Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Leren van je jongere zelf

Inmiddels woon ik al weer bijna drie jaar als homesteader in een Hongaarse hoeve. Als veertiger bracht ik een ingrijpende koerswijziging aan in mijn leven. Een langgekoesterde wens ging daarmee in vervulling. Wanneer je mij vijf jaar geleden gezegd zou hebben dat ik nu dit leven zou leiden, had ik je niet geloofd. Zoiets gaat echter nooit vanzelf. Een bijzonder coach gesprek was doorslaggevend.

Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 7 nov 2021
6
243
7
Afbeelding door Kid Circus via Unsplash

Leef je beste leven

Een meer zelfvoorzienend leven leiden met tijd in eigen regie is mijn idee van een droomleven. Eigen baas en zelfstandig zijn zonder verplichtingen naar wie dan ook.

Leven midden in de natuur met respect voor je omgeving. Met kippen en een moestuin. Ik vind het heerlijk.
Afbeelding door het Zoete Hongaarse Leven
Afbeelding door het Zoete Hongaarse Leven
Er knaagde iets in mij. Is dit wat ik écht wil?

Hoe het begon

Ruim drie jaar geleden was ik nog werkzaam als beleidsadviseur bij een middelgrote gemeente in het zuiden van Nederland. Prima baan, fijne collega's, uitdaging genoeg en een bovengemiddeld salaris. Toch knaagde er geruime tijd iets in mij. Is dit wat ik wérkelijk wil?

Leef ik mijn gedroomde leven? Wát wil ik dan eigenlijk? Ik had daar helemaal geen duidelijk beeld van, alleen maar wat vage ideeën. En het gevoel dat er iets ontbrak.

Je kindertijd zegt meer over jou dan je denkt

Toen ik dit in vertrouwen deelde met een bevriende collega wees ze mij er op dat ze zelf veel baat had bij een bijzonder coach gesprek dat ze onlangs had. Hierbij werd een kerntalenten analyse van haar opgesteld. Aan de hand van een uitvoerige vragenlijst wordt je teruggebracht naar je kindertijd (4-12 jaar). Met welk speelgoed speelde je graag en wat was je favoriete spelletje?
Afbeelding via Tumblr
Afbeelding via Tumblr

Spelenderwijs op zoek gaan naar jezelf

De ontdekker van deze methode, Danielle Krekels, stelde in 1989 na meer dan tienduizend diepte interviews vast dat je favoriete kinderspellen alles zeggen over je dieperliggende, natuurlijke talenten. Dit zijn je unieke kerntalenten. Iedereen heeft ze, we vergeten ze alleen vaak tijdens het opgroeien tot volwassene.

Kerntalenten worden bepaald in een 'niet verdachte tijd'. Een kind speelt gewoon met wat het leuk vindt. Zomaar. Zonder bijgedachten. De tijd waarin een kind deze voorkeuren heeft is geen momentopname. Het gaat over een lange periode, ongeveer acht kinderjaren, die als basis voor de analyse wordt gebruikt.

Het gaat om effectief bewezen gedrag. De vraag is namelijk niet wat je zou doen, maar wat je écht hebt gedaan. Geen aanname of hypothese dus. Het is daarmee een heel persoonlijke analyse die leidt tot zelfinzicht en het maken van goed gefundeerde keuzes.
Afbeelding door Nathan Dumlao via Unsplash
Een kind speelt gewoon met wat het leuk vindt. Zomaar.

De daad bij het woord

Geïnspireerd door de tip en het enthousiasme van mijn collega nam ik snel contact op met Kerntalenten coach Hans Lips uit Vught. Hij stuurde me voorafgaand aan het coaching gesprek een uitgebreide vragenlijst met daarop een veelheid aan kinderspelletjes. Van Lego tot crossfietsen en van Stratego tot boomhut bouwen.

Bij elk van de spelletjes kon ik aangeven in welke mate ik hier van hield als kind. Achterliggende gedachte is dat een kind niet creatief wordt door met Lego te spelen. Maar dat het graag met Lego speelt omdat het al creatief is. Datzelfde principe geldt voor tal van andere tactische, risicovolle, zorgzame en sociale spelletjes en activiteiten.

Ik vulde de vragenlijst in naar eer en geweten. Na twee weken mocht ik op gesprek bij Hans voor een diepte interview aan de hand van de door mij ingevulde vragenlijst.
Afbeelding door Sigmund via Unsplash

Elk kind heeft Kerntalenten

Vol verwachting en een tikje nerveus wordt ik door Hans ontvangen op zijn kantoortje. Hij schetst kort de procedure en vraagt mij om me weer in te leven in het kind dat ik ooit was. Ook geeft hij aan dat ik ten alle tijde mag inbreken in het gesprek of vragen kan stellen wanneer iets onduidelijk is.

We akkeren mijn antwoorden op de 'spellenlijst' door en belanden al snel in een geanimeerd gesprek. Hans stelt daarbij regelmatig verdiepende vragen en maakt korte aantekeningen.

Wat het mij bracht

Na een aantal weken ontving ik mijn Kerntalentenanalyse. Ik las het snel een eerste keer door en kreeg daarbij het wat vreemde gevoel een glasheldere karakterschets van mezelf te lezen. Met een bijna pijnlijke openheid, alsof je jongere zelf je een hartenkreet schrijft.

Ik las het daarna nog een paar keer rustig door. Het gaf me een aantal cruciale inzichten. Het belangrijkste inzicht was misschien wel dat de woorden ONAFHANKELIJK en VRIJ door mij met hoofdletters moet worden geschreven. Samen met het AUTONOOM willen zijn.
Afbeelding door Phinehas Adams via Unsplash
Je hoeft geen raket geleerde te zijn om te realiseren dat deze eerste levensbehoeften voor mij niet noodzakelijkerwijs goed samengaan met een keurig ingekaderde ambtelijke adviseursbaan waarin de politieke waan van de dag regeert.

Knoop doorgehakt

Tussen het opstellen van de Kerntalenten analyse en mijn emigratie naar Hongarije  gingen ongeveer twee jaar voorbij. In die twee jaar deed ik hard mijn best om de uitkomst van de analyse te negeren en te bewijzen dat ik wel degelijk op mijn plek was.

Ik had toch fijne collega's en een uitdagende job? Dat geef je toch niet allemaal op voor een onzeker avontuur in het buitenland? Een klassiek geval van cognitieve dissonantie zo bleek.
Afbeelding via Pinterest
Afbeelding via Pinterest
Want toen kwam het moment dat ik mijn Nederlandse leventje als een soort van Leven in de Matrix ging voelen. En ik naar mijn 'Hongaarse Ruimteschip' moest om de accu weer op te laden. Dat was het moment waarop ik besefte dat ik blijkbaar energie verloor.

De Kerntalentenanalyse heeft me daarbij enorm geholpen en heeft er voor gezorgd dat ik een Life changing step op relatief jonge leeftijd heb durven nemen. En daarvoor ben ik Hans Lips heel dankbaar!

®hetZoeteHongaarseLeven

Noot: Dit artikel is tot stand gekomen met uitdrukkelijke toestemming van Hans Lips Coacht
6
Geschreven door Het zoete Hongaarse Leven
Gepubliceerd op: 7 nov 2021
6
243
7

Comments

 • 11 dec
 • 0
Spelend je toekomst tegemoet. Interessant!
 • 11 dec
0
 • 9 nov
 • 1
prachtig motiverend stuk!
1
 • 10 nov
 • 0
Wat een leuke reactie Sophia! Fijn ;-)
 • 10 nov
0
 • 9 nov
 • 1
Nu ben ik nieuwsgierig naar de Kerntalentenanalyse!
1
 • 9 nov
 • 0
Laat ik zeggen dat die weinig aanknopingspunten gaf voor een verlenging van mijn ambtelijk bestaan ;-)
 • 9 nov
0
 • 8 nov
 • 1
Leuk geschreven en heel moedig van je om dit te durven. Soms moet dit wel eens.
1
 • 8 nov
 • 0
Dank je Rudi. Ja soms moet je gewoon het hart volgen. Want dat klopt ;-)
 • 8 nov
0

Recente en relevant artikelen