Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoe vul je een (interesse)test in?

Als je niet weet waar je interesses en competenties liggen, is het zeer verstandig om een test in te vullen.

Geschreven door Bianca van Orsoy
Geschreven op: 29 dec 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
38
0
Afbeelding door XPS via Unsplash
Als je niet weet waar je interesses en competenties liggen, is het zeer verstandig om een test in te vullen. Op 123test (de website) kun je diverse testen doen. Zo is er een competentietest, een werkwaardentest, een interessetest en een persoonlijkheidstest.

Competentie- interesse- en persoonlijkheidstest
Een persoonlijkheidstest zorgt in het algemeen niet voor veel verrassingen. Met een beetje zelfkennis kom je er wel wat betreft een persoonlijkheidstest.
Het kan anders zijn met een competentietest; het hoeft niet zo te zijn dat je inzicht hebt in je kwaliteiten. Het kan zijn dat je latente kwaliteiten in je hebt; kwaliteiten waarvan je je niet eens bewust was dat je ze bezit. Het kan nooit kwaad om een competentietest te doen op 123test of een andere website, dit kun je ook doen via het UWV of via gratis loopbaanadvies vanuit de overheid. Je krijgt dan inzicht in wie je bent, wat je kunt, waar je interesses liggen, wat bij je past.

Een competentietest is zeer handig omdat je de competenties in de resultaten te zien krijgt, die bij je persoonlijkheid passen. In een tijd waarin bepaalde sectoren merken dat er veel vacatures zijn maar weinig belangstellenden of andersom is inzicht in je competenties of interesses echt geen overbodige luxe. Wanneer in jouw branche weinig werk te vinden is, is het verstandig om even verder te kijken.
Verder te kijken naar wat je nog meer kan, naar branches die nog meer bij je zouden passen. Als je dan de competentie-, interesse- en persoonlijkheidstest hebt gedaan, dan ben je een stap verder.

Hoe vul je zo’n test dan in?
Wanneer je zo’n test invult, kun je alleen de juiste resultaten krijgen, wanneer je eerlijk bent. Eerlijk tegenover jezelf, het gaat erom dat je dicht bij jezelf blijft en de antwoorden vanuit je hart geeft.

Het gaat er niet om of er veel werk in te vinden is, of het realistisch is- Misschien is het koningschap niet realistisch, maar je ambieert wel een leidinggevende rol, in dit voorbeeld is leiderschap duidelijk iets waar je hart naar uitgaat.

Mocht je erachter komen dat je interesse ligt bij een bepaalde sector, kun je omscholingsmogelijkheden onderzoeken. Wellicht kun je instromen vanuit de ene branche naar de andere branche als zij-instromer. Het kan een sector zijn waarvan je nooit dacht dat het bij je zou passen of waarvan je dacht dat je daar niet geschikt voor was.
0
Geschreven door Bianca van Orsoy
Geschreven op: 29 dec 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
38
0

Recente en relevant artikelen