Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Jongerenpartijen: “Veel hectiek, chaos en emoties”

Het lijkt alsof er de afgelopen weken een bom is ontploft in de jongerenpartijen van SP en Forum voor Democratie. Vanuit alle hoeken klinken er beschuldigingen richting de twee partijen. Toch klinkt er vanuit de jongeren een gedeelde boodschap: er had onderzoek gedaan moeten worden voordat de beschuldigingen de wereld in geholpen werden.

Geschreven door Sigrid Lof
Geschreven op: 28 dec 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
14
0
Afbeelding door Element5 Digital via Unsplash
Het lijkt alsof er de afgelopen weken een bom is ontploft in de jongerenpartijen van SP en Forum voor Democratie. Vanuit alle hoeken klinken er beschuldigingen richting de twee partijen. Zo zou er antisemitisme binnen de JFvD heersen, en zou voorzitter Olaf Kemerink van Rood (de jongerenpartij van SP) aansporen tot revolutie en oorlog. Toch klinkt er vanuit de jongeren een gedeelde boodschap: er had onderzoek gedaan moeten worden voordat de beschuldigingen de wereld in geholpen werden.

“Antisemitisme mag van mij altijd lieverd” en “Paul is geen jood dus die moet zn bek houden”, zijn berichtjes die in de groepsapp van JFvD te lezen zijn. FvD-lid Sebastiaan* heeft geen idee hoe het zover heeft kunnen in de groepsappen. “Het meest verbazende was dat Thierry de verantwoordelijkheid nam en zich terugtrok. Natuurlijk is hij de topman, maar hij heeft geen directe controle over de JFvD groepsapp. Tuurlijk wil je geen extremisten in je partij, maar het is ergens wel logisch dat extreemrechtsen zich aansluiten bij Forum, omdat onze partij technisch gezien het dichtst bij hun punten staat. Een andere keuze hebben ze niet echt. Niet dat dat het goedpraat.” Sebastiaan verwacht Thierry toch terug te zien als partijleider. “Ik denk wel dat Thierry de verkiezingen gaat winnen. Forum is niet voldoende gegroeid om zonder Thierry verder te kunnen. Hij is de partij.”

Leden van jongerenpartij Rood hopen in de tussentijd op verzoening: “Er heerst de vraag wat we kunnen doen om het op te lossen. Het is nu vooral heel hectisch, veel chaos en veel mensen met veel emoties die hierin betrokken zijn,” zo zegt Linde Eisses, actief Rood-lid. Ook haar Rood-genoot Bas Ananias ziet communicatie en overleg als de beste oplossing: “Volgens mij gaat het partijbestuur wel weer met Rood om tafel en ik hoop dat ze zo tot een oplossing kunnen komen. Ik denk in zijn algemeenheid dat politieke jongerenorganisaties wat radicaler zijn dan hun moederpartij. Dat wil wel eens botsen en dat is wat er hier is gebeurd. Van de mensen die bij ons geroyeerd zijn, is geen bewijs naar buiten gebracht en ik vraag me ook af of dat er is. Er is vanuit lokale Rood-leden wat druk op de SP dat de uitspraken die gedaan zijn niet kunnen, dus ik verwacht nog steeds dat in goed overleg iedereen eruit komt.” Linde herkent het beeld dat de media van Olaf schetst absoluut niet: “Naar ons toe heb ik nog nooit gemerkt dat Olaf een of andere radicaal gekkie is. Voor mijn gevoel is hij weggezet, ook door het partijbestuur, als iemand die oproept tot geweld en oorlog. Naar wat ik van Olaf heb gezien, is dat helemaal geen kloppend beeld. Ik denk dat hij een hele degelijke voorzitter zou kunnen zijn.”

(Sebastiaan is niet zijn echte naam. Deze is veranderd om Sebastiaan’s anonimiteit en privacy te beschermen.)

0
Geschreven door Sigrid Lof
Geschreven op: 28 dec 2020
Gepubliceerd op: 6 mei 2021
0
14
0

Recente en relevant artikelen