Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Zelfvertrouwen verbeteren? Met deze 5 toffe tips lukt jou dat ook

Vroeger was ik bang wat anderen van mij vonden en ik dacht dat grootser leven niet aan mij besteed was. Ik kwam tot inzicht en nam uiteindelijk afscheid van deze beperkende overtuigingen. Ik merkte dat ik ging stralen door mijn leven in te vullen met de zaken waar ik me goed bij voel. Hoe ik geleidelijk aan meer zelfvertrouwen kreeg, deel ik hier met jou.

Geschreven door Wendy Petiet
Gepubliceerd op: 31 mei 2021
6
29
5
Afbeelding door Nina Hill via Unsplash

#1 Maak het jezelf niet zo lastig

Maak het jezelf gewoon niet te lastig als je stappen wilt maken. Ik geef je gelijk even een simpel voorbeeld, oké?

Stel je hebt gehoord van de bleekselderijsap-rage (leuk woord voor Galgje). Want dit sap heeft 1001 voordelen waardoor je je beter voelt en dus ook van gaat stralen.

Je zit jezelf dan flink in de weg als je dat niet wilt, omdat je 1: geen zin hebt om te juicen met je slaaphoofd. Of 2: je vindt bleekselderijsap gewoon goor. Drink dan water om je dag mee te starten. Ga je ook van stralen en komt gewoon uit de kraan.

Ben je geen make-up meisje (zoals ondergetekende) en wil je toch iets meer de mooie punten in je gezicht benadrukken? Mascara en een lippenstift doen al wonderen. Uren tutten met potjes en kwasten krijg ik juist een gezicht van een oorwurm van.

Heb je respect voor de dames die ‘s ochtends een uur lang yoga doen en wil jij dit ook? Begin dan zelf met 10 minuutjes en bouw het langzaam op. Dat volle uur komt echt wel als jij consistent bent.
De eerste stap maakt je al een blijer mens. De progressie die daarop volgt geeft je vervolgens nog meer een boost. Blijf volhouden met datgene wat werkt voor jou. Je houdt dingen vol als ze niet al te moeilijk zijn. Makkelijke stappen maken geeft meer zelfvertrouwen dan blokkeren, omdat iets lastig is.

Zo kan ik nog wel even doordraaien aan dit cirkeltje. Dus door naar punt 2.

#2 Neem afscheid van toxische mensen

Toxische mensen zijn niet alleen je zure buren die klagen als je muziek net even iets te hard staat. Het is niet alleen je aartsvijand van de middelbare school die soms nog steeds stiekem je Instagram-stories bekijkt.

Het duurt even voordat je de echte toxische mensen herkent.

Het is de vriendin die soms subtiel zegt dat dit leuke jurkje jou niet staat of aangeeft dat je niet geschikt bent voor die promotie. Het is de partner die jou stalkt met berichtjes als je een avondje met vrienden op stap bent.

Het is niet makkelijk om sommige mensen los te laten. Wellicht ken je diegene al lange tijd, maar vraag jezelf af of jij nog wel gelukkig bent in het contact met die persoon.

Geeft hij/zij jou nog wel de juiste energie? Nee = weg ermee. Na een tijdje voel je je gelukkig en bevrijd. Kies ondertussen voor de mensen die jou ondersteunen en oprecht om je geven. Jij blij! Je straalt meer zelfvertrouwen uit omdat je geen energie-vampieren om je heen hebt die de levenslust uit je zuigen.

#3 Investeer in jezelf

Ook hiervoor geldt dat je het jezelf niet te lastig hoeft te maken. Investeren in jezelf gaat ook in kleine stapjes. Wat zijn leuke voorbeelden hiervan?
 • Ga een dagje naar het strand of bos
 • Boek een schoonheidsbehandeling, massage of bezoekje aan de sauna
 • Koop een goed zelfhulpboek
 • Knap je huis of tuin op (knal lekker die felle kleur op je muren, hatseflats!)
 • Bestel verdomme die nieuwe vette sneakers
 • Verwen je huid met lekker zacht ondergoed
 • Steek alle kaarsen in je woonkamer aan en doe yoga of meditatie
Niet alles op één dag willen doen hè? Kies 1 of 2 dingen en geniet er volop van. Want als je merkt dat niet alles in 1 dag past, heeft dat ook geen positieve invloed op je humeur. Van chagrijnig zijn ga je lelijk kijken. Dus doe bovenstaande tips wel, maar met mate.

#4 Visualiseer jouw droomleven

Ik ben een groot fan van visualiseren. Heb je wel eens een visionboard gemaakt? Je kan dan mooie plaatjes uitzoeken op het internet die passen bij jouw droomleven.

Als je wat minder van knippen en plakken houdt, dan is Pinterest een heel leuk platform. Maak een (jawel…) bord aan met bijvoorbeeld de titel ‘Visionboard 2021’.

Volgens de Wet van Aantrekking manifesteer je dingen door te visualiseren en het op papier te zetten. Met een visionboard geef je vorm aan datgene wat je wil bereiken.

Praktisch gezien werkt een visionboard als een stip op de horizon. Een visie die jij bereikt door er acties aan te verbinden.

Bedenk hoe je je voelt als jij al die dingen bereikt die op je visionboard staan. Kruip in het gevoel alsof je het allemaal al hebt. Hoe voel je je dan? Vast geen grijze muis of dooie vogel.

Oh, kijk jou nou eens stralen, you beautiful radiant firecracker!

#5 Geniet van de kleine dingen

Het moment van besef dat mijn depressie minder werd, was op een zomeravond en ik was alleen thuis. Ik rookte een sigaret in de deuropening en zag ineens allemaal kleuren in de hemel. In een split second stond ik zowel te huilen als te lachen.

Waarom?

Een depressie wikkelt de hele wereld in een soort grijze sluier. Ineens zag ik kleuren in de hemel die ik denk ik al 1,5 jaar niet had gezien. Tegelijkertijd besefte ik ook dat het niet de materiële zaken zijn die je puur geluk bezorgen.

Als je blij bent om de simpele dingen in het leven, ben je een rijk mens. Dat gevoel in je naar boven kunnen halen weegt geen fortuin tegenop.

Moeilijk is het ook niet. Die simpele dingen om blij van te worden zijn overal. Af en toe een ijsje maakt mij gigantisch gelukkig. Net als een telefoongesprek met een vriendin, het bezoek van mijn ouders, een klant die blij is met mijn teksten of lekker eten op een terras.

Of wat denk je van een wijntje en een goede serie op de bank, kleine eendjes die net uit het ei zijn, lopen op blote voeten, een duik in een frisse zee of het schrijven van een mooi gedicht? Mijn mondhoeken krullen als ik er alleen al aan denk.

Observeer de dingen niet alleen. Wees er ook dankbaar voor dat ze op je pad komen. Dat je ze mag zien. Het geeft je (zelf)vertrouwen als jij, dankzij jouw innerlijke blijdschap, elke plek op de wereld een paradijs laat zijn.
6
Geschreven door Wendy Petiet
Gepubliceerd op: 31 mei 2021
6
29
5

Comments

 • 7 juni
 • 0
Zelfvertrouwen, hiermee begint alles...
 • 7 juni
0
 • 6 juni
 • 0
Mooie tekst waar ik veel raakpunten aan heb. Heb zelf op een bepaald moment heel laag gezeten en mijn eigenwaarde als bijna nul ervaren, maar op de dag vandaag zeg ik ook aan diegenen die me willen eronder houden, neen, ik ben het waard, ik ben iet minder dan jou en zonder of met jou ga ik voor mijn dromen.
 • 6 juni
0
 • 1 juni
 • 1
Het klinkt missien gek. Maar ik word helemaal gelukkig als ik in de kerk ben. Niet omdat ik gelovig ben, maar omdat ze er altijd zo mooi en rustgevend uitzien. Het vakmanschap wat daarin is gegaan is niet niets!
 • 1 juni
1
 • 31 mei
 • 1
Goede tips! Heel erg belangrijk is dat, zelfvertrouwen :)
1
 • 31 mei
 • 0
Zo is dat! Fijn dat je er iets aan hebt :)
 • 31 mei
0

Recente en relevant artikelen