Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Tips voor thuiswerkers: hoe creëer je een optimale thuiswerkplek?

Vandaag ga ik het hebben over een thuiskantoor. Veel mensen werken tegenwoordig vanuit huis, onder andere vanwege de pandemie. En doe je dat niet, dan nog is het fijn om een plek te hebben waar je al je administratie kunt doen, of bijvoorbeeld kunt gamen. Om die plek zo optimaal mogelijk te kunnen gebruiken, deel ik vandaag wat tips met je!

Geschreven door Nikki Reijnders
Gepubliceerd op: 9 juni 2021
9
76
9
Afbeelding door Tina Witherspoon via Unsplash
Zelf studeer ik momenteel, dus ik spendeer veel tijd achter mijn laptop. Zelf doe ik dit vanuit de woonkamer, maar het lijkt mij ook fijn om daar uiteindelijk een aparte kamer voor te creëren, zodat ik al mijn studiespullen netjes kan ordenen en bijvoorbeeld een plek heb om mijn financiën te doen. Helaas zit ik zelf nog steeds in een verbouwing, maar ik hoop dit snel voor elkaar te krijgen. Gelukkig heb ik al wel heel wat mensen mogen helpen met hun thuiskantoor, dus heb ik vandaag tips voor je die je én voor een aparte kamer kan gebruiken, én ik heb tips die je kunt gebruiken als je net zoals ik geen aparte ruimte hebt.

Als ik aan mijn eigen, toekomstige thuiskantoor denk, ben ik vooral bezig met de styling ervan. Dat is dan ook een van mijn grote passies. Maar styling alleen is niet alles! Er zijn meerdere zaken waar je op kunt letten als je een thuiskantoor gaat creëren. Ik heb daarom mijn kennis als professional organizer bij elkaar geschraapt. In dit artikel zal ik deze tips op een rijtje gaan zetten, zodat jullie alleen nog maar deze blogpost erbij te pakken wanneer je aan de slag gaat met jouw werkplek. Een kind kan de was doen, zou ik zeggen.

Tip 1: Wees ergonomisch.

Als je een paar uur aan een stuk achter je computer zit, is het van belang om goed voor je lichaam te zorgen om spierklachten te voorkomen. Kies daarom voor een stoel met een goede rugleuning, zodat je niet gaat hangen of krom gaat zitten. Let ook goed op de hoogte van het bureau zelf. Want ook dit heeft invloed op de keuze van je stoel. Ik raad aan om naar de winkel te gaan, en verschillende bureaus en stoelen te testen. Let er gelijk ook goed op of de stoel verstelbaar is!

Zorg er verder voor dat je voeten goed ondersteund worden, ze moeten plat op de grond kunnen staan. Lukt dit niet omdat je wat kleiner bent, zorg dan voor een voetkrukje. De bovenkant van je scherm staat idealiter op ooghoogte. Scroll je met je ogen wat verder naar de onderkant terwijl je wat leest bijvoorbeeld, dan gaan je ogen een klein beetje dicht waardoor je ogen een beetje bevochtigd worden, wat helpt tegen vermoeide ogen. Tipje!

Tip 2: Zorg voor goede verlichting.

Veel mensen hebben de neiging om hun bureau tegen een muur zonder raam te zetten. En zitten daarom vaak met hun rug richting de grootste bron van licht: daglicht. Op zich niet een hele grote ramp, maar als je langere tijd in je kantoortje zit, is het toch wel fijn om wat zonlicht te zien. Zet je bureau, mits het kan, dan iets meer richting het raam. Je hoeft hem er niet pal voor te zetten, maar zorg er in ieder geval voor dat je wat daglicht kunt vangen. Dit houdt je gezonder, helderder en vrolijker.

En ook al heb je nu voldoende daglicht, vergeet de lampen niet! Het is namelijk niet altijd zonnig, en het kan ook voorkomen dat je misschien in de avonduren werkt. Gewone lampen zoals bijvoorbeeld een plafonnière is vaak niet voldoende, liever neem je er ook een goede bureaulamp bij, zodat je goed licht hebt en je ogen minder moe worden.

Tip 3: Zorg voor groen.

En met groen bedoel ik planten. Het is wetenschappelijk bewezen dat planten in je kantoor of op je werkplek je productiever, minder gestrest en depressief maken én ze zorgen voor schonere lucht. Plus het feit dat het er ook gewoon ontzettend leuk en aangekleed uitziet. Alleen maar voordelen, wat mij betreft. Dit mag dus echt niet ontbreken in jouw thuiskantoor.

Tip 4: Verberg eyesores.

Het nadeel van een (thuis)kantoor is dat er vaak voldoende dingen zijn die je eigenlijk niet wilt zien. Omdat het rommelig oogt of omdat je er stress van krijgt, dan maakt niet uit. Al die lelijke kabels zijn namelijk prima weg te werken met kabelgoten en apparaten, zoals een printer, kun je ook wegwerken in bijvoorbeeld een kastje. De administratie waar je op dat moment misschien niet mee bezig bent kun je ook netjes opruimen in een mooie map die je op een plank of in een kastje zet. Organization is key hier.

Tip 5: Opbergruimte niet vergeten.

Als je dan een mooie plek en dito bureau hebt uitgekozen, zorg dan dat deze netjes blijft! Je hele woonkamer kan onrustig ogen als je werkplek niet netjes is. Het is vanzelfsprekend dat wanneer je er daadwerkelijk aan het werk bent het wat rommeliger is, en dat is natuurlijk niet erg! Maar ruim het allemaal netjes op zodra je klaar bent. Zorg daarom voor leuke items die je daarbij kunnen helpen. Er zijn heel veel leuke organizers op de markt.

Als je alles netjes wilt organizen en opruimen, dan heb je wel plek nodig om alles in op te ruimen. Zorg in je kantoortje dus voor voldoende opbergruimte. Een boekenkast is bijna een must, dus als je er de plek voor hebt zou ik er zeker één wegzetten. Kies een leuke uit die bij je stijl past, en eentje die groot genoeg is zodat je straks niet hoeft te gaan proppen. Berg al je papierwerk in ieder geval op één plek op, zodat je later niet hoeft te gaan zoeken, of zodat niet alles her en der verspreid door de ruimte ligt.

Tip 6: Personaliseer de ruimte.

Het is van belang dat je je thuis voelt in je thuiskantoor. Personaliseer de ruimte dus! Zorg dat hij helemaal in je smaak is ingericht, kies voor een leuke accentkleur (die zit bijvoorbeeld in de gordijnen, multomappen, bloempotjes, fotolijstjes etc.), en zet bijvoorbeeld een fijne geurkaars weg die voor een ontspannen sfeer zorgt. Wissel ze af en toe om gefocust te blijven, en you're good to go.

Zelf ben ik helemaal weg van Pinterest voor inspiratie. Maar let wel: zorg eerst dat het functioneel is! Dat is namelijk toch meer van belang dan de mooiheid. Oeps. Ik heb stiekem al úren op Pinterest zitten browsen, voordat ik dat doorhad. Het is natuurlijk geweldig om een Pinterest-waardig thuiskantoor te hebben, maar die stoel die je zo amazing vond zit eigenlijk niet zo lekker en dat schattige bureautje van de Kringloper ziet er helemaal super uit, maar is eigenlijk zo klein dat je laptop er amper op past. Niet handig dus. Kies dus eerst voor functie, dan pas voor uiterlijk.

Nog wat kleine tips.

Verder kun je nog letten op wat andere dingen. Ik zal er hier nog even een paar voor je opsommen:
 • Let bij het positioneren van je bureau erop dat er genoeg stopcontacten aanwezig zijn. Het is vervelend wanneer je laptop schreeuwt om voeding dat jij met je werk moet stoppen om op te gaan laden.
 • Last van omgevingsgeluid (de baby van de buren krijst de hele dag, of je partner zit in een zoom meeting)? Schaf dan een noise canceling koptelefoon aan! Deze dempt het omgevingsgeluid, waardoor jij je beter kunt concentreren. Er zijn ook oordopjes die deze functie hebben, mocht je dit fijner vinden zitten.
 • Zorg voor frisse lucht. Zet even een raampje open tijdens het werken. Het zal je focus en concentratie verbeteren. Heb je geen raam dat open kan? Neem dan regelmatig even een korte pauze om even buiten een frisse neus te gaan halen. Werk bijvoorbeeld 55 minuten en maak dan 5 minuten vrij voor een adempauze.
 • Je kunt je werkgever vragen om je te helpen bij de inrichting van je werkplek, zeker wat ergonomie betreft. Je werkgever kan je aan de juiste stoel helpen, bijvoorbeeld. Voor het thuiswerken gelden namelijk dezelfde wettelijke regels als op een kantoor.
 • Probeer zo min mogelijk vanuit de bank te werken. Je zit hier namelijk niet helemaal recht, wat lichamelijke klachten tot gevolg kan hebben. Probeer echt op je houding te letten en aan een bureau te gaan zitten.
Dit waren mijn tips voor de optimale thuiswerkplek! Ik hoop dat ze je een houvast kunnen geven wanneer jij aan de slag gaat met het creëren van een thuiswerkplek.
9
Geschreven door Nikki Reijnders
Gepubliceerd op: 9 juni 2021
9
76
9

Comments

 • 20 juni
 • 0
Mooi artikel met handige tips

 • 20 juni
0
 • 20 juni
 • 0
Een hele mooie, goede post met geweldige tips! Ikzelf zit graag in de woonkamer, al werkt dat soms wat afleidend.
 • 20 juni
0
 • 19 juni
 • 0
Prachtige tips allemaal. Ik heb lichtinval van links, zou dit voldoen? Bij zonnige dagen vind ik van wel. Maar ik zou beter een lamp voorzien zoals je voorstelt voor dagen met minder licht. Goed geschreven. (Mag ik je ook eens op de koffie verwachten?)
 • 19 juni
0
 • 17 juni
 • 0
Heel mooi uitgebreid artikel. Hier gaan veel mensen in deze tijd iets aan kunnen hebben.
 • 17 juni
0
 • 11 juni
 • 1
Interessant, bedankt!
 • 11 juni
1
Laad meer

Recente en relevant artikelen