Artikel.nl




Editorial Approved Badge

Terugkomen van een down periode

Ieder mens heeft wel eens een periode ervaren waarin hij/zij zich ongelukkig, verdrietig of alleen voelt. Mogelijk ervaar je dat zelfs nu. Gedurende deze periode zit je in een negatieve spiraal. Het is lastig om hier uit te breken. Echter is dit wel mogelijk door je keuzes en je perspectief te veranderen. Hoe je dat doet, lees je in dit artikel.

Geschreven door Sem Visionair
Gepubliceerd op: 27 juni 2021
7
32
11
Afbeelding door Matthew Henry via Unsplash
1. Analyseer en controleer je gedachten. Onze gedachten kunnen ons versterken of afbreken, afhankelijk van hoeveel controle je hebt over je eigen gedachten. Negatieve gedachten kun je niet zomaar ergens wegstoppen of negeren. Je houdt jezelf dan voor de gek en dat werkt niet. Een sterke negatieve gedachte zal blijven terugkeren en je blijven teisteren. Dit kan iemand zo erg afbreken dat het ten koste gaat van zijn/haar mentale en uiteindelijk ook fysieke gezondheid. Ook wordt je onhebbelijk voor andere mensen, met name je familie en/of vrienden. Het is daarom belangrijk dat je leert hoe je wél van je negatieve gedachten af kunt komen. Dit doe je door de negatieve gedachten te transformeren tot positieve, versterkende gedachten, volgens dit stappenplan:
1) identificeer hoe je je voelt, welke emoties je ervaart.
2) vraag jezelf: waarom voel ik me zo? Welke gedachte(n) zijn hiervoor verantwoordelijk?
3) vraag jezelf: zijn deze negatieve gedachten terecht? Ga na wat de geldigheid van deze gedachten is
4) vervang je negatieve gedachten door positieve gedachten door jezelf af te vragen 'hoe kan hier anders tegenaan kijken? Verander je perspectief.
5) visualiseer hoe jijzelf in de toekomst met deze gedachte en bijkomende emotie omgaat het in een nieuw perspectief te plaatsen.

Negatieve gedachten in positieve gedachten omzetten is niet makkelijk en vraagt veel nadenken en zoeken naar antwoorden in jezelf, maar hoe vaker je het doet en als je merkt dat het inderdaad lukt om negatieve gedachten in een ander perspectief te plaatsen wanneer je merkt dat je er weer mee geconfronteerd wordt, hoe meer vertrouwen je zult krijgen.


2. Leef in het nu. Veel mensen leven in hun hoofd, wat betekend dat ze met hun hoofd in het verleden of in de toekomst zijn. Een bekende quote van Lao Tzu is:
"If you are feeling depressed, you are living in the past. If you are feeling anxious, you are living in the future. If you are at peace, you are living in the present."
Ons zorgen maken over de toekomst of hevig terugverlangen naar het verleden kost je veel energie en gaat ook ten koste van je tijd in het heden. Uiteindelijk bereik je er niets mee behalve het ervaren van angst, stress en je verdrietig voelen. Probeer daarom om zoveel mogelijk in het nu te leven. Focus je op iets dat je nu kunt doen en wees er met je volle aandacht bij. Zet een van je favoriete nummers op, maak wat drinken klaar en ga ergens mee bezig terwijl je met je gedachten actief in het hier en nu blijft. Je zult merken dat je je gelijk een stuk beter zult voelen.
Meditatie kan hier ook bij helpen. Probeer dus om regelmatig te mediteren. Mediteren betekend niet een aantal minuten lang je gedachten onderdrukken, maar het betekend dat je je gedachten observeert als een soort buitenstaander en voorbij laat gaan als wolken.


3. Focus op jezelf. Vaak als we zien dat andere het goed doen in hun carrière of iets doen/hebben wat jij ook graag zou willen, voelen we ons verdrietig, zelfs als je niet jaloers bent ingesteld. Dit komt omdat we ons eigen leven veel te vaak vergelijken met de levens van anderen.
Probeer om jezelf aan te leren om je te focussen op je eigen pad. "Het leven is geen race, maar een reis waar je van zou moeten genieten". Iedereens pad is anders en komt andere dingen tegen of komt langs bepaalde dingen op een ander moment. Laat je dus niet gek maken door andere of je omgeving en focus op jezelf en je doelen.


4. Count your blessings. Vandaag de dag focussen mensen zich teveel en te vaak op wat ze allemaal nog niet hebben of niet niet hebben gedaan/bereikt. We leggen een vergrootglas op onze zwakke plekken en beschouwen onszelf daarom als minder, buitenstaander of apart. Dit zorgt ervoor dat we ons down gaan voelen. Het is de kunst om je te focussen op wat er allemaal wél goed gaat in je leven, wat je wel hebt bereikt. Dit hoeven niet allemaal grote dingen te zijn; ieder kleinigheidje telt. Kijk naar al het positieve in je leven en wees daar dankbaar voor. Iets wat ook kan helpen als je denkt 'had ik maar wat die ander heeft / was ik maar zoals die ander is': er zijn nog veel, véél meer mensen die zo over jou denken dan dat jij over andere denkt. Mensen in andere werelddelen leven dagelijks in bar slechte omstandigheden en doen het met alles wat ze hebben. Of wat dacht je van vluchtelingen in vluchtelingenkampen, met verscheurde families en nauwelijks hoop meer voor de toekomst. Of gehandicapte mensen, die nooit sociale contanten aan kunnen gaan zoals andere mensen dat kunnen, en hun hele leven lang afhankelijk zullen zijn van anderen. Zodra je je dit gaat beseffen en écht eens na probeert te denken hoe andere mensen het hebben, begin je je te realiseren dat jij het helemaal nog niet zo slecht hebt als je jezelf wijs maakt.
Als je nu in een down periode zit of vreest dat je makkelijk weer in een down periode terecht zou kunnen komen: ik hoop dat dit artikel je geholpen heeft en je een aantal nuttige tips mee heeft gegeven over hoe je hiermee om kunt gaan en hoe je jezelf weer kunt opbouwen.
7
Geschreven door Sem Visionair
Gepubliceerd op: 27 juni 2021
7
32
11

Comments

  • 13 juli
  • 0
So true x
  • 13 juli
0
  • 28 juni
  • 1
Goed informatief artikel dat ook oplossingen of handelswijzen aanbiedt om in te grijpen als je in een down periode belandt. Goed geschreven. (Kom je ook eens op de koffie?)
1
  • 29 juni
  • 0
Bedankt Rudi! Ik kom zeker op de koffie
  • 29 juni
0
  • 28 juni
  • 1
Interessant artikel!
1
  • 29 juni
  • 0
Thnx Hans!
  • 29 juni
0
  • 28 juni
  • 1
Super tips Sem! Kunnen we allemaal goed gebruiken. Ik denk zelf dat het inderdaad allemaal begint met bewustwording en dan geval van onze eigen gedachtes en de manier waar op we tegen de wereld aankijken. Vanaf daar kunnen we verder.
1
  • 28 juni
  • 0
Dankje Noa! Wat je zegt ben ik het idd mee eens. Je leest ook vaak "it's all about perspective"
  • 28 juni
0
  • 28 juni
  • 1
Goed artikel, ik hoop dat veel mensen hier iets aan zullen hebben.
1
  • 28 juni
  • 1
Thnx Chantal, ik hoop het ook!
  • 28 juni
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen