Artikel.nl
Editorial Approved Badge

De mindfuck met de trein

Wat heeft een treinstation overeenkomstig met jouw persoonlijke groei? In dit artikel lees je wat je kunt doen om het sein van jouw persoonlijke ontwikkeling weer op 'groen' te zetten als je ontdekt hebt dat je nogal stilgevallen bent.

Geschreven door Francine van den Brink
Gepubliceerd op: 26 mei 2021
6
76
7
Afbeelding door JESHOOTS.COM via Unsplash
Als je wel eens met de trein reist komt de volgende situatie je vast wel bekend voor:

Je zit in de trein die wacht aan het perron tot hij kan vertrekken. Naast je staat een andere trein te wachten en je kijkt geïnteresseerd naar de mensen in die trein. Zachtjes zie je de trein in beweging komen en de trein naast je verschuift uit je beeld. "Ha fijn", denk je, "we zijn weer vertrokken". Maar als je weer naar de andere kant kijkt, naar het perron aan jouw kant, kom je tot de conclusie dat het niet jouw trein was die vertrok, maar de trein naast je.

Wat er gebeurde was een kleine 'mindfuck': je zag beweging dus je concludeerde dat jij in beweging was. Het tegengestelde bleek waar: jij was nog altijd in stilstand. Geen enkele actie te bespeuren aan jouw perron.
Afbeelding door Pawel Czerwinski via Unsplash
Een mindfuck zoals met de trein is wat er ook kan gebeuren in jouw persoonlijke groei. Je bent druk, en alles en iedereen om je heen is in beweging. Daardoor kun je het idee hebben dat jij ook in beweging bent. Drukte om jou heen kan het valse idee geven dat jij ook beweegt. Dat je vooruit komt, terwijl je in werkelijkheid nog steeds aan dat perron staat te wachten.

In dit artikel geven we je 6 tips die jou weer in beweging krijgen. En dit heeft alles te maken met het niét kijken naar de trein naast je, en je vooral gaan focussen op je eigen trein.

Stilstand is achteruitgang

Onze hersenen zijn tot veel in staat. In feite maken we vaak niet optimaal gebruik van onze capaciteiten. We kunnen veel meer dan wat we echt doen in ons dagelijks leven. Dit gaat zich ergens opbreken op een bepaald moment: we gaan ons vervelen. Als gevolg hiervan gaan we onze aandacht verleggen naar totaal nutteloze zaken, zoals je interesseren in de levens van andere mensen.

Stilstand is achteruitgang. Door jezelf niet te ontwikkelen doe je jezelf, en jouw hersencapaciteit te kort. Je kunt zoveel meer dan wat je op dit moment doet. Daarnaast is stilstand fnuikend voor je zelfvertrouwen. Zeg nu eens zelf: wanneer was je voor het laatst eens supertrots op jezelf? Waarschijnlijk toen je iets voor elkaar kreeg wat je daarvoor niet eerder was gelukt. Een doel behaald. Iets gefikst wat een tikkie buiten je comfortzone lag.

Tip 1: Kijk niet naar de trein naast je

De eerste tip die we je geven om jouw persoonlijke ontwikkeling in gang te zetten is dat je moet stoppen met focussen op de trein naast je.

Hoe doe je dat? Start eens met:

 • Gooi iedereen van je social media die jou niet inspireert. Merk je dat je je irriteert aan bepaalde accounts, ze niks toevoegen aan je leven, je geen glimlach bezorgen op je gezicht of zelfs je energie vreten: ontvolg. Ga, in plaats daarvan op zoek naar motivators, inspirators, mensen die iets te melden hebben over onderwerpen die jou inspireren.
 • Minder sowieso eens drastisch met social media. Las eens een maandje social media detox in. Gooi die apps van je telefoon en maak het jezelf moeilijk om het gedachteloos te openen als je je verveelt. Het leven op social media komt, in veel gevallen, niet 100% overeen met de werkelijkheid.
 • Kijk niet naar de kleur van andermans gras. Wat je ziet is niet wat er werkelijk omgaat in het hoofd van een ander. Iemand met een brede 'smile' op zijn/haar gezicht kan vanbinnen hard huilen. Mensen met een grote auto hebben die misschien geleased in plaats van gekocht. Villa-bezitters hebben wellicht de grootste hypotheek, waarvoor ze vast zitten in een baan met veel nullen... maar ja het betaalt de hypotheek hé?
 • Hoe harder iemand zijn best doet om succes van de daken te schreeuwen, hoe minder geloof je hier aan moet hechten. Die mensen hebben vooral behoefte aan applaus.

Tip 2: Sleutel aan je eigen trein

Nu je niet meer naar de trein naast je gaat kijken is het tijd om te gaan werken aan je eigen trein. Je eigen gras bewateren. Daarvoor is het belangrijk dat je die trein in een (betere) conditie gaat brengen. Het boemeltreintje van oudsher ging nu eenmaal ook niet zo hard als de TGV van nu. Met een gezond lichaam zul je vele malen harder gaan dan een krakende wagen:

 • Eet gezond(er). Je hoeft niet meteen een gezonde 'foodie' te worden maar wissel eens van eetgewoonte. Een kleine verandering is makkelijker in te voeren dan een hele ommezwaai. Vandaag geen thee met suiker maar zonder suiker. Of eet wat noten in plaats van snoepjes. Eet kwark als toetje in plaats van zoete vla
 • Probeer minder suiker te nemen, en wen dit iedere dag een beetje meer af. Cold-turkey afkicken hoeft niet, en is erg lastig vol te houden, maar in kleine stapjes minder suiker eten kan wel
 • Drink meer water. Zorg dat er altijd een glas water naast je staat als je aan het werk bent. Drink water tussendoor de maaltijden en neem een flesje water mee voor als je op pad gaat
 • Beweeg een beetje meer dan gisteren. Loop eens een rondje in je buurt, probeer een half uur (mild) te bewegen. Alles wat je meer doet dan gisteren is een verbetering
 • Ga op tijd naar bed. Zorg voor voldoende slaap. Duik je bed in als je moe bent 's avonds en blijf niet hangen op de bank
Afbeelding door Hannah Olinger via Unsplash

Tip 3: Reflecteren = leren

Zolang je je tenen blijft stoten aan dezelfde drempel heb je je les nog niet geleerd. Dat je je voeten moet optillen als je een drempel over wil stappen. Dit tenen-stoten blijft zich net zo lang herhalen tot je die les hebt geleerd. Daarom is het belangrijk dat je leert van je fouten. Dat doe je met reflectie.

Een goede manier om te reflecteren is om te schrijven in een dagboek, of een online dagboek zoals een app (zie app-store). Door het opschrijven van wat je meemaakt, waar je tegenaan loopt (zoals drempels) of wat er misgaat in je leven, kom je al-schrijvend, tot inzichten. Inzichten waar jijzelf de schuld aan hebt van zaken die fout gingen. En dit reflecteren werkt het beste als je het oldskool aanpakt: dus met pen of potlood opschrijven. Bij het schrijven met de hand verwerken je hersenen informatie op een diepere manier dan dat je iets typt. En heb je weer iets geleerd, ook van je fouten, dan ben je in je ontwikkeling weer een stap verder dan voorheen.

Tip 4: Stilte maakt troebel water weer helder

Soms is uitzoomen de beste manier om iets weer helder te krijgen. De beste invallen komen onder de douche, tijdens het afwassen of als je een wandeling maakt. Wanneer je de stilte opzoekt zul je merken dat je brein beter gaat werken. Dat je een oplossing zult vinden voor iets waar je al een poosje over tobt. En je zult je eigen ontwikkeling een goede boost kunnen geven als je jezelf daar ook de kans voor geeft. Dus zoek eens bewust de rust op, het is erg goed voor je ontwikkeling. Zodat je helderder hebt wat je wilt met je leven.

Hoe zoek je de stilte, zodat je brein beter aan de slag kan?

 • meditatie. Mediteren is een geweldige manier om zaken helder te krijgen. Tot rust komen leidt altijd tot vooruitgang
 • een wandeling in het bos
 • een lange douche of baddersessie, zonder telefoon naast je
 • een hobby, waar je niet teveel bij hoeft na te denken
 • rustige muziek luisteren, het liefst zonder zang (want dan ga je meezingen en dat is niet de bedoeling)

Tip 5: Visualiseer en maak plannen

Nu je helderder hebt wat je wil bereiken in je leven, is het tijd om aan de slag te gaan. Vooruit met die trein. Gas op die lolly. Een leuke manier om dit in gang te zetten is het maken van een visie-bord. Visie-borden kun je maken voor allerlei zaken die je wilt anders zou willen, bijvoorbeeld:

 • een studie of andere baan
 • een ander huis of je huidige huis anders inrichten
 • je relatie met je lief of familieleden
 • je gezondheid

Wat je doet bij het maken van een visiebord is je gedroomde leven weergeven. Je gaat het echter maken en je ideaal omzetten in plaatjes, teksten of tekeningen. Hoe pak je dit aan?

 1. verzamel een stapeltje tijdschriften, kranten, blaadjes of brochures
 2. knip hieruit alles wat jou aanspreekt mbt je doel, bijvoorbeeld een afbeelding van een diploma als je een studie zou willen doen. Of een tekst die motiveert om in beweging te komen, als je wilt werken aan een gezonder lijf
 3. plak alles wat jou aanspreekt op een vel, A4, A5, flipover... ga helemaal los als je wilt
 4. hang jouw visiebord neer op een plek waar je vaak naar kijkt. Op je werkplek bijvoorbeeld, of zelfs op je toilet. Zo krijg je meermaals per dag een reminder van het leven waar je naar toe werkt
 5. plan... ja... nu direct de eerste stap in je agenda op weg naar je doel. Maak een afspraak met een loopbaancoach, orienteer je op de website van het Voedingscentrum of Google op dieetwissel en kijk wat jij als eerste stap kunt zetten op weg naar je doel. Onderzoek de mogelijkheden tot het doen van een studie naast je huidige baan.
Afbeelding door Kelly Sikkema via Unsplash

Tip 6: Lees, luister of kijk jezelf vooruit

Je hoeft niet altijd zelf het wiel uit te vinden als je jezelf wilt ontwikkelen. Vaak zijn er al diverse mensen jou voor gegaan, die ook de weg hebben gelopen die nog voor jou ligt. Het lezen van inspirerende boeken, het luisteren naar podcast van mensen die gedaan hebben wat jij wilt, het kijken van Ted-talks op Youtube... het kan je je benodigde informatie en inspiratie geven om jouw doel te bereiken.


Tot slot

Je zult meer geluk ervaren als je zoveel mogelijk haalt uit je leven. Jezelf net even iets meer uitdaagt dan nog comfortabel is voor je. Dat geeft een fijne boost aan je zelfvertrouwen en je zult meer tevredenheid ervaren. Zelfontwikkeling, en dat blijven doen totdat je 99 jaar bent, ligt aan de basis van een rijk leven.

Dus gas op die trein, en kom in beweging!
6
Geschreven door Francine van den Brink
Gepubliceerd op: 26 mei 2021
6
76
7

Comments

 • 28 juni
 • 0
Heel inspirerende en motiverende post !
 • 28 juni
0
 • 10 juni
 • 0
Een goed en vlot leesbaar artikel dat goed gestructureerd is. Bedankt voor de tips, we gaan er zeker iets aan hebben. Ik kijk voortaan naar mijn eigen trein.
 • 10 juni
0
 • 31 mei
 • 1
Dit is een artikel dat af en toe eens opnieuw mag gelezen worden!
1
 • 9 juni
 • 0
Dankje Luci lle!
 • 9 juni
0
 • 27 mei
 • 0
Dit zal mij zeker helpen in de komende weken. Een visie maken met wat ik allemaal wil doen en dit opbreken in kleine stapjes. Want ook met kleine stapjes komt mijn trein in gang. Dank je! Ik ga je volgen, volg je me terug?
0
 • 9 juni
 • 0
Ik volg terug Sophia!
 • 9 juni
0
 • 26 mei
 • 1
Bedankt voor deze super handige tips! Hier zal ik veel gebruik van maken :)
 • 26 mei
1

Recente en relevant artikelen