. Hoe doen we dit om geen geld meer uit te geven aan de slechte fokkers die alleen aan het geld denken en het welzijn van de dieren links laat liggen? Wil je toch een lief kameraadje en ben je hier oprecht klaar voor om zorg voor te dragen, kan je altijd kijken in de vele asielen. En nog even een bericht voor de fokkers die dit lezen. Wil je graag een fokker zijn? Fok dan goed!
5
Geschreven door Sophia Rijsterborgh
Gepubliceerd op: 15 juli 2021
5
76
4

Comments

 • 15 juli
 • 0
Het gaat inderdaad veel te ver allemaal. De vraag is ook veel te groot
 • 15 juli
0
 • 15 juli
 • 0
Goed dat je hier aandacht aan geeft. Dit gaat te ver, ik zie ook graag dieren, maar op die manier doe je eigenlijk geen goed aan dieren.
 • 15 juli
0
 • 15 juli
 • 0
het is zo zielig voor de beestjes die er niks aan kunnen doen.
 • 15 juli
0
 • 15 juli
 • 0
Arme beestjes!
 • 15 juli
0

Recente en relevant artikelen