Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Ontmoeten in de buurt

Ken je dat fenomeen? Van die houten bankjes bij mensen voor de deur. Vaak staan ze vast met fietssloten. Zitten of niet zitten?

Geschreven door Jaimy van Dijk
Gepubliceerd op: 4 okt 2021
1
41
2
Afbeelding door Adam Solomon via Unsplash
Met het thuiswerken wandel ik regelmatig door de buurt. Voor, tijdens of na de werkdag zigzag ik door de wijken. Laatst viel het mij op dat veel huizen een houten bankje voor de deur hebben staan. Om de laatste zonnestralen op te vangen? Of gewoon omdat het zo leuk staat? Allemaal staan ze vastgeketend met een slot, vast aan het huis. Ik durf er dan ook niet op te zitten. De uitstraling van zo'n slot is voor mij, niet opzitten, want is niet van jou. De gedachte bleef nog een beetje door mijn hoofd dwalen, terwijl ik ondertussen langs allemaal andere bankjes liep, ook vastgeketend aan het bijbehorende huis.

Zou het niet mooi zijn als andere mensen er wel gewoon op zouden gaan zitten? Een plek om elkaar te ontmoeten. Dat je de deur uit stapt en een praatje maakt met de persoon die op de bank zit. In de grote stad waar ik woon spreek ik mijn buren nauwelijks. Zeker als student ben je vaak een tijdelijke bewoner. Toch geef ik veel om mijn leefomgeving, en mijn huisgenoten ook. We voelen ons betrokken, maar praten er eigenlijk nooit over met onze buren of buurtbewoners. Toch jammer, want een verandering kan zomaar beginnen bij het delen van dromen en ideeën over onze leefomgeving. De volgende keer toch maar een poging wagen en zien wat er gebeurt als ik toch ga zitten?
1
Geschreven door Jaimy van Dijk
Gepubliceerd op: 4 okt 2021
1
41
2

Comments

  • 29 dec
  • 0
Ontmoeten is in deze bizarre tijd een nood en zo moeilijk te realiseren.
Mensen hebben gemakkelijk op hun wezen: laat me gerust!

  • 29 dec
0
  • 21 okt
  • 0
We hebben er eentje staan en ja hoor, wanneer er niet op een onbenullige manier mee wordt omgegaan, ben je welkom om te gaan zitten. Wanneer ik thuis ben, heb ik misschien wel een kopje koffie voor je. Een ontmoeting is eigenlijk altijd een verrijking van je dag!
  • 21 okt
0

Recente en relevant artikelen