Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoe laat je dingen los? - 5 tips die jou helpen

Loslaten viel me als kind al zwaar. Na een vakantie vond ik het moeilijk om afscheid te nemen van de vriendjes die ik daar maakte. Op latere leeftijd brak extreme hechting mij uiteindelijk op. Hoe leerde ik toch mensen en dingen loslaten? Dat deel ik met jou in dit artikel.

Geschreven door Wendy Petiet
Gepubliceerd op: 27 mei 2021
11
92
12
Afbeelding door Tim Shepherd via Unsplash

Hechting leek vroeger geen probleem voor mij

Ik hechtte enorm veel (waarde) aan relaties en situaties. Als ik vriendinnen had gemaakt met een enorm leuke meid en het ging onverhoopt toch over, dan vond ik dat zo lastig te verkroppen. Ik deed er van alles aan om het contact weer te herstellen. Of in ieder geval antwoord te krijgen op de vraag waarom we elkaar niet meer spraken. Als dit allebei niet lukte was ik daar ook weer op latere leeftijd kapot van.

Nu ik er zo achteraf op terugkijk, denk ik: “Kind, wat deed je jezelf aan?’
Maar vroeger zag ik dit helemaal niet als een probleem. Als ik iemand in mijn hart sloot deed ik gewoon alles voor die persoon. Zo zat ik nou eenmaal in elkaar.

Wat is er nou mis met een liefdevol persoon te zijn? Helemaal niks! Tot op zekere hoogte kan ik je vertellen…

Als een ander de keuze voor je maakt

Zoals ik van mensen kon houden, zo stortte ik me in 2010 een liefdesrelatie. Ik ging helemaal voor deze man en deed echt alles voor hem. Na 4,5 jaar (begin 2015) maakte hij de keuze om met iemand anders samen te wonen. Van de één op de andere dag was hij vertrokken.

Je kan wel raden hoe ik me toen voelde. Jarenlang ben ik er kapot van geweest. De tijd nadat hij net bij me weg was, voelde ik me zo gebroken. De relatie was een verlengstuk van mij.

Zou je kunnen zeggen dat ik hem nodig had? Op papier zeker niet, want ik was onafhankelijk met mijn goede baan en de studie die ik er nog naast deed. Emotioneel gezien had ik hem wel nodig. Mijn identiteit was voor mij onlosmakelijk verbonden met de relatie die ik toen had.

Je kan wel zeggen dat ik in een depressie belandde, omdat ik door de relatiebreuk een stukje van mijn eigen identiteit kwijtraakte. Wat natuurlijk per definitie verkeerd is. Dat zie ik nu ook wel in.
Het duurde ongeveer 3 jaar voordat ik over de ellende heen was. Langzaam maar zeker ging ik weer vrolijk door het leven. Ik heb vele ups en downs doorgemaakt. Maar als je een lijn trekt van begin 2015 tot op de dag van vandaag, was het zeker een aandeel of coin waarop iedereen zijn geld zou inzetten.

Geluk komt niet van buiten

Begin 2018 ging ik in mijn eentje op reis naar Gran Canaria. Na mijn depressieve periode had ik nou niet echt rust genomen. Ik moest mijn scriptie nog voltooien en afstuderen.

Daarna wilde ik gelijk een goede baan. Ik liep immers al genoeg achter de feiten aan door al het gezeik. Oké, ik wilde niet! Ik moest van mezelf. Ik moest zoveel. Kwam dat me ff duur te staan met een burn-out.

Op Gran Canaria ontmoette ik interessante mensen die zo vrij in het leven stonden. Personen die wars zijn van de rat race zoals het er in het westen hier aan toe gaat, totaal geen waarde hechten aan bezittingen. Mensen die niet malen om de kleding die je draagt of de spullen die je bezit. Op Gran Canaria leerde ik dat mijn geluk niet afhangt van externe factoren, maar dat het van binnenuit komt.

Loslaten werkt bevrijdend - 5 mooie tips voor jou!

Eenmaal weer thuis in Nederland begon mijn ontdekkingsreis naar loslaten, ofwel onthechten. Juist omdat ik zo’n liefdevol persoon ben die ergens helemaal in opgaat, is dit het allermooiste wat ik heb geleerd.

Door onthechting kan ik nu beter mijn grenzen aangeven, nee zeggen en kiezen voor mezelf. Hoe heb ik dat gedaan? Dat lees je in de 5 fantastische tips hieronder:
 1. Blijf vragen stellen - stel je voor dat je van de één op de andere dag alles kwijt raakt, komt het dan nooit meer goed? Wat nu als ik morgen word ontslagen of als mijn partner bij me weggaat, ben ik dan volledig verloren? Als het antwoord ‘ja’ is, dan is dat voor jou iets om aan te werken.
 2. Zoals André Hazes zingt: ‘Leef alsof het je laatste dag is!’ In de tijd dat je treurt om verloren zaken zijn er zoveel andere dingen te doen. Start dat bedrijf op, leer die taal, doe die cursus van die ene gave sport en word de beste. Niet in dat ene ding, maar in het invullen van je leven op jouw eigen voorwaarden.
 3. Geef je verdriet of boosheid de ruimte: verliezen is rouwen en dat is hard en bitter. Als je verder gaat zonder het te verwerken, komt het weer net zo hard terug als een bal die je onder water duwt. Praat desnoods met een professional over je verlies. Verwerk het op een manier die werkt voor jou. Dat maakt de rest van je leven een stuk makkelijker.
 4. Jij bent niet (...) - vul maar in. Jij bent niet je verleden, relatie, baan of diploma. Je hoeft niet het pad te bewandelen dat een ander voor jou heeft uitgestippeld. Iedereen heeft recht op zijn eigen geluk en de normen en waarden die daarbij passen. Visualiseer wat jij wil bereiken en verbind daar acties aan. In het begin is dat spannend, maar op den duur merk je hoe bevrijdend deze manier van leven is.
 5. Waar een deur sluit gaat weer een raam open: lekker cliché wel… Maar dat is het ook niet voor niets. Alles wat verdwijnt heeft zo moeten zijn, zodat er iets beters voor in de plaats kon komen.
Bonustip: investeer in jezelf. Ga naar de kapper, maak die reis, koop nieuwe kleding, ga in therapie of coaching en volg een cursus persoonlijke ontwikkeling.

Treat yourself like a million dollar racehorse!

Door aan jezelf te bouwen en blij te zijn met wie je bent, merk je dat loslaten makkelijker gaat. Je schat jezelf op waarde en dat maakt dat je minder gehecht bent aan andermans oordeel. Onthechten is voor mij een levenskunst die ik graag beoefen en waar ik elke dag steeds beter in word.
11
Geschreven door Wendy Petiet
Gepubliceerd op: 27 mei 2021
11
92
12

Comments

 • 23 juni
 • 0
Knap geschreven. Heel herkenbaar. Als kind, toen mijn ouders nieuwe zetels kochten voor de woonkamer, weigerde ik uit de oude zetels te gaan, zodat ze niet weg konden. Zo was er ook een voorval met de gordijnen, en het behangpapier,... en dan kwam het eerste liefje, oei oei! Gelukkig ben ik op dat vlak veel gegroeid :)
 • 23 juni
0
 • 18 juni
 • 0
Bedankt, mooie en goede tips! Daarnaast ook nog eens heel interessant.
 • 18 juni
0
 • 16 juni
 • 0
Ik kan zelf de dingen zo moeilijk los laten. Mijn therapeut zegt het ook altijd . Moet zeggen het lukt me steeds beter maar echt alles ooit los kunnen laten zou ik denk ik niet kunnen. Toch iets is wat in mij zit en ook een vertrouwd gevoel geeft, terwijl het eigenlijk helemaal niet goed voor je is. Want heb erdoor constant maag en darm problemen. Bedankt voor je tips. Ik ga je volgen met een koffietje, follow back?
 • 16 juni
0
 • 4 juni
 • 0
Een leuk maar ook interessant artikel. Het zijn inderdaad tips die iedereen kan gebruiken als we eerlijk zijn met onszelf. Goed geschreven.
 • 4 juni
0
 • 31 mei
 • 0
Inspirerend artikel! Mooi om te lezen hoe je als persoon bent gegroeid.
 • 31 mei
0
Laad meer

Recente en relevant artikelen