Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Waarom ratten zo leuk zijn om als huisdier te houden

De meeste mensen zullen niet blij zijn wanneer ze erachter komen dat er een rat in de keuken zit. De wilde rat verspreid vaak ziektes en wil je niet in je huis hebben. Tamme ratten zijn daarentegen echte mensenvrienden en zijn erg leuk om als huisdier te hebben.

Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 30 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
278
1
Afbeelding door Annemarie Horne via Unsplash
De meeste mensen zullen niet blij zijn wanneer ze erachter komen dat er een rat in de keuken zit. De wilde rat verspreid vaak ziektes en wil je niet in je huis hebben.
Tamme ratten zijn daarentegen echte mensenvrienden en zijn erg leuk om als huisdier te hebben. Ze zijn lief, slim en knuffelbaar, ideaal voor kinderen en brengen weinig kosten met zich mee. Zelf heb ik jaren ratjes gehouden en het is dan ook een echte aanrader voor iedereen. Hieronder heb ik een aantal voordelen van het houden ratten op een rijtje gezet. Deze voordelen heb ik samengesteld uit mijn eigen ervaringen samen met een aantal bronnen die onder de tekst van het artikel genoemd staan. Ik hoop u met dit artikel net zo enthousiast te maken voor ratjes als dat ik ben. Zelf heb ik ooit jaren geleden een artikel gelezen over tamme ratjes, waarna ik zo verliefd werd dat ik er uiteindelijk voor gekozen heb om ratjes aan te schaffen. Voor u ratjes aanschaft is het belangrijk om eerst de genoemde bronnen even te bezoeken om u echt voor te bereiden op het hebben van een huisdier. Dit artikel gaat enkel om de voordelen van ratjes en zal dus niet ingaan op de moeilijkheden of verzorging van deze lieve beestjes.

Wat zijn de voordelen van het hebben van ratjes als huisdier?

Een rat wordt je beste vriend, omdat ze zich echt aan je hechten
Ratten die vanaf jongs af aan tam gemaakt zijn, zijn erg knuffelbaar en aanhankelijk. Als je naar de kooi toe loopt worden ze vaak wakker en zijn altijd in voor een knuffel of willen even spelen. Ze horen het als je thuis komt en staan dan vaak direct bij het deurtje te wachten tot de kooi open komt doen en een knuffel komt geven. Altijd als ik langs de kooi van mijn ratjes liep stonden ze om lekkernijen te bedelen of wilden ze een knuffel hebben. Een klein nadeel hiervan is wel dat als je even snel iets wilt pakken en daarvoor langs de ratjes moet lopen, je een kwartier later nog niet klaar bent, omdat je weer met ratten in je handen staat. Maar zelf vind ik dat alleen maar een heel groot voordeel van deze knuffelige beestjes. Ratten herkennen je echt als je veel tijd met ze doorbrengt en ze zullen jou gezelschap dan ook echt waarderen.

Ratten zijn ontzettend slim en je kan ze veel trucjes leren
Een tweede voordeel van ratten, en dit is echt een groot voordeel, is dat het ontzettend intelligente beestjes zijn. Nou ja de meeste dan. Je kunt ratten erg veel leuke trucjes aanleren en ze staan altijd klaar om nieuwe dingen te leren, nieuwe plekken te ontdekken en op avontuur te gaan. Ratten hebben veel uitdaging nodig en ik heb zelf dan ook uren geknutseld aan speelparadijzen en doolhoven waar ze doorheen konden rennen. Ook is het erg leuk om snoepjes die ze lekker vinden ergens in te verstoppen en te kijken hoe ze doorkrijgen hoe ze bij het eten kunnen komen. Vaak gebeurt dit helaas best wel snel, waardoor ik zelf altijd mijn hersenen heb gepijnigd over een manier om het ze moeilijker te maken. Als je keer op keer namelijk hetzelfde puzzeltje of doolhof gebruikt krijgen ze het al vrij snel door en is de lol er snel vanaf. Ook willen ratten door hun intelligentie altijd graag nieuwe dingen ontdekken. Als je ze uit de kooi neemt zullen ze vaak over de bank of door de kamer willen lopen om alles te onderzoeken. Als ze dan een rondje hebben gelopen komen ze graag even uitrusten bij jou op schoot, omdat ze moe zijn van al hun avonturen. Nadat je de kooi hebt schoongemaakt is het altijd leuk om voor de kooi te gaan zitten als je ze er weer in zet. Ze zullen de nieuwe indeling van hun kooi graag willen ontdekken en lopen vaak meerdere keren enthousiast door de kooi terwijl ze aan alle nieuwe dingen snuffelen.

Als ze heel tam zijn, kun je ze overal mee naartoe nemen
Het is geen aanrader om je pas gekochte ratje mee te nemen in een overvolle trein. Maar als je aan je beestje gewend bent en het ratje aan jou gewend is kun je hem best mee naar buiten nemen. Het is erg leuk om een rat mee te nemen in je capuchon of in de zak van je vest. Ze vinden het vaak lekker om in een holletje vlak bij jou te liggen slapen en veel ratten blijven ook goed stilzitten.

Het zijn groepsdieren
De meeste mensen vinden dit een voordeel, hoewel niet iedereen het ziet zitten. Maar als je een ratje in huis neemt, zul je zijn andere ratten vriendjes erbij krijgen. Ratten zijn groepsdieren en zijn dan ook graag met soortgenoten. Als je een rat in zijn eentje in een kooi zet zal hij zich snel gaan vervelen en eenzaam worden. Je zult daarom altijd minimaal twee ratten in huis moeten nemen. Dit betekent dat er altijd wel een rat is om mee te spelen, ook als de ander er eventjes geen zin in heeft. Je begint vaak met maar twee ratten, maar al snel is de verleiding om er meer te nemen onweerstaanbaar.

Gebruikte bronnen en meer informatie over het houden van ratten als huisdier


1
Geschreven door Luca Wolf
Geschreven op: 30 aug 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
1
278
1

Comments

  • 21 juni
  • 0
Ze zijn wel interessant maar persoonlijk ben ik er een beetje bang van
  • 21 juni
0

Recente en relevant artikelen