Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Waar en wat koop jij?

Sommige mensen zijn graag creatief bezig en halen daar hun plezier uit. Of het nu gaat om boetseren, sleutelhangers maken of bloemschikken, ze vinden het leuk, ontspannen en zijn gelukkig tijdens het maken van hun creaties. En sommige mensen maken zulke mooie dingen, dat ze er geld voor kunnen vragen. En dat zette mij aan het denken.

Geschreven door Simone Kremers
Gepubliceerd op: 15 sep 2022
0
36
0
Afbeelding door Nick Fewings via Unsplash
Maar ik ga eerst nog even terug in de tijd. Want oma's en tantes vertellen mij graag hoe het vroeger was. Er werden namelijk spullen gemaakt. Tafelkleden, truien, sokken en ook decoraties. Dat was aan de ene kant aangezien er niet zoveel geld was om te besteden, maar aan de andere kant was het ook omdat het leuk was om te doen. Vaak zochten de vrouwen elkaar op om samen te zitten en bijvoorbeeld hun verstelgoed te doen. Of om samen iets moois te maken, meestal om weg te geven.

Wat is er gebeurd door de jaren heen?

Even terug naar het nu. Ik ken iemand die het leuk vindt om decoraties te maken. Uren en uren zit ze te werken aan haar creaties. Ze heeft ook een website. Verkoopt het daar. Maar nu komt het: als ik de prijs ga delen door de uren die ze er aan heeft gewerkt, dan verdient ze een hongerloontje.
Echt duur is het niet. Wel in vergelijking tot decoraties die te vinden zijn in de goedkope winkels natuurlijk.

En dat zette mij aan het denken. Ja, die decoraties die daar worden verkocht, worden massaal geproduceerd. Maar om de prijs laag te houden, zullen aan de andere kant van de wereld mensen voor een nog schameler hongerloontje moeten werken. Want de producten moeten ook nog over de zee vervoerd worden, in van die grote containers op enorme schepen die meer vervuilend zijn dan we weten. En dan nog worden gedistribueerd via de logistieke centra waar de vrachtauto's vervolgen om de lucht nog wat meer verontreinigend te maken.
Dus, in plaats van het kopen van een iets duurdere decoratie, waar iemand in Nederland voor een hongerloontje heeft voor gewerkt en al haar passie en liefde in heeft gestopt, kopen we het liever van ver, waar veel mensen een hongerloontje voor hebben gekregen en er 1 rijkaard nog rijker van gaat worden, de lucht nog meer vervuild is door geraakt en het ergste, hoe duurzaam is het?

Vandaar mijn vraag, wat en waar koop jij?
0
Geschreven door Simone Kremers
Gepubliceerd op: 15 sep 2022
0
36
0

Recente en relevant artikelen