Artikel.nl
Editorial Approved Badge

Waterwingebied

Ons klimaat veranderd richting extremen. Enorme wateroverlast wordt gevolgd door lange periode van droogte. We kunnen niet blijven rekenen op de watervoorzieningen. Verbod op bewateren van je tuin zit er echt aan te komen.

Geschreven door Peerke van den Broek
Gepubliceerd op: 26 sep 2022
1
71
0
Kraanwater vanzelfsprekend?
Kraanwater vanzelfsprekend?
Afbeelding door Mrjn Photography via Unsplash

Nederland waterland

Water, voor het eerst deze zomer raakte het mij echt best behoorlijk, hoe enorm schaars water eigenlijk is. Natuurlijk had ik al wel eerder het besef. Maar de droogte die we deze zomer hadden zorgde voor een ander niveau van bewustzijn.
Ik voelde het, in plaats van dat ik het merkte of wist.

Al veel langer ben ik mij bewust van de verkwistende manier van handelen die wij als mensheid hebben. Ik vond het dus mijn verantwoordelijkheid om een regenton aan te schaffen. Ik begon hier en daar te genieten van regen. Heerlijk om die ton vol te zien raken.
Tot het genieten wegblijft, de ton leeg komt te staan en mijn beoogde doel: met die ton mijn tuin bijhouden, simpelweg niet kon.
Ik voelde het. Het drong echt door. Wanneer het hier op mijn eigen kleine stukje Nederland niet lukt, dan is het waarschijnlijk overal een probleem. Onze reserves, het grondwater, het Ijsselmeer. Natuurlijk zijn die reserves enorm, maar toch zag ik de IJssel zakken, ik hoorde dat schepen niet meer varen mochten. Dit moet dus echt anders.

Die regenton, dat is inderdaad een kleine stap die ik kan zetten. Een tweede was snel gekocht. Geweldig dat juist nu niemand meer met die tuin bezig is, dus ze waren in de uitverkoop. Immers ze zijn groot en nemen dus veel ruimte in in de opslag. (Misschien een tip?)
Ik zetten hem in de garage en je kan het vreemd vinden, maar ik gooide hem ook vol met water uit die andere ton. Zo, de buffer is verdubbeld.

Maar, de tuin heeft steeds minder water nodig, en ach, ons binnentuintje is niet enorm. Dus waar ga ik met die reserveliters heen. Ik heb immers lol in het bezuinigen op drinkwater. Ik besef mij inmiddels dat daarvoor veel energie moet worden geleverd om het te kunnen maken.
Ja, je kan het vreemd vinden, maar een forse emmer water op mijn badkamer helpt mij om lol te houden in mijn eigen waterwinning. Ik gebruik het simpelweg voor de wc. Niet al mijn huisgenoten delen de lol die ik er in heb, maar dat mag de pret niet drukken.

Ik ben toch benieuwd naar jullie mening, zou je een emmer water uit je regenton gebruiken voor je toilet? (Het is beter voor je leidingen, want kalk kan er niet in zitten).
Zet je die dan alleen op je badkamer neer, waar je bezoek niet komt of is het geen probleem om ook het toilet beneden (wanneer je die hebt) van een emmer te voorzien?
Ja, graag reageren en het liefst opbouwend!

Voor de bewustwording ook nog even een artikel met wat meer wetenswaardigheden: https://ecotoday.nl/zo-duurzaam-is-ons-drinkwater/
1
Geschreven door Peerke van den Broek
Gepubliceerd op: 26 sep 2022
1
71
0

Recente en relevant artikelen