Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Hoe word je daadwerkelijk gelukkig?

De meeste mensen hebben één hoofddoel in het leven: gelukkig worden. Dat is makkelijk gezegd dan gedaan, want hoe word je nou gelukkig? Moet je heel veel geld hebben, de wereld rondreizen, kinderen krijgen? En wat is geluk eigenlijk? Je leest het in dit artikel.

Geschreven door Villa volta
Gepubliceerd op: 29 mei 2021
14
63
15

Wat is geluk precies?

Geluk is een emotie die je voelt als je tevreden bent met je huidige leefomstandigheden. Je bent vrolijk en ziet overal het positieve in. Juist, het is een emotie, wat iets anders betekent dan een staat die je op een gegeven moment bereikt. Geluk kun je dus niet kopen. Als je je droomhuis en sportauto aanschaft, zal je wellicht tijdelijk de emotie geluk ervaren, maar nadat het je standaard is geworden, verdwijnt dit gevoel weer. Je gaat je afvragen 'ik wilde dit zo graag hebben, waarom voel ik me nu nog steeds niet gelukkig? Zal de grotere auto mij wel gelukkig maken?'
Hetzelfde geldt voor het aflopen van je bucketlist. Stel dat je altijd al eens op een reuzenschommel boven het regenwoud van Bali hebt willen zitten. Je voelt je geweldig wanneer je er bent, maar zodra je weer thuis komt wordt alles weer snel normaal en ga je je hetzelfde afvragen.

Het zoeken naar steeds grotere hebbedingen en uitdagendere activiteiten heet 'chasing highs'. Een high is een moment waarop je je dolgelukkig voelt, maar wat snel weer verdwijnt, waardoor je opzoek gaat naar wat jou weer dat gevoel zal geven en in principe komt hier geen einde aan. Chasing highs is niet hetzelfde als gelukkig zijn; eerder het steeds ervaren van geluk op korte duur.

Hoe word ik dan wél gelukkig?

Laten we eerlijk zijn: het leven zou weinig aan zijn als je continu geluk zou ervaren. Iedereen heeft periodes waarin we ons down voelen. Dit hoort nu eenmaal bij het leven en maakt het mogelijk dat we groeien en ons ontwikkelen. "No pain, no gain." Echter is het niet de bedoeling dat we ons vaker down voelen dan gelukkig. In tegenstelling tot 'highs' zijn er manieren die het mogelijk maken om een constante vorm van geluk te ervaren, namelijk de volgende:

1). Vind momenten van blijdschap in de normale uren. Of we het nou leuk vinden of niet: ons leven bestaat voor een veel groter deel uit 'normale' uren dan uren waarin we iets bijzonders of avontuurlijks doen en nieuwe dingen ontdekken. In plaats van daarvan te balen en je normale uren maar uit te zitten tot dat je weer eens iets gaat doen, is het de kunst om in deze normale uren momenten van blijdschap te vinden. Dit hoeven in principe maar kleine dingen te zijn: denk aan een kort gesprekje met een vriend of iemand die je tegenkwam, of iets grappigs wat er gebeurd of waar je aan moet denken.

2). Zoek problemen die je graag hebt. Dit klinkt misschien apart, maar mensen ervaren altijd pijn en problemen. Iemand zonder familie heeft pijn/problemen omdat hij geen familie heeft, en iemand met een familie heeft problemen omdat hij een familie heeft. Het is daarom van belang dat je opzoek gaat naar problemen die jij het liefste hebt. Iemand die heel graag een fit lichaam wilt krijgen, vind het waard om de 'pijn' van de vele zware uren in de sportschool te verdragen. Iemand die graag samen wilt gaan wonen met z'n partner is bereid om de ruzies die zullen voorkomen te doorstaan. Door te weten wat je het allerliefst wilt, kun je de problemen kiezen die je 'het liefste hebt'.

3). Geef om iets dat groter is dan jezelf. Uit meerdere studies is gebleken dat mensen die geven om iets dat groter is dan zijzelf het gelukkigst zijn. Als je het tegengaan van klimaatverandering of het vechten voor gelijkheden als belangrijker beschouwt dan jijzelf, dan wijd je hier je leven grotendeels aan en voel je dat je een onderdeel bent van een groter geheel. In tegenstelling tot wat sommigen denken, geeft dit niet het gevoel dat je minder waard bent of er niet toe doet, maar juist dat je een belangrijke bijdrage levert aan de wereld samen met anderen.

4). Wees dankbaar. Dankbaarheid is de hoogste vorm van geluk en kan ervaren worden als een warme gloed of tinteling door je lijf. De meeste mensen zijn gefocust op datgene wat zij nog niet hebben of nog niet hebben gedaan. We staan vaak niet stil bij onze zegeningen. Dit kun je wel doen door een moment rust te pakken en je voor te stellen hoe anders je leven zou zijn geweest als je diegene nu niet zou hebben gehad of gedaan. Aangezien je dit nu wel hebt (gedaan) zal je je daar dankbaar voor voelen zodra dat echt tot je doordringt.

5). Laat negatieve gedachten je niet de baas zijn. Vaak wanneer we een negatieve gedachte of negatief gevoel hebben zijn we geneigd om deze alle ruimte te geven, waardoor we ons alleen nog maar slechter gaan voelen. Het is de kunst om gedachten die je kapot maken aandachtig en objectief te observeren en jezelf dan af te vragen 'waarom heb ik deze gedachte?' Door hier goed over na te denken, kun je jezelf afvragen 'is het wel terecht dat ik deze gedachte heb?' Je kunt de negatieve gedachte niet doen verdwijnen.

De truc is om destructieve gedachten om te zetten in constructieve gedachten door ze in een ander perspectief te plaatsen en er een positief licht op te werpen. Negatieve gevoelens en gedachten die van korte duur zijn, bijvoorbeeld als je even heel boos bent of ergens enorm van baalt, kun je op een andere manier afhandelen: focus je op het hier en nu, ga een stukje lopen of zet je favoriete muziek op. Het heeft geen zin om de gedachte steeds maar weer op te pakken en door te gaan met balen, je bereikt daar namelijk niets mee. Het beste is om de gedachte op de achtergrond z'n gang te laten gaan en het even tijd te geven: je zult merken dat het na een tijdje verandert en dat je het begint te accepteren.


Ik hoop dat dit artikel je heeft geholpen en dat je er veel aan zult hebben. Op naar geluk!
14
Geschreven door Villa volta
Gepubliceerd op: 29 mei 2021
14
63
15

Comments

 • 27 aug
 • 1
Heel mooi artikel met veel waarheid in, knap.
1
 • 30 aug
 • 0
Dankje Anja!
 • 30 aug
0
 • 11 juli
 • 1
Gelukkig zijn doe je met vallen en opstaan. En als we geen tegenslagen kennen,weten we niet wat gelukkig zijn is sem.
 • 11 juli
1
 • 28 juni
 • 1
Mooi artikel!!
Ik wens vele mensen veel geluk toe!
 • 28 juni
1
 • 24 juni
 • 1
Goed artikel!
 • 24 juni
1
 • 22 juni
 • 1
Een prachtig artikel!
 • 22 juni
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen